torstai 18. huhtikuuta 2019

Ananaskasvi

Ananas eli hedelmäananas on tropiikissa kasvava yksisirkkainen kasvi. Myös sen mehukasta, käpymäistä latvakukintoa eli epähedelmää kutsutaan ananakseksi. Kasvin ruusukkeiset lehdet ovat jäykät ja okalaitaiset, ja ne muodostavat erikoisen vedenkeräysaltaan kasvin juurelle.

Laji: comosus
Lahko: Poales
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Suku: Ananakset Ananas


Syötävänä hedelmänä tuttu ananas on myös eksoottinen ja kaunis huonekasvi. Ananaksella on harmaanvihreä lehtiruusuke, jonka keskeltä kasvin kruunuksi nousee vanan päässä oleva hedelmä. Ananas on helppohoitoinen viherkasvi, kun pitää huolta, että huoneenlämpö on riittävä.

Luonnossa kasvi kasvaa noin metrin mittaiseksi, huonekasvina käytettävät ananakset ovat noin 30-50 cm korkeita.
Tropiikin kasvina ananas vaatii lämpöä, valoa ja tasaista kosteutta. Sijoituspaikka on hyvä olla valoisa tai aurinkoinen ja huoneenlämmön yli 20 astetta, kesäisin ananaksen voi siirtää 22-25 asteen lämpöön. Huonekasvina ananas viihtyy hiekansekaisessa mullassa, joten sopiva multa on Kaktus-ja mehikasvimulta.

Ananaksen voi kasvattaa itse kaupan ananashedelmästä. Lehtiruusukkeen tulee olla hyväkuntoisia ja vihreitä. Ruusuke leikataan irti ja hedelmäliha poistetaan huolellisesti kannasta. Lehtiruusukkeesta poistetaan lehtiä parin sentin matkalta. Lehtien alta paljastuu pieniä juuria.
Ruusuke istutetaan Kaktus-ja mehikasvimultaan ja tämän jälkeen multa pidetään tasaisen kosteana. Liikaa märkyyttä tulee varoa, ettei ruusuke mätäne. Juurtumisen jälkeen, joka voi viedä parikin kuukautta, kastellaan kerran viikossa.

Ananas kypsyy jopa kolme vuotta

Kestää jopa kolme kokonaista vuotta, ennen kuin ananas saavuttaa syöntikypsyytensä. Ei siis ole kovin kummallista, että kyseinen hedelmä maksaa enemmän, kuin banaanit ja omenat.

Ananas on kuin käpy

Ananaksen kukka on kaunis, punainen männynkäpyä muistuttava kimppu. Ananaksen englanninkielinen nimi pineapple johtuu juuri siitä, että hedelmä muistuttaa käpyä (käpy on englanniksi pine cone).

Viljelmät näyttävät hauskalta
Ananasviljelmät näyttävät ihan siltä, kuin jokainen pensas olisi suuri, haudattu ananas.

Ananas ei kypsu hedelmäastiassa

Ananakset eivät enää kypsy sadonkorjuun jälkeen. Ei ole mitään hyötyä säästellä kovaa ananasta viikonlopun yli, sillä se ei aio enää kypsyä.

Vihreä ananas voi hyvin olla täysin kypsä

Väri ei kerro mitään ananaksen kypsyysasteesta. Vihreä tai ruskea väri vaihtelee sen mukaan, missä ananas on kasvanut. Vihreä ananas voi siis olla ihan yhtä makea ja kypsä, kuin ruskeakin ananas.
Eksoottisen ananaksen kasvatus kotona onnistuu helposti. Aivan ensiksi sinun tulee ostaa kaupasta tuore ananas ja säilyttää sen ’hattu’. Jos haluat kasvattaa monta ananasta, hanki sen verran hattuja, kuin haluat kasvattaa – yhdestä hatusta kasvaa yksi ananas. Ananaksen kasvatukseen tarvitsen kannullisen vettä, kukkaruukun ja kärsivällisyyttä: ananaksen kasvaminen ottaa aikansa, mutta sen kehittymisen seuraaminen on hauskaa puuhaa.

Aivan aluksi tulee valita hyvälaatuinen ananas, jonka hatusta lähdetään kasvattamaan uutta hedelmää. Valitse kypsä ananas, joka ei ole pehmennyt liikaa ja jonka hattu on vielä elinvoimaisen vihreä ja jäykkä. Älä osta ananasta, jonka lehdet ovat lakastuneet tai joka tuoksuu voimakkaasti, sillä tällaiset ananakset ovat jo kypsyneet sen verran, että niistä ei saa kasvatettua uutta. Suosi luomua, jos vain mahdollista, sillä luomuananaksia ei ole käsitelty myrkyllisillä kemikaaleilla tai hyönteistorjunta-aineilla.

Tarkista etteivät ananaksen kuoren pienet piikit ole tummentuneet tai harmaantuneet ja että ananaksessa ei ole ötököitä. Kaiken kaikkiaan ananaksen tulisi näyttää raikkaalta ja tuoreelta.

Poista ananaksen hattu. Älä leikkaa veitsellä, vaan ota jämäkkä ote hatun juuresta ja väännä se irti ranneliikkeellä. Vääntämällä hatun irti saat enemmän luonnollisia juuria kuin leikkaamalla.


Seuraavaksi tulee siistiä hatun kiinnityskohta. Poista siinä kiinni oleva hedelmäliha ja pyyhkäise se kuivaksi rätillä. Kiinnityskohtaan alkaa kasvaa juuria, joten on tärkeää ettei se ala homehtua, kun hedelmäliha vanhenee. Ylläolevassa kuvassa on esimerkki siitä, miltä hattuun kasvavat juuret näyttävät.Tämä vaihe on hyvin tärkeä. Hattujen on pysyttävä elossa eli ne eivät saa kuivua. Täytä kannu tai suuri purkki vedellä (kokeile ensin, että ananaksen hattu mahtuu siihen) ja aseta ananaksen hattu veteen kuvan osoittamalla tavalla.

Hatun on pysyttävä vedessä vähintään kolmen viikon ajan, jolloin juuret alkavat kehittyä vähitellen. Vesi tulee vaihtaa joka päivä ja kannu tulee asettaa sellaiseen paikkaan kodissa, jossa on jatkuvasti korkea lämpötila. Ananas tulee lämpimistä olosuhteista, joten auringonvalo ja lämpö tekee sille hyvää: ikkunalauta, keittiönpöytä tai parveke kesällä ovat kaikki hyviä ananaksen kasvatuspaikkoja.

Vihdoinkin, monen viikon kasvatusprojektin jälkeen ananaksen hattusi on kasvattanut runsaat ja hyvinvoivat juuret. Sitten seuraa kasvatusvaiheen tärkein askel eli hatun poistaminen vedestä ja sen istuttaminen multaan.Käytä savista kukkaruukkua, ei koskaan muovista. Levitä ruukun pohjalle kerros soraa hyvän vedenpoiston takaamiseksi.

Käytä istuttamiseen tavallista multaa, tähän ei tarvita mitään sen ihmeempää. Ananas kasvaa parhaiten kosteissa ja lämpimissä oloissa, mutta mullan ei tarvitse olla kovin märkää eikä ananasta tarvitse kastella jatkuvalla syötöllä. Istuta hattu multaan juuret mukavasti syvällä mullassa ja aseta valoisaan paikkaan.

Seuraavaksi tarvitaankin runsaasti kärsivällisyyttä, sillä ananas kasvattaa hedelmää istutushetkestä vähintään vuoden. Juurien kasvaminen kestää 6-8 viikkoa ja kahden kuukauden juurtumisen jälkeen ne ovat kaikkein voimakkaimmillaan. Ananasta ei tarvitse kastella kuin kaksi kertaa viikossa.

Älä huolestu, jos hatun lehdet putoavat pois, sillä se on normaalia ja ananas kasvattaa pian uudet lehdet tilalle. Ananas kasvaa nopeiten lämpimien kuukausien aikana ja hidastaa kasvua, kun ilma viilenee. Talvella ananas ei kasva. Vaikka ananaksen kasvatus kestääkin kauan, on niiden kasvattaminen kotona hauska projekti, joka ei vaadi paljoa. Ajattele, miten mahtavalta tuntuu pitkän kasvatuksen jälkeen maistaa omaa itse kasvatettua ananasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...