Dubai (arab. دبيّ) on yksi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien emiraateista ja samalla emiraattien kaupunki. Dubain emiraatti on väkiluvultaan ja pinta-alaltaan toiseksi suurin Abu Dhabin jälkeen.
Dubai erottuu muista arabiemiraateista siten, että öljytulot muodostavat vain kuusi prosenttia sen bruttokansantuotteesta. Suurin osa emiraatin tuloista perustuu Jebel Alin vapaasatama-alueelle ja kasvavalle matkailulle.
Dubai on yksi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien emiraateista ja samalla emiraattien kaupunki. Dubain emiraatti on väkiluvultaan ja pinta-alaltaan toiseksi suurin Abu Dhabin jälkeen. Dubai erottuu muista arabiemiraateista siten, että öljytulot muodostavat vain kuusi prosenttia sen bruttokansantuotteesta.
Pinta-ala: 4 114 km²
Väkiluku: 3,137 miljoonaa (8. lokak. 2018)
Aikavyöhyke: UTC+4
Dubain hallitsijana 4. tammikuuta 2006 lähtien on ollut sheikki Muhammad Ibn Rasid Al Maktum. Tätä ennen vuodesta 1990 kuolemaansa asti johtajana toimi hänen isoveljensä sheikki Maktum Ibn Rasid Al Maktum, jonka aikana Dubaista tuli Arabiemiirikunnissa merkittävä kaupan ja matkailun keskus. Molemmat toimivat myös Arabiemiirikuntien varapresidenttinä ja pääministerinä.
Dubain öljyvarannot ovat alle kahdeskymmenesviidesosa Abu Dhabin öljyvarannoista, ja öljytulot muodostavatkin nykyään vain pienen osan kaupungin tuloista. Silti arabiemiirikunnissa on verovapaus, koska valtio omistaa yli puolet maan öljyvaroista.
Dubain 2,1 miljoonasta asukkaasta noin 80 prosenttia on ulkomaalaisia. Monet työläisistä ovat kotoisin Sri Lankasta, Bangladeshistä,Intiasta ja Pakistanista ja ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet heidän elinolojaan.
Maantiede ja ilmasto
Dubai sijaitsee Persianlahden rannalla Arabiemiraattien koillisosassa. Dubain kaupungin pinta-ala on noin 35 neliökilometriä, ja emiraatin urbaanin alueen ala on 3 885 neliökilometriä. Dubai aikoo laajentaa alansa kaksinkertaiseksi rakentamalla keinotekoisia saaria ja asuttamalla entistä autiomaata.
Vuonomainen 15 km pitkä Dubainlahti jakaa Dubain kahtia. Sen pohjoispuolen nimi on Deira, eteläpuolen Bur Dubai.
Dubai sijaitsee Kravun kääntöpiirillä. Sen ilmasto on kuuma ja aurinkoinen. Vuoden kuumimmat kuukaudet ovat heinä- ja elokuu, keskimääräinen ylin lämpötila on yli 40 celsiusastetta. Viileintä on tammi- ja helmikuussa, keskimääräinen alin lämpötila on alle 15 astetta. Kesäkuusta lokakuuhun ei sada lainkaan, helmikuussa sataa eniten, keskimäärin 36 mm.
Dubain maamerkkejä ovat muun muassa Burj al-arab -hotelli, rakenteilla olevat kolme palmusaarta ja The World-saaristo, joka muodostaa ilmasta tarkkailtuna maailmankartan. Dubaissa on myös valmistuessaan maailman korkein rakennus Burj Khalifa (828 m). Tornin avajaiset pidettiin 4. tammikuuta 2010.
Historia
Vanhimmat arkeologiset löydöt Dubaissa ovat peräisin pronssikaudelta, noin vuodelta 3000 eaa. 1700-luvulla nykyisen Dubain ja Abu Dhabin aluetta hallitsi bani yas-heimo, ja niiden kilpailija oli gaewasim-heimo nykyisten Sharjahin ja Ra's al-Khaiman emiraattien alueella. Tilanteeseen sekoittui Englannin Itä-Intian
kauppakomppania, joka sen laivoja vastaan tehtyjen hyökkäysten johdosta liittoutui bani yas -heimon kanssa qawasim-heimoa vastaan ja voitti sen sotaretkellä vuonna 1819. Asemansa vakiinnuttaakseen britit velvoittivat alueen päälliköt solmimaan yleisen rauhansopimuksen. Sopimuksen solmimisen jälkeen Intian kauppareitit oli turvattu ja alueen helmien tuotanto alkoi kukoistaa, mikä hyödytti etenkin tuolloista Dubain aluetta. Vuonna 1833 noin 800 hengen joukko bani yas -heimon al-bu falasah -nimisestä alaryhmästä erosi Abu Dhabista ja muodosti itsenäisen Dubain alueen. Dubain ensimmäinen hallitsija oli Maktoum bin buti, ja nykyisen Dubain emiirit polveutuvat Maktoumin suvusta.
Helmien tuotanto oli pitkään Dubain pääelinkeino. Sen talous sai huomattavan piristysruiskeen Persian korotettua tulleja satamissaan, minkä johdosta monet kauppiaat, käsityöläiset ja heidän perheensä muuttivat vapaampaan Dubaihin. Vuonna 1929 alkanut maailmanlaajuinen lama iski erityisesti helmientuotantoon, ja siksi Dubaissa alettiin panostaa entistä enemmän kaupan alaan. Talous ei kuitenkaan lähtenyt kovin suureen kasvuun
toisen maailmansodan hankaloittaessa kansainvälistä kaupankäyntiä. Muutos tuli vasta vuonna 1966, kun rannikolta löydettiin öljyesiintymiä. Öljy ja sen tuomat tulot mahdollistivat suuret infrastruktuuri- ja teollisuushankkeet, kuten Port Rashidin ja Jebal Ali satamien sekä teollisuusalueen ja alumiinisulaton rakennuksen. Britannia päätti vetäytyä sotilastukikohdistaan Suezin itäpuolella vuonna 1967, ja sopimus sen alaisten sopimusvaltioiden kanssa päättyi 1. joulukuuta 1971. Sopimusvaltioista syntynyt uusi valtio oli nimeltään Yhdistyneet Arabiemiirikunnat.
Dubailaiset kauppiaat rikastuivat erityisesti Irakin-Iranin sodan aikana, jolloin he veivät tavaraa
Iraniin. Dubain kuivasatamasta tuli puolestaan houkutteleva satama, koska sitä pidettiin sodan aikana turvallisempana, kuin esimerkiksi Iranin tai Kuwaitin satamia. 1980-luvulta lähtien Dubaista kasvoikin Persianlahden vilkkain satama. Taloudelliseen kasvuun vaikutti myös Dubain kevyt verotus ja sisäinen vakaus. 1990-luvulta lähtien Dubain taloutta on pyritty monipuolistamaan entisestään, koska öljyn tiedetään loppuvan aikanaan.
Niinpä 2000-luvulle tultaessa kaupungissa oli vireillä useita eri kokoisia rakennushankkeita.
Liikenne
Liikenneyhteyksiä hoitaa vuonna 1985 perustettu valtiollinen Emirates-lentoyhtiö, joka kuljettaa yli 12 miljoonaa matkustajaa vuosittain. Yhtiön kotikenttä on Dubain kansainvälinen lentoasema, joka oli vuonna 2016 maailman kolmanneksi vilkkain lentoasema matkustajamäärällä mitattuna.
12-kaistainen Šeikki Zayedin moottoritie (Sheikh Zayed Road) kulkee lähes koko emiraatin läpi. Yhteyksistä maan ulkopuolelle vastaavat Dubain kansainvälinen lentoasema sekä Jebel Alin satama. Dubaissa on myös metro-ilmajuna, joka valmistui syyskuussa 2009. Metrossa on käytössä kaksi linjaa (punainen ja vihreä).
Koulutus
Useimmissa Dubain kouluissa opetuskieli on englanti. Vuosittaiset maksut lastenhoidosta ja esikoulusta vaihtelevat suuresti. Täysin paikallisille, Dubaissa syntyneiden perheiden lapsille opiskelukin on ilmaista. Jotkut peruskoulut järjestävät pääsykokeen. Useimmat koulut keskittyvät yhteen tai useampaan ekspatriaattiryhmään.
Laki ja oikeus
Dubain lainsäädäntö ja sosiaaliset normit perustuvat saria-lakiin. Arabiemiraattien lain mukaan raiskauksien todistamiseen vaaditaan, että raiskaaja myöntää teon tai neljän aikuisen miehen silminnäkijän todistus. Vuonna 2013 norjalainen liikematkalla ollut nainen tuomittiin 16 kuukaudeksi vankilaan, kun hän ilmoitti poliisille työkaverinsa raiskanneen hänet. Dubain hallitsija šeikki Muhammad Ibn Rasid Al Maktum kuitenkin armahti hänet. Alkoholin nauttiminen ilman asianmukaista lupaa ja avioliiton ulkopuolinen seksi ovat laittomia.
Viihde ja urheilu
Dubaissa on vuonna 2005 valmistunut kilparata nimeltä Dubai Autodrome. Radalla on ajettu muun muassa A1GP-sarjan kilpailuja. Base-hypyn maailmanennätys rikottiin Dubaissa vuonna 2010, kun kaksi miestä hyppäsi vastavalmistuneesta Burj Khalifasta.
Uskonto vaikuttaa kaikkialla ja kaikkeen
Islam näkyy ja kuuluu kaikkialla. Se on enemmän kuin uskonto. Se on
elämäntapa, joka vaikuttaa sekä perhe- että bisneselämään, sekä
emiraateilla että myös meillä expateilla. Perheeseen liittyvät asiat ohittavat aina bisneksen. Palaveri voi hyvin
peruuntua tai keskeytyä perhesyistä ja syy voi olla se, että äiti
tarvitsee apua. Silloinhan poika lähtee.
Media toistaa maan virallista kantaa
Viimeisen kahden vuoden aikana olen oppinut arvostamaan sanan- ja
lehdistönvapautta. Nämä ovat meille itsestäänselvyyksiä, mutta
Arabiemiraateissa niitä ei käytännössä ole. Uskonnon, valtion hallinnon,
kuningasperheen tai maan maineen vahingoittaminen on rangaistavaa. Tämä
koskee sekä yksityishenkilöitä että myös mediaa. Maan hallinto
monitoroi 24 h sähköisissä välineissä julkaistuja tekstejä, kuvia ja
videoita.
Toimittajat ilman rajoja -järjestö julkisti huhtikuussa vuotuisen
listauksensa, jossa Suomi oli pudonnut sijalle kolme. Arabiemiraatit
löytyy sijalta 119 ja esimerkiksi Venäjä sijalta 148. Media toteuttaa
maan hallinnon toivomia linjauksia. Maan hallintoon, kuningasperheeseen
tai maineeseen kohdistuva uutisointi on aina tarkkaan harkittua ja
positiivista. Uutisoitaessa Arabiemiraattien kannalta negatiivisista
asioista paikallinen media odottaa aina ensin maan virallisen
mediatoimiston kantaa.
Toimittajia on joka lähtöön. Kokenut paikallinen viestintävaikuttaja
totesi eräässä viestinnän seminaarissa, että vastuu mediasisällöistä on
tiedotteen kirjoittajalla, koska ”me arabit olemme omalla tavallamme
laiskoja”. Tällä hän tarkoitti sitä, että toimittajat eivät tarkista
faktoja, vaan tiedotteen sisältö siirtyy usein sellaisenaan medioihin.
Poikkeuksia tietysti on.
Henkilökohtaiset suhteet ovat ensisijaisia
Arabiemiraateissa bisnessuhteet ovat henkilökohtaisia. Ilman oikeiden
henkilöiden tuntemista on vaikeaa tehdä bisnestä tai saada ylipäätään
palaveria sovittua. Sama koskee toimittajia. Yritysviestijöiden ja
viestintätoimistolaisten onkin hyvä huolehtia siitä, että
henkilökohtaiset suhteet toimittajiin ovat kunnossa. Ja koska näin on,
tämä on verkostoitumisen luvattu maa.
Arabiemiraatit ovat verkostoitumisen luvattu maa.
Verkostoitumistilaisuuksia on paljon ja ne ovat suosittuja. The Media
Network on eräs suositummista verkostoitumisyhteisöistä, jossa itsekin
olen mukana. Tärkeää on kuulua myös Dubai Press Clubiin.
On ollut avartavaa tutustua ihan toisenlaiseen viestintäympäristöön
kuin mihin olen tottunut. Aluksi oli vaikea ymmärtää ja muistaa, ettei
sosiaalisen median välineisiin voi postata ihan mitä tahansa tai että
omien blogikirjotusten sisällön kanssa piti olla tarkkana. Kahdessa
vuodessa oppii hyvinkin.
Ennen visiittiä kannattaa kuitenkin tutustua muutamaan sääntöön.
1.Avioliiton ulkopuolinen seksi
Vaikka olisit ollut parisuhteessa matkakumppanisi kanssa jo pitkään, ei huoneen jakamista katsota hyvällä, mikäli ette ole naimisissa. Avioliiton ulkopuolinen seksi on Arabiemiraateissa kielletty lailla, eikä hotellihuonetta virallisten sääntöjen mukaan saisi jakaa vastakkaisen sukupuolen kanssa ilman avioliittoa tai läheistä sukulaissuhdetta. Käytännössä sääntöä katsotaan kuitenkin läpi sormien Dubain ja Abu Dhabin kaltaisissa suosituissa lomakohteissa.
2.Homoseksuaalisuus on yhä tabu
Homoseksuaalisuus on Dubaissa yhä paitsi tabu myös käytännössä kiellettyä. Saman sukupuolen välisiä avioliittoja ei tunnusteta, ja seksi kahden samaa sukupuolta edustavan henkilön välillä on kielletty. Arabiemiraateilla onkin vielä pitkä matka LGBT-ystävälliseksi matkakohteeksi.
3.Sähkötupakka ei ole sallittu
Sähkötupakan käyttäminen ja tuominen maahan on Arabiemiraateissa kielletty. Dubai ei ole ainoa paikka, jossa sähkötupakan saa unohtaa. Esimerkiksi Thaimaassa sähkötupakasta voi varoitusten mukaan saada kymmenen vuoden vankeustuomion.
4.Alle 18-vuotiaiden hotelliyöt
Alle 18-vuotiaiden lomaa suunnittelevien kaveriporukoiden kannattaa valita Dubain sijaan jokin toinen kohde, sillä hotellissa majoittuminen on mahdollista vain täysi-ikäisen seurassa.
5.julkiset hellyydenosoitukset
Lomalla lempi saattaa leiskuta villimmin kuin kotioloissa, mutta Dubaissa julkiset hellyydenosoitukset kannattaa suosiolla jättää minimiin. Julkisella paikalla suutelu ja hyväily saattavat pahimmillaan johtaa jopa pidätykseen. Minkäänlaista seksuaalista kanssakäymistä rannalla tai muulla julkisella paikalla ei kannata edes harkita.
6.Julkinen humaltuminen
Dubain ja Abu Dhabin kaltaisissa lomakohteissa alkoholijuomia on vapaasti saatavilla hotellien yhteydessä toimivissa baareissa. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että julkisella paikalla humaltuminen on tiukasti kielletty. Jopa Arabiemiraateissa lentoa vaihtavat humaltuneet matkustajat voivat joutua pidätetyiksi. Abu Dhabissa alkoholijuomien ostamisen ja nauttimisen ikäraja on 18, kun taas Dubaissa se on 21.
7.Huumeista tiukat rangaistukset
Arabiemiraatit ei toki ole ainoa maa, jossa kaikki huumausaineet ovat tiukasti kielletty, mutta rangaistukset ovat vielä kovemmat. Kaikesta huumeiden käytöstä, salakuljetuksesta ja myynnistä langetetaan vakavia tuomioita, jotka voivat pahimmillaan johtaa jopa kuolemantuomioon.
8.Unohda pukuleikit
Niin kutsuttu crossdressing eli miehen pukeutuminen naiseksi tai naisen pukeutuminen mieheksi ei Dubaissa ole kevytmielinen asia, jolla voi leikitellä. Pukuleikit kannattaa jättää suosiolla muihin kohteisiin, sillä viranomaiset puuttuvat asiaan julkisilla paikoilla.
9.Porsaanlihan tai pornon tuominen maahan
Mikäli olit suunnitellut sujauttavasi matkalaukkuusi pornoa, joudut perumaan aikeesi. Myöskään pekonia tai makkaraa ei kannata pakata matkaevääksi, sillä sekä pornon että porsaanlihan tuominen Arabiemiraatteihin on tiukasti kielletty.
10.Katteeton shekki
Suomessa shekkivihkot ovat siirtyneet jo menneeseen aikaan, joten shekkien kirjoittamiseen liittyvillä säännöillä ei lomalla tarvitse päätään vaivata. Arabiemiraateissa katteettoman shekin kirjoittaminen saattaa pahimmillaan tuoda jopa vankeusrangaistuksen.
Miten Dubaissa pitää pukeutua?
Miten Dubaissa pitää pukeutua? Saako Dubaissa pitää bikineitä? Entä minihametta? Koska naisen pitää peittää pää hunnulla?
Monella matkailijalla on etukäteen pitkä lista kysymyksiä siitä, miten Dubaissa kuuluu pukeutua. Huoli on turha: naisen tarvitsee laittaa huivi päähän vain moskeijoissa vieraillessa, ja bikineitä saa pitää niin uima-altaalla kuin uimarannallakin.
Kunnioita paikallista kultuuria
Pukeutumisen suhteen Dubaissa pärjää maalaisjärjellä, kunhan ymmärtää, ettei sovi pukeutua liian paljastavasti julkisilla paikoilla. Paljastava pukeutuminen saattaa kirvoittaa ikäviä katseita ja jopa huomautuksia ohikulkijoilta.
Pukeutumiskoodi vaihtelee jonkin verran emiraattien välillä ja jopa eri alueilla Dubaissa, mutta kaikkialla on varsinkin kaupungilla liikkuessa hyvä pukeutua tahdikkaasti eli välttää paljaan pinnan näyttämistä ja säästää rantavaatteet uima-altaille ja hiekkarannoille.
Tämä on jo paikallisen kulttuurin kunnioittamista.
Dubaissa on myös eroa kaupungin osien välillä. Esimerkiksi modernilla ja tunnelmaltaan länsimaisella Marinan alueella sopii pukeutua vapaammin kuin vanhan Dubain puolella.
Navan näyttämistä tulee välttää kaikkialla, samoin anteliaita kaula-aukkoja. Minihameet kannattaa jättää kotiin. Dubain vanhalle puolelle mennessä kannattaa peittää myös polvet ja olkapäät. Marinassa ei ole niin väliä.
Islamin vaikutukset ulottuvat myös matkailijoiden pukeutumiseen, sillä vaikka Dubai ei ole Arabiemiraattien konservatiivisimpia kohteita, tulee erityisesti naismatkailijoiden kiinnittää huomiota niin käyttäytymiseen kuin pukeutumiseenkin.
Perussääntönä on peittää joko polvet tai olkapäät, mutta jos haluat pelata varman päälle, kannattaa sonnustautua täyspitkiin vaatteisiin. Uskonnollisissa kohteissa vieraillessa peittävä pukeutuminen on pakollista. Myös hiukset on peitettävä. Hihojen ja lahkeiden pituuden lisäksi naisvieraiden on huomioitava moskeijoissa myös se, että vaatteet eivät saa olla liian tiukat.
Dubain valuutta ja hintataso
Arabiemiraateilla on yhteinen valuutta dirham (AED), jonka arvo on sidottu dollariin. Vuoden 2019 alussa yksi euro oli noin 4,2 dirhamia.
Millainen sitten on Dubain hintataso? Onko Dubai kallis vai edullinen matkakohde?
Jos ei nyt törsäämään rupea, niin Dubaissa on halvempaa kuin Suomessa.
Paljonko Dubain hotellit maksavat?
Dubain-lomalla kallein lasku tulee hotelleista. Hotellien hintataso tosin vaihtelee Dubaissa erittäin paljon turistisesongin mukaan.
Erityisen kalliita Dubain hotellit ovat uuden vuoden aikaan. Kesällä taas Dubain hotelleista voi saada ruhtinaallisia tarjouksia.
Asuminen Dubaisssa
Asuminen Arabiemiraateissa on kallista, varsinkin pääkaupungissa Abu Dhabissa. Dubaissa hinnat ovat olleet hieman matalammat. Paikallisen tavan mukaan vuokrat maksetaan vuodeksi eteenpäin.
Asunnonhankinnassa voi käyttää asunnonvälittäjiä, jotka veloittavat palveluksistaan tietyn prosenttiosuuden asunnon vuosivuokrasta. Asuntoja voi käydä katsomassa myös itse pyytämällä talojen vartijoilta avaimia tyhjiin huoneistoihin. Yleensä asunnoissa on keittiön kaapit ja joissakin asunnoissa jääkaappi, mutta liesi samoin kuin vaatekaapit pitää yleensä hankkia itse. Uusissa taloissa on keskusilmastointi samoin kuin kuumavesivaraajat.


Autot
Oma auto on maassa hyödyllinen, koska julkinen liikenne kaupunkien sisällä ei kata vielä kaikkia alueita ja taksin odottaminen kadulla kosteankuumana kesäkautena voi olla tuskallista. Merkkihuolto löytyy lähes kaikille automerkeille. Polttoaineena käytetään dieseliä ja bensiiniä, joka on verottomana halpaa. Litrahinta on noin 45 senttiä. Diesel on hieman halvempaa kuin bensiini, mutta sitä ei kuitenkaan myydä kaikilla huoltoasemilla. Dieselin laatu ei ole eurooppalaista tasoa eikä sovellu kaikille moottoreille.
Auton voi tuoda maahan tai hankkia paikan päältä, jolloin siinä on valmiiksi hyvät ilmastointilaitteet ja alueen vaatimukset täyttävät lisävarusteet. Autojen hankintahinnat ovat Suomen hintatasoa huomattavasti halvemmat verottomuudesta johtuen. Harkittaessa auton tuontia Suomeen kannattaa huomioida, että Euroopan alueen vaatimukset auton teknisistä määräyksistä ja varustelutasosta poikkeavat Arabiemiraattien vaatimuksista, mikä voi tarkoittaa kalliiden lisähankintojen tekemistä. Myös tullauskulut nostavat auton hintaa.
Jos asuu pysyvästi maassa on hankittava paikallinen ajokortti, jonka saa käännättämällä englanniksi suomalaisen ajokortin. Matkailija voi emiraattien viranomaisten ilmoituksen mukaan käyttää kansainvälistä tai suomalaista ajokorttia, mutta kyseisillä ajokorteilla saa Arabiemiraateissa ajaa vain vuokra-autoa 30 päivän ajan saapumisesta.Suomen suurlähetystö ei käännä suomalaisia ajokortteja.
Hankinnat
Hankintojen tekeminen Arabiemiraateissa on helppoa, sillä etenkin suurimmissa kaupunkikeskuksissa Dubaissa ja Abu Dhabissa on tarjolla laaja valikoima kaikkea mahdollista käyttötavaroista luksustuotteisiin. Huonekaluja, autoja ja muita pienempiä ja suurempia hankintoja saa usein ostettua helposti myös käytettyinä, sillä maassa asuu liikkuva joukko ulkomaalaisia työntekijöitä, jotka myyvät omaisuutensa muuttaessaan takaisin kotimaahansa. Käytettyjä tavaroita myydään runsaasti verkossa ja sosiaalisessa mediassa.
Ilmasto
Maan ilmasto on lämmin ympäri vuoden. Marraskuusta maaliskuuhun päivälämpötilat ovat noin +20–25˚C (joskus on viileämpää, päivisin kuitenkin minimissään +20 ˚C, autiomaassa lämpötila saattaa öisin laskea jopa +10 ˚C:een), huhti-toukokuussa noin +30–45 ˚C, kesäkuusta syyskuuhun lähempänä +45 ˚C:ta, ja ajoittain sen ylikin ja lokakuussa noin 30–45 ˚C. Touko-kesäkuusta syys-lokakuuhun jatkuvalla kesäkaudella +40–45 ˚C:n lämpötilan lisäksi rannikkoalueella haittana on kosteus, joka pysyttelee lähempänä sataa prosenttia.
Talvella loka-marraskuulta maalis-huhtikuuhun ilmasto on miellyttävä. Voi esiintyä vesi- ja ukkoskuuroja, jotka voivat olla hyvinkin äkillisiä ja voimakkaita. Hiekkamyrskyjä on jonkun verran. Talvikausi on kuin Suomen kesä parhaimmillaan – kuiva ja aurinkoinen lämpötilan ollessa noin +20 ˚C. Sadepäiviä on viime vuosina ollut vuosittain noin 5–10. Vuosittainen sademäärä on vain noin 35 mm.
Joukkoliikenne
Linja-autoliikenne
Bussireittiliikenteen aloittaminen Abu Dhabissa vuonna 2008 on johtanut nopeasti julkisen liikenteen kasvuun. Palvelu on kasvattanut suosiotaan niin nopeasti, että lisätyistä reiteistä ja autoista huolimatta bussit ovat usein täynnä ja aikataulusta myöhässä, etenkin iltapäivän ruuhka-aikaan. Abu Dhabiin on myös suunnitteilla metrolinja, joka on suunniteltu valmistumaan vuonna 2020. Rakentamista ei ole vielä aloitettu.
Abu Dhabin busseissa ei pysty maksamaan käteisellä, vaan jokaisella asiakkaalla täytyy olla kuukausikortti, jonka asiakas leimaa bussiin noustaessa sekä lähtiessä. Bussikortteja voi ostaa ja ladata Abu Dhabissa Al Wahda -bussiterminaalista. Bussikorttia voi ladata myös tietyillä bussipysäkeillä. Turistit voivat ostaa Abu Dhabista väliaikaisen bussikortin, johon ladataan haluttu summa. Väliaikainen bussikortti on voimassa kuukauden ja yksi matka maksaa kaksi dirhamia (noin 50 snt). Kun busseissa ei käy käteinen, kaikki kortilla kulkevat voivat astua sisään myös auton taaemmista ovista. Suurin osa linja-automatkustajista on miehiä, mutta myös naiset käyttävät palvelua. Linja-auton etuosan istuinpaikat on varattu naisille.
Dubaissa paikallisliikenteessä toimivat vyöhykemaksut, eli matkan hinta määräytyy sen pituuden ja ylitettyjen vyöhykkeiden mukaan. Sama maksu oikeuttaa matkustamiseen sekä metrossa että bussissa. Metrossa on käytössä matkakortit sekä kertamaksu. Matkakortilla matkustaessa matkan hinta veloitetaan kortilta tehdyn matkan pituuden mukaan vasta ulosleimauksen yhteydessä.
Kaupunkien välinen bussiliikenne, etenkin Abu Dhabin ja Dubain välillä, on suhteellisen vilkasta. Päiväsaikaan busseja menee noin 10–15 minuutin välein. Naisille on varattu bussin etuosan istumapaikat ja naiset ovat etusijalla paikkojen täyttämisessä. Parin tunnin kestoinen matka Abu Dhabin ja Dubain välillä maksaa 25 AED. Abu Dhabista Dubaihin bussit lähtevät Al Wahda -bussiterminaalista. Dubaihin liikennöi Abu Dhabista kaksi eri bussia: yksi pysähtyy Ibn Battutassa Dubain laidalla ja toinen pysähtyy Al Ghubaiban asemalla, joka on vanhassa Dubaissa. Al Ghubaibaan menevä bussi pysähtyy matkalla Al Jafiliyan metroasemalla lähellä Dubain keskustaa. Al Jafiliyan metropysäkillä voi jäädä pois vain tultaessa Abu Dhabista. Paluumatka Dubaista Abu Dhabiin maksaa 35 AED ja Dubaissa vaaditaan ostamaan matkakortti, johon ladataan matkan summan verran rahaa. Jos henkilöltä löytyy matkakortti entuudestaan, matkan hinta on 25AED. Taksimatka Abu Dhabin ja Dubain välillä maksaa noin 250–350 AED. (Tiedot keväältä 2017.)
Taksit
Vaikka kaduilla on nimet ja monilla niistä jopa useita uudelleennimeämisen seurauksena, useimmiten taksit tietävät paikat kuitenkin ostoskeskuksen, hotellin tai muun tunnetun rakennuksen nimen mukaan. Taksien määrää on jatkuvasti lisätty julkisen liikenteen palveluiden parantamiseksi, ja lisäksi tavoitteena on ollut päästä eroon vanhasta taksikannasta. Taksiliikenne on tarkoin säänneltyä. Abu Dhabissa taksin aloitusmaksu päivällä on 5 AED ja 5,50 AED yöaikaan. Matka maksaa noin 1,82 AED kilometriltä. Taksien minimimaksut Abu Dhabissa ja Dubaissa on 12 AED. Dubaissa taksien hinnat ovat hieman kalliimpia, lisäksi ilta- ja yöajalta veloitetaan lisämaksu.
Vesiliikenne
Dubaissa liikennöi myös vesibusseja, jotka kuljettavat matkustajia eri laituripisteiden välillä. Lippuja ja reittikarttoja on saatavissa laituriasemilta. Turistivesibussit liikennöivät Al Shindaghan, Bur Dubain, Deira Old Soukin, Al Seefin ja Creek Parkin välillä. Lisäksi Dubaissa on tarjolla päivän kestäviä laivamatkoja läheisiin kohteisiin, kuten esimerkiksi muihin emiraatteihin ja Omaniin. Abu Dhabissa vesiliikenne ei ole vielä näin kehittynyttä, mutta kaupungin liikenneyhteyksien parantaminen rakennettavan metron, vesibussien ja taksien avulla on sisällytetty kaupunkisuunnitelmaan.
Jätehuolto
Arabiemiraateissa on yleisesti toimiva jätehuolto, mutta kierrätyksessä on vielä kehitettävää.Tällä hetkellä kierrätystä ei vielä ole juurikaan käytössä.
Kansalliset vapaapäivät
Muslimeille perjantai on viikoittainen yhteisrukouksen päivä, jolloin jokaisen aikuisen muslimimiehen tulisi suorittaa keskipäivän rukous moskeijassa. Tämän vuoksi perjantai on yleinen
vapaapäivä.
Arabiemiraattien kansallispäivää juhlitaan yleensä kaksi päivää juuri oman itsenäisyyspäivämme alla.
Kansallisia vapaapäiviä ovat:
- 1.1. uudenvuodenpäivä
- 2.12. Arabiemiraattien kansallispäivä
Uskonnolliset juhlapäivät määräytyvät islamilaisen kalenterin mukaan, joten niiden ajankohdat vaihtelevat vuosittain. Islamilainen kalenteri perustuu kuuvuoteen, joka on noin 11 päivää aurinkovuotta lyhyempi. Tästä syystä islamilaiset juhlapäivät siirtyvät länsimaisen kalenterin suhteen joka vuosi hieman aiemmaksi. Koska juhlallisuuksien vietto perustuu kuun eri vaiheiden paikalliseen havainnointiin, juhlapäivät voivat heittää arvioidusta päivällä tai parilla riippuen siitä, näkeekö pyhien miesten neuvosto kuun vai ei.
Tärkeimmät juhlapäivät ja niiden arvioitu viettoajankohta vuonna 2018 ovat
- 13. huhtikuuta 2018 Leilat al-Meiraj (profeetta Muhammedin taivaaseenastumisen juhla),
- 16. toukokuuta 2018 Ramadan (suuren paaston alkaminen),
- 14. kesäkuuta 2018 Eid al-Fitr (Ramadan-paaston päättyminen),
- 12. elokuuta 2018 Dhul-Hijjah (pyhiinvaelluksen alkaminen),
- 21. elokuuta 2018 Arafat Day, (pyhiinvaelluksen loppuminen),
- 22. elokuuta 2018 Eid al-Adha (uhrilammasjuhla),
- 11. syyskuuta 2018 Al Hijra (islamilainen uusivuosi) ja
- 20. marraskuuta 2018 Mawlid al-Nabi (profeetta Muhammedin syntymäpäivä).
Kaikki uskonnolliset juhlat alkavat auringonlaskun aikaan juhlapäivää edeltävänä iltana. Ramadanin aikana muslimit paastoavat auringonnousun ja -laskun välisen ajan, joten useat ravintolat ovat tällöin suljettuina. Tupakoiminen julkisilla paikoilla on kielletty sakkorangaistuksen uhalla. Eid al-Fitr ja Eid al-Adha kestävät useita päiviä.
Kodinhoitoapu
Maassa työskentelee suuri määrä ulkomaalaisia kotiapulaisia. Suuri osa työvoimasta on Filippiineiltä, Intiasta, Pakistanista ja Sri Lankasta sekä Afrikan maista. Kielitaidon puute saattaa olla ongelma, ja työntekijöiden ammattitaito vaihtelee. Työnantajalla on useita velvollisuuksia ml. terveydenhuollon kustannukset korvaava vakuutus ja soveltuvien työolosuhteiden varmistaminen. Kotiapulaisten palkkaamiseen tarvittavien oleskelu- ja työlupien hankkimiseen on hyvä varata riittävästi aikaa. Oleskelulupahintoihin on kaavailtu reipasta nousua.
Koulut ja opiskelu
Maan koulutusjärjestelmä on verrattain nuori ja jatkuvasti kehittymässä. Koulutusjärjestelmän kehittämisessä on pitkälti nojattu ulkomaiseen tukeen.
Julkiset koulut palvelevat vain emiraattilapsia, tosin moni emiraattilapsi käy silti yksityistä koulua. Yksityiskoulut ovat suosittuja myös, koska maassa on paljon ulkomaalaista väestöä. Maassa onkin maailman eniten kansainvälisiä kouluja. Yksityiskouluista löytyy sekä suurten kansainvälisten koulutusyritysten ylläpitämiä kouluja että tiettyihin kansallisuusryhmiin keskittyviä kouluja. Opetussuunnitelmia yksityisellä puolella on monenlaisia ml. Iso-Britannian, Yhdysvaltain, IB- ja Intian opetussuunnitelma. Yksityiskoulujen maksut voivat olla jopa 20 000–60 000 AED lukukaudelta. Useimmissa kouluissa on lastentarha ja esikoulu. Lisäksi on yksityisiä lastentarhoja ja esikouluja.
Tasoerot koulujen välillä on huomattavia. Koulutuksen laadun parantaminen on yksi Arabiemiraattien prioriteetteja. Eri emiirikunnat vastaavat oman koulutuksen järjestämisestä. Dubaissa Knowledge and Human Development Authority (KHDA) seuraa koulujen tasoa ja julkaisee vuosittain tarkastusraportteja, vertailuja ja tilastoja, jotka sisältävät muun muassa tietoa lukukausimaksuista ja opetuksen tasosta. Abu Dhabissa samankaltaista seurantaa suorittaa Abu Dhabi Education Council (ADEC).
Lukukausi alkaa koulusta riippuen elo-syyskuun vaihteessa ja päättyy kesäkuun puolivälissä. Kesäloman lisäksi lomaa on pari viikkoa vuodenvaihteessa sekä koulusta riippuen paikallisina tai muina juhlapäivinä.
Korkeakoulutus on ilmaista emiraattikansalaisille, ja monet heistä opiskelevat ulkomailla. Maassa on lukuisia eritasoisia korkeakouluja ja yliopistoja. Maassa toimii myös useita ulkomaisten huippuyliopistojen filiaaleja ml. American University, New York University, Paris-Sorbonne sekä Masdar-instituutti.
Lapset
Lapset otetaan hyvin huomioon esimerkiksi ravintoloissa ja kaupoissa. Liikenne on suurin riskitekijä.
Lemmikit
Arabiemiirikuntien säädökset koskien lemmikkieläinten tuontiaja vientiä
Suomen suurlähetystö ei ota vastuuta tiedon ajantasaisuudesta. Hakijan on hyvä tarkistaa ajantasainen menettely asianomaisilta viranomaistahoilta Arabiemiraateissa ja Suomessa.
Liikennekäyttäytyminen
Paikalliset liikenneyhteydet ovat hyvät ja tiet ovat hyvässä kunnossa. Rautateitä ei ole, minkä vuoksi liikkuminen tapahtuu pääosin taksilla tai omalla autolla. Nopeudet suurilla monikaistaisilla valtateillä voivat nousta hyvinkin korkeiksi ja holtiton tieliikennekäyttäytyminen näkyy onnettomuustilastoissa.
Kaupunkien sisäiset jatkuvat ruuhkat vaikuttavat liikennekäyttäytymiseen sekä lisäävät peltikolareiden riskiä. Myös pysäköinnin löytäminen voi olla ongelmallista kaupunkikeskustoissa. Dubai kerää tietulleja, joiden maksaminen tapahtuu automaattisen tarkastusjärjestelmän kautta auton tuulilasiin kiinnitetyn tunnistetarran perusteella. Liikennekulttuuri poikkeaa Suomesta, mikä on syytä ottaa tarkasti huomioon autolla ajettaessa.
Majoitus
Hotellit Arabiemiraateissa ovat korkeatasoisia ja kalliita. Lähes kaikki kansainväliset hotelliketjut ovat edustettuina Abu Dhabissa ja Dubaissa. Hotelleissa on yleensä uima-altaat sekä runsaasti ravintoloita ja kahviloita. Pääsääntöisesti hotelleissa on saatavissa alkoholia. Ramadan-kuukauden aikana jotkut hotellit eivät tarjoile alkoholia lainkaan, mutta osa hotelleista tarjoilee alkoholia auringonlaskun jälkeen.
Mitat ja painot
Mitta- ja painojärjestelmä on sama kuin Suomessa. Kansainvälisissä kouluissa (Amer.) käytetään amerikkalaisia lämpötila-, mitta- ja painojärjestelmiä.
Muutot
Abu Dhabissa ja Dubaissa on suurten kansainvälisten muuttoyritysten kumppaneita, jotka avustavat rahtitavaran kuljetuksessa ja muutossa.
Pankit
Valuuttarajoituksia ei ole ja pankkipalvelut ovat laajat ja toimivat. Maassa on koettu pankkien konkursseja, esimerkiksi 1980-luvun BCCI-pankki, eikä talletussuojaa ole. Maassa toimii myös ulkomaalaisia pankkeja. Rahansiirrot suomalaisista pankeista onnistuvat helposti, mutta kustannukset on hyvä varmistaa etukäteen.
Parturi-kampaamot
Parturi-kampaamopalveluita saatavilla erittäin kattavasti. Laatu- ja hintataso vaihtelevat suuresti. Huomioitavaa on erilliset toimipisteet naisille ja miehille, mikä on myös ehdotonta kauneussalongeissa ja hierontaa tarjoavissa spa-yrityksissä, joihin eri sukupuolta olevat eivät saa mennä sisälle.
Posti
Tavalliset kirjeet Suomesta Arabiemiraatteihin saapuvat joissakin viikoissa ja Arabiemiraateista Suomeen hieman hitaammin. Toisinaan posti saattaa kuitenkin viipyä matkalla Suomeen jopa kaksi kuukautta. Maan sisällä posti voi myös kulkea hitaasti. Tavalliset (kirjaamattomat) lähetykset eivät välttämättä tule ollenkaan perille.
Puhelimet
Matkapuhelinyhteydet toimivat maassa moitteettomasti ja operaattoreita on kaksi: Etisalat ja Du.
Pukeutuminen
Suurimman osan vuotta lämpötila on niin korkealla, ettei päällysvaatteita tarvita. Joulu-helmikuussa illat voivat olla viileitä kuumuuteen tottuneelle väestölle, mutta silloinkin päivälämpötilat ovat parinkymmenen asteen tietämissä.
Kesällä kuumuus ja lähes 100 prosentin ilmankosteus tekevät ulkona olon tuskalliseksi. Kaikki sisätilat ja autot ovat ilmastoituja, minkä vuoksi sisällä voi olla hyvinkin viileää.
Eri kansallisuudet pukeutuvat maassa omien kulttuuriensa mukaisesti, Arabiemiraattien omaa säädyllistä pukeutumistapaa kunnioittaen.
Länsimaalaiset miehet liikkuvat kaupungilla melko vapaamuotoisissa asusteissa, tosin eivät yleensä shortseissa. Virallisemmissa tilanteissa kokopuku on paikallaan. Naisten olisi hyvä välttää paljaita olkapäitä, polvia ja muutoin liian paljastavia asusteita julkisilla paikoilla. Rannalla ja urheiltaessa vaatetus on samanlaista kuin Suomessa.
Puoliso
Samaa sukupuolta olevien avioliittoa tai avoliittoa ei tunnusteta.
Ravinto
Maassa on tarjolla eurooppalaisen kuluttajan tarvitsemia ruoka-aineita. Muslimit eivät uskonnollisista syistä syö sianlihaa eivätkä käytä alkoholia. Silti myös sianlihaa on saatavissa suurissa supermarketeissa ei-muslimien osastoilla. Samoin on olemassa alkoholiliikkeitä, joita voivat käyttää alkoholilupaan oikeutetut. Etnisiä ravintoloita löytyy kaikentyyppisiä. Myös kansainväliset pikaruokaketjut ovat läsnä.
Hintataso on vaihteleva. Liha on jossain määrin halvempaa, kun taas usein kala kalliimpaa kuin Suomessa. Maitotuotteet ja leikkeleet ovat huomattavasti kalliimpia, kun taas esimerkiksi hedelmiä ja vihanneksia saa suhteellisen edullisesti vihannestoreilta. Yleisesti hintataso on Suomea kalliimpi.
Rekisteröity parisuhde
Samaa sukupuolta olevien liitot eivät ole maassa hyväksyttyjä.
Suomi-kuva
Suomi on Arabiemiraateissa verrattain etäinen ja vähän tunnettu maa, mutta mielikuva on yleisesti varsin myönteinen. Suomi nähdään pitkälle kehittyneenä yhteiskuntana. Suomeen liitetään erityisesti teknologinen osaaminen, korkeatasoinen koulutusjärjestelmä ja eksoottinen ilmasto. Suomen menestys kansainvälisissä vertailuissa huomioidaan useissa yhteyksissä. Viime vuosina Suomi on tullut esille matkailukohteena ja Suomeen matkustaminen on kasvanut.
Sähkövirta
Sähkövirran jännite on 220 V eli sama kuin Suomessa, mutta pistorasia on kolmireikäinen, samanmallinen kuin Britanniassa. Adaptereita on saatavilla sähköliikkeistä ja tavarataloista.
Terveydenhuolto
Terveydenhoitopalvelujen taso vaihtelee heikosta erinomaiseen. Yksityiset hammasklinikat ovat korkeatasoisia ja hintataso vaihtelee merkittävästi. Pakollisia rokotuksia ei ole, mutta on suositeltavaa ottaa alle kuukauden oleskeluun tetanus-difteria kymmenen vuoden välein tehoste sekä hepatiitti A + B kolmen rokotteen sarjana. Pidempään oleskeluun lavantauti. Koulut vaativat rokotustodistukset. Malariavaara on vähäinen.
Tuonti- ja vientirajoitukset
Arabiemiraattien liitossa ei toistaiseksi kanneta muita veroja kuin ALV ja tullit ovat hyvin pienet. Suunnitteilla on 5 % ALV:n käyttöön otto vuonna 2018.Tavallisia matka- ja muuttotavaroita voi viedä ja tuoda vapaasti. Auton tuonti ei ole ongelma, joskin maassa ajoneuvon voi ostaa verovapain hinnoin. Yli 100 000 AED käteisvaroista pitää maahan tuotaessa tehdä ilmoitus. Verovapaita tuotteita voi ostaa Arabiemiraattien lentokentiltä myös maahan saavuttaessa.
Savukkeiden ja alkoholin tuontia koskevat seuraavat rajoitteet:
- 400 savuketta ja sikaria arvoltaan enintään 3 000 AED sekä 2 kiloa tupakkaa (ei koske nuuskaa, jota voi tuoda rajoitetusti omaan käyttöön)
- Hajuvesiä ja muita henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja tuotteita, niin ettei niiden arvo ylitä 3 000 AED
- Alkoholituotteita: 24 tölkkiä olutta tai 4 litraa mitä tahansa muuta alkoholia
Alkoholia saa maan sisällä myös erillisistä alkoholikaupoista, mutta ostoon tarvitaan alkoholilupa, joka myönnetään vain ei-muslimeille maassa asuville oleskeluluvan haltijoille.
Pornografisia tuotteita ei saa tuoda maahan.
Viennin suhteen ei ole rajoituksia, mutta hankintatodistus pitää voida esittää vietäessä suuria määriä käteistä, kultaa tai koruja.
Suurlähetystö ei vastaa yllä olevien tietojen ajantasaisuudesta. Tuonti- ja vientisäädökset tulee tarkastaa asianomaisilta viranomaisilta.
Lähde:
Turvallisuus
Arabiemiraatit on turvallinen matkailukohde. Tarkkaavaisuutta suositellaan, koska maassa on kuitenkin terrori-iskujen riski. Liikenne on keskeinen turvallisuusriski. Matkailijaa suositellaan lukemaan ulkoministeriön matkustustiedote ja tekemään matkustusilmoitus.
https://matkustusilmoitus.fi/public_html?command=browse
Valokuvaaminen
Valokuvaaminen on yleisesti sallittua, mutta se on kielletty sotilaskohteissa, palatsien ja hallintorakennusten sekä teollisuuslaitosten läheisyydessä. Kultakaupoissa ja basaareissa voi myös olla kuvauskieltoja. Ihmisiä, varsinkaan naisia, ei tule kuvata pyytämättä lupaa.
Valuutta
Valuutanvaihtopisteitä on lukuisia ja kansainvälisillä pankki- ja luottokorteilla on mahdollista maksaa useimmissa paikoissa ja nostaa automaateista paikallista valuuttaa (huomioitavaa pankkien mahdollisesti veloittamat lisäkulut).
Vapaa-aika
Arabiemiraatit, erityisesti Dubai ja Abu Dhabi, tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon. Abu Dhabin ylpeys on noin seitsemän kilometriä pitkä Corniche-rantakatu, jolla voi käydä kävelemässä ja hölkkäämässä. Kaupungissa on myös puistoja, joista osa on maksullisia. Cornichen varrella on hyvätasoinen maksullinen julkinen uimaranta, jossa voi vuokrata aurinkotuoleja ja auringonvarjoja.
Abu Dhabin turistinähtävyydet painottuvat lähinnä moderniin arkkitehtuuriin. Arabiemiraattien pääkaupunkia kutsutaankin Lähi-idän Manhattaniksi, jonka näkymiä voi käydä ihailemassa esimerkiksi suurelta aallonmurtajalta. Sheikh Zayed Grand Mosque on vierailemisen arvoinen ja Heritage Villagessa voi käydä tutustumassa beduiinikulttuuriin ja ratsastaa kamelilla. Kaupungissa järjestetään myös erilaisia messuja ja näyttelyitä. Abu Dhabin Corniche on suosittu paikka muun muassa ulkoilmakonserttien järjestämiseen.
Dubaista löytyy maailman korkein rakennus, Burj Khalifa sekä useita muita viime vuosien aikana valmistuneita kunnianhimoisia rakennushankkeita. Dubaissa ja Al Ainissa on eläintarha. Myös Abu Dhabissa on eläintarha, mutta se on sijoitettu kaupungin ulkopuolelle. Viikonloppumatkat Al Ainiin ovat suosittuja. Sen läheisyydessä on useita arkeologisia nähtävyyksiä ja sieltä voi pistäytyä myös Omanin puolelle Buraimiin. Sharjahissa on useita kiinnostavia museoita.
Dubain kuuluisin ranta Jumeirah on itse asiassa pitkä alue, jolla sijaitsee myös hienostohotelleja ja yksityisiä klubeja. Palm Beach on yksi suosituimmista rannoista auringonottoon.
Ostoksia voi tehdä suurissa nykyaikaisissa ostoskeskuksissa, joista etenkin Dubai on kuuluisa. Suurimmat elokuvateatterit sijaitsevat ostoskeskusten yhteydessä, samoin keilailuradat. Dubain Mall of the Emirates -ostoskeskuksessa on myös laskettelurinne. Valtaisat ostoskeskukset ovat jo sinällään nähtävyyksiä. Näiden rinnalla on vielä olemassa joitakin vanhahkoja ostoskeskuksia, joissa valikoima on kirjava ja hinnat halvemmat kuin länsimaalaisten liikkeiden rivittämissä moderneissa keskuksissa. Souq eli paikallinen basaari viittaa sekä markkinapaikoilla tapahtuvaan kaupankäyntiin että pieniin "kivijalkakauppoihin", joissa on tarjolla sekä käsitöitä, vihanneksia ja hedelmiä että laidasta laitaan muita tuotteita.
Hotellien yhteydessä on vapaa-ajanviettoklubeja, joihin vaaditaan jäsenyys (vuosimaksu useita tuhansia dirhameja). Ne tarjoavat ravintoloiden lisäksi useimmiten uimarannan, uima-altaan, saunan, kuntosalin, tennis- ja squash-hallit, aerobicia sekä joskus myös purjelautoja, vesiskoottereita ja veneitä. Joillakin klubeilla on myös oma kirjasto. Monipuolisia kuntosaleja löytyy myös hotellien ulkopuolelta, ja niihin voi ostaa määräaikaisen jäsenyyden lisäksi yhden tai useamman kerran käyntikortteja. Lisäksi löytyy purjehdusseuroja, jalkapalloseuroja, krikettikerhoja ja ratsastustiloja. Abu Dhabissa on kaksi hiekkagolfkenttää ja kaksi ruohokenttää ja Dubaissa useita kansainvälisen tason golfkenttiä. Kaupungeissa on myös urheilustadioneita, joilla pelataan lähinnä jalkapalloa, sekä jäähalleja luistelun ja jääkiekon harrastamiseen.