maanantai 22. huhtikuuta 2019

Narsissi kukka

Narsissit (Narcissus) ovat narsissikasvien heimon (Amaryllidaceae) suku. Ne ovat monivuotisia sipulikasveja. Kukat ovat yleensä väriltään keltaisia, valkoisia tai keltavalkoisia ja niissä on lisäteriötorvi. Lehdet ovat kapeita, tasasoukkia ja tylpähköjä. Luonnossa narsisseja kasvaa Etelä-Euroopasta Japaniin ulottuvalla vyöhykkeellä. Narsisseista on kehitetty jo satoja vuosia erilaisia puutarhanarsisseja eri lajien risteytysten tuloksena. Puutarhamuotojen ulkokiehkuran kehälehdet ovat joko samanvärisiä kuin torvikin tai erivärisiä. Suomessa niitä kasvatetaan hyvin yleisesti koristekasveina pihoilla, puutarhoissa ja kasvihuoneissa. Tunnetuin laji on keltanarsissi eli pääsiäislilja (Narcissus pseudonarcissus).
Narsissit ovat myrkyllisiä, myös sipulit, siksi myyrät ja hiiret eivät koske niihin. Kasvit sisältävät lääkkeenäkin käytettävää galatamaniinia, joka on antikoliiniesteraasi.


KORKEUS: 30-60 cm
KUKINTA-AIKA: touko-kesäkuu
KASVUPAIKKA: aurinkoinen, puolivarjoinen
KASVUALUSTA: vettäläpäisevä
ISTUTUSSYVYYS: 15-20 cm
ISTUTUSVÄLI: 10-15 cm

Narsissien hoito sisällä ruukussa

Jos kasvatat narsisseja sisällä ruukussa, keskeistä on löytää niille sopiva paikka ja huolehtia siitä, että multa pysyy kevyen kosteana. Älä kuitenkaan kastele sipuleita koskaan suoraan, vaan yritä kastella narsissit mahdollisimman kaukaa ulkoreunalta – mullan kautta. Narsissit viihtyvät valossa, mutteivät ikkunalla, koska siinä voi olla liian lämmintä, jolloin kukinta menee ohi liian nopeasti. Hoida narsissia leikkaamalla kukat pois heti niiden kuihduttua.

Hoito-ohjeita ulkoistutukseen

Ulos istutettuja narsisseja voi hyvin lannoittaa keväällä luujauholla ja pienellä määrällä hyvin poltettua hevosenlantaa, mutta muuta lannoitetta ne eivät tarvitse. Noin 4–5 vuotta istutuksen jälkeen kukinta voi loppua, mutta tämän ei tarvitse olla jatkuvaa. Kun huomaat, että kukinta huononee, kaiva sipulit ylös ja halkaise ne irrottamalla emosipulin ympärille kasvaneet sivusipulit. Istuta sivusipulit sitten maahan – tämä on tehtävä heti, jotta ne eivät ehdi kuivua.

Keväisin narsissien istutusalueet lannoitetaan Kukkasipuliravinteella.

Narsissin kapeat lehdet kellastuvat vasta heinäkuulla. Kukinnan jälkeen lehtien annetaan kellastua rauhassa, jotta sipulit saavat kerättyä niistä voimaa seuraavaa kukintaa varten. Jos narsissin kuihtuvat lehdet voi taittaa tai letittää maanmyötäisesti siistimmän ilmeen aikaansaamiseksi. Taitetut lehdet voi myös peittää kevyesti Koriste-tai Kuorikatteella.

Narsissit talvehtivat kasvupaikassa, joka on hyvin ojitettu eikä vesi jää seisomaan. Penkin päällä on hyvä olla lunta, sillä se on paras eriste pakkasta vastaan.

Ajan mittaan narsissiryhmät tulevat turhan tiheiksi, jolloin sipulit on hyvä kaivaa ylös lehtien lakastumisen jälkeen. Sipulit lajitellaan koon mukaan ja istutetaan uusiksi ryhmiksi.

Vinkki

Kukkineet ruukkunarsissit kannattaa istuttaa maan sulettua puutarhaan, jossa ne kukkivat uudestaan seuraavana keväänä.

Narsissit talvehtivat kasvupaikassa, joka on hyvin ojitettu eikä vesi jää seisomaan. Penkin päällä on hyvä olla lunta, sillä se on paras eriste pakkasta vastaan. Kukinnan jälkeen lehtien annetaan kellastua rauhassa, jotta sipulit saavat kerättyä niistä voimaa seuraavaa kukintaa varten. Ajan mittaan narsissiryhmät tulevat turhan tiheiksi, jolloin sipulit on hyvä kaivaa ylös lehtien lakastumisen jälkeen. Sipulit lajitellaan koon mukaan ja istutetaan uusiksi ryhmiksi.

Narsissit ovat kuin lähtölaukaus keväälle. Lajikkeista pienet tetenarsissit ovat kaikkein sitkeimpiä sissejä. Ne nimittäin selviävät jopa kymmenestä pakkasasteesta. Jos toimit fiksusti, saat tetenarsissit kukkimaan pitkään ruukuissaan ja kukoistamaan myös ulos istutettuina vuodesta toiseen.

Istuta ylikukkineet ruukut maan lämmettyä puutarhaan siten, että narsissien sipulien kärki ulottuu noin kymmenen sentin syvyyteen. Voit vielä auttaa narsissia napsimalla poikki kuihtuneet kukat, ettei se kuluta energiaansa siementen muodostamiseen.

Narsissi on helppo kasvi, joten sen jakaminen ja uusien ruukkuistutusten teko saa aloittelevankin viherpeukalon innostumaan. Voit jakaa valmiin yksittäisen ruukkuistutuksen osiin ja tehdä aivan omat istutukset erilaisista ruukkunarsisseista ja muista kevätkukkijoista. Yhdistele kasveja rohkeasti ja nauti väriloistosta!

Jos sinulla on tilaa pihallasi, voit istuttaa puutarhaasi kokonaisen narsissimeren. Sipulit kannattaa siinä tapauksessa hankkia suoraan viljelijältä syksyllä, jolloin on oikea aika istuttaa narsissit kevättä varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...