maanantai 22. huhtikuuta 2019

Helmililja kukka

Hentohelmililja on ihastuttava, hyväntuoksuinen kevätkukka. White Magic on ainoa täysin valkoinen hentohelmililjalajike. Viihtyy valoisalla paikalla, vältä suoraa auringonvaloa.

Tummahelmililja (Muscari armeniacum) on monivuotinen sipulikasvi. Suvun lajeista tai tästä lajista käytettyjä nimiä ovat myös helmililja ja helmihyasintti.

Kasvin kukat ovat tynnyrinmuotoisia ja muodostavat tiiviin tertun. Lehdet ovat hyvin ohuet. Perusmuoto on väriltään syvän koboltinsininen, mutta siitä on jalostettu myös vaaleampia ja jopa valkoisia lajikkeita. Kasvi ei ole myrkyllinen.

Tummahelmililja elää luonnonvaraisena Kreikassa ja Aasiassa. Samaan sukuun kuuluu noin 30 lajia, joista 4 tai 5 myydään yleisesti, ja tämä laji on niistä tunnetuin viljelykasvi.

Helmililjat (Muscari) on parsakasveihin (aiemmin hyasinttikasveihin Hyacinthaceae) kuuluva sipulikasvien suku. Siihen kuuluu 30 lajia. Helmilijat esiintyvät luonnossa Välimeren alueella ja Lounais-Aasiassa. Ne kukkivat keväällä, harvoin syksyllä. Usein kellonmuotoiset kukat muodostavat terttukukinnon lehdettömään varteen. Monia helmililjalajeja viljellään koristekasveina, sipulikukkina.

Tieteellinen nimi: Muscari armeniacum
Yläluokka: Helmililjat
Taksoni: Laji
Alkuperä: Alankomaat

Lajeja

Muscari armeniacum - Tummahelmililja
Muscari azureum -  Atsurihelmililja
Muscari botryoides - Hentohelmilija
Muscari commutatum - Mustehelmililja
Muscari comosum - Töyhtöhelmilija
Muscari latifolium - Isohelmililja
Muscari muscarimi - Myskihelmililja
Muscari neglectum - Terttuhelmililja

Hoito-ohje

Helmililja menee lepotilaan kukinnan jälkeen. Tällöin sitä lannoitetaan ja kastellaan säästeliäämmin. Hyvä leikkokukka.

Helmililja on pieni ja sievä, useimmiten sinikukkainen kevään sipulikasvi. Ruukkukasvina sen saatavuus ajoittuu helmikuun lopun ja pääsiäisen väliseen aikaan. Ruukkuhelmililjoilla voi siis ottaa varaslähdön ennen kuin niiden ulkona kasvavat sukulaiset värittävät puutarhoja.

Helmililjan kellomaiset kukat muodostavat tiiviin tertun ja kukissa on miellyttävä tuoksu, joka voimistuu lämpimässä. Lehdet ovat ohuet ja pitkät. Suurin osa helmililjoista on syvänsinisiä tai valkoisia, mutta on olemassa myös vaaleanpunertava lajike.

Helmililja kasvaa luonnonvaraisena Kreikassa ja Aasiassa. Sen laajaan sukuun kuuluu noin 30 lajia, joista 4-5 on laajalti saatavilla. Helmililja on näistä tunnetuin.


HELPPO HOITAA – KAUNIS KATSELLA

Kaupasta kannattaa ostaa melko nupullisia kukkia, sillä ne kestävät jo auenneita pidempään. Sipulipaakun voi siirtää myyntiruukusta kookkaampaan ruukkuun tai astiaan. Käytä tavallista kukkamultaa. Kasvin hoidoksi riittää säännöllinen kastelu, huolehdi riittävästä kosteudesta varsinkin pakkasyön jälkeen sillä kasvi tarvitsee lämmettyään välittömästi vettä. Lannoitusta ei tarvita, sillä sipulissa on varastoituneena kaikki ne ravinteet joita kasvi kukkiakseen tarvitsee. Anna helmililjan ensin tottua kylmään. Ihanteellista olisi, jos kasvi voisi viettää pari päivää muutaman asteen lämpötilassa. Näin ne kestävät paremmin pienet yöpakkaset.

Lasitettu parveke on ihanteellinen paikka helmililjoille, aivan kuten tetenarsisseillekin. Lasitus suojaa yön kylmemmiltä hetkiltä, ja päivien runsas valo hellii kasveja.

Ruukkuhelmililjan kukinta kestää viikosta kahteen. Tämän jälkeen ne kannattaa istuttaa ulos, kunhan maa on sulanut. Kasvista saa pysyvän, monivuotisen seuralaisen puutarhaan. Menestyvä helmililja lisääntyy vauhdikkaasti omista sipuleistaan. Kasvin lehdet saattavat pysyä vehreän vihreinä pitkälle kesään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...