tiistai 23. huhtikuuta 2019

Asuminen

Miten asuminen näkyy, kun on työtön, töissä kokoaikainen tai osa-aikaisena?
Minkälaisessa asunnossa kunkinlaisilla tuloilla on mahdollista asua?
Minkälaisella alueella? Minkä kokoisessa asunnossa?
Kumpi asumismuoto on pitkällä tähtäimellä järkevämpi? Vuokra vaiko omistusasunto?


Länsimaissa tavallisimpia asuinrakennustyyppejä ovat omakotitalo, paritalo, rivitalo ja kerrostalo. Vuonna 2009 Suomessa asuinkerrostaloissa asui 32,7 % asuntokunnista, omakotitaloissa 47 % ja rivitaloissa 19,8 %. Ruotsissa taas asuinkerrostalossa asui 40,1 % asuntokunnista, omakotitaloissa 50,8 % ja rivitalossa 8,7 %. Saksassa taas yli puolet, 53,1 %, asuu kerrostaloissa, omakotitaloissa 29,2 % ja rivitaloissa 16 %. Isossa-Britanniassa suurin osa, 60,9 %, asuu rivitaloissa, kerrostaloissa 14,2 % ja omakotitaloissa 24,7 %. Suomessa prosentissa asunnoista ei ole suihkua ja 0,8 % asunnoista ei sisällä sisävessaa.
Nykyisin yhä useampi ihminen asuu kaupungeissa tai niiden laitamilla. Asumisen siirtyminen maaseudulta kaupunkeihin, kaupungistuminen on maailmanlaajuinen ilmiö. Yhdistyneiden kansakuntien arvion mukaan vuonna 2001 noin 924 miljoonaa henkilöä asui suurkaupunkien läheisyyteen rakennetuissa slummeissa, joissa asuntojen laatutaso ja varustus ovat hyvin vaatimattomia. Slummiväestön määrä on kasvussa.
Suomessa asunnot luokitellaan käyttötavan mukaan jatkuvaan asuinkäyttöön tarkoitetuiksi tai vapaa-ajan asunnoiksi. Asuntoon liittyvät määritykset on koottu lähinnä Suomen rakentamismääräyskokoelman osaan Asuntosuunnittelu (G1).

Asuntotyypit
Asunnon tyyppi ilmoitetaan Suomessa yleensä huoneiden lukumäärän mukaan, keittiötyyppi ja mahdollinen sauna merkittynä erikseen, esimerkiksi 1h+kk, 2h+tupak+s tai 4h+k+s. Huoneluvun mukaan käytetään myös termejä yksiökaksio ja kolmio.
Yksiö on asuntotyyppi, jossa on vain yksi asumiseen tarkoitettu huone. Asunnon huoneluvuksi ilmoitetaan esimerkiksi 1h+kk tai 1h+k. Asuinhuone merkitään yleensä olohuoneeksi.
Kaksio on asuntotyyppi, jossa on kaksi asumiseen tarkoitettua huonetta. Asunnon huoneluvuksi ilmoitetaan esimerkiksi 2h+kk tai 2h+k. Huoneet merkitään yleensä olohuoneeksi ja makuuhuoneeksi.
Kolmio on asuntotyyppi, jossa on kolme asumiseen tarkoitettua huonetta. Asunnon huoneluvuksi ilmoitetaan esimerkiksi 3h+k. Huoneet merkitään yleensä yhdeksi olohuoneeksi ja kahdeksi makuuhuoneeksi.
Sivuasunto on pääasunnon yhteydessä sijaitseva pienempi asunto. Sivuasunto voi olla varustettu täysin itsenäiseksi ruoanlaitto- ja peseytymistiloineen tai sillä voi olla pääasunnon kanssa yhteiskäyttöisiä tiloja. Sivuasunnolla voi olla oma sisäänkäyntinsä.
Vuonna 2005 Suomessa talouksista 13,5 prosenttia asui yksiöissä, 29,9 prosenttia kaksioissa, 22,8 prosenttia kolmioissa ja 32,8 prosenttia tätä suuremmissa asunnoissa. Lopuissa 1,1 prosentissa talouksista asunnon huoneluku oli tuntematon.
Suomessa katsotaan ahtaasti asuviksi ne perhekunnat, joiden asunnossa on vähemmän kuin yksi asuinhuone henkeä kohti, kun keittiötä ei lasketa asuinhuoneeksi. Vuonna 2005 ahtaasti asuvia oli 19,5 prosenttia väestöstä.
https://www.infofinland.fi/fi/elama-suomessa/asuminen


Kustannusjako eri hallintamuodoissa
Asunto-osakeyhtiön osakas maksaa osakkeiden hankintahinnan lisäksi kuukausittain taloyhtiölle yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrätyn vastikeperusteen mukaisesti. Vastaavasti asunnon omistajalla on osakemäärän mukainen äänivalta yhtiökokouksessa asioista päätettäessä. Tämän lisäksi osakkeenomistajan tulee yleensä maksaa käyttö- ja jätevesimaksut, sähkö ja mahdolliset sauna- ja autopaikkamaksut. Kun taloyhtiössä tehdään korjauksia, esimerkiksi putkiremontti, kustannukset kohdistetaan kullekin asunnolle yhtiöjärjestyksen määräämällä tavalla yleensä joko huoneiston pinta-alan tai osakemäärän mukaan.
Vuokralla asuva maksaa vuokranantajalle vuokran ja sopimuksesta riippuen myös vesimaksun, sähkön ja mahdolliset sauna- ja autopaikkamaksut. Yleensä on asetettava talteen myös takuuvuokra, joka on yleensä 1–3 kuukauden vuokraa vastaava vakuus. Vuokralainen ei maksa remonteista, vaan niiden kustannukset kuuluvat asunnon omistajalle.
Asumisoikeusasunnossa asuva maksaa asumisoikeuden ostettuaan kuukausittaista käyttövastiketta sekä vesimaksut, sähkön ja mahdolliset sauna- ja autopaikkamaksut. Korjaukset maksaa omistajayhtiö.
Kiinteistön tai rakennuksen omistaja maksaa kaikki kulutuksen ja asumisen kustannukset korjauksia myöten itse.

Muistilista muuttoa varten

Kun muutat Suomessa asunnosta toiseen:
  • Muista tehdä muuttoilmoitus. Voit tehdä muuttoilmoituksen aikaisintaan yhtä kuukautta ennen muuttopäivää, mutta viimeistään se täytyy tehdä viikon kuluttua muutosta.
  • Muuttoilmoitus täytyy tehdä aina maistraatille.
  • Jos asut kerrostalossa tai rivitalossa, muista aina myös ilmoittaa talon isännöitsijälle muutostasi.
  • Ilmoita uusi osoite kaikille tahoille, joilta saat postia. Jotkut organisaatiot ja yritykset saavat uuden osoitteesi suoraan väestörekisteristä. Olet kuitenkin myös itse omalta osaltasi vastuussa siitä, että laskut toimitetaan oikeaan osoitteeseen ja maksetaan ajoissa.
  • Jos asut vuokra-asunnossa, muista irtisanoa vanha asunto ajoissa. Irtisanominen kannattaa tehdä kirjallisena. Tarkista kuinka pitkä irtisanomisaika asunnossa on. Yleensä se on yksi kalenterikuukausi. 
  • Jos sinulla on lapsia, järjestä heille uudet päivähoito- ja koulupaikat. Päiväkotiin ja kouluun täytyy ilmoittaa, milloin lapset jäävät pois. Samalla on hyvä ilmoittaa lapset uusiin päivähoito- ja koulupaikkoihin.
  • Muista hankkia mahdollinen muuttoapu ajoissa. Kiireistä aikaa muuttofirmoille ovat aina muun muassa kuun vaihteet ja viikonloput.
  • Sovi Internet-yhteyden siirrosta hyvissä ajoin palveluntarjoajan kanssa, jotta palvelukatkoksia ei pääse syntymään.
  • Irtisano vanha sähkösopimuksesi ennen muuttoa ja tee uusi. Eri sähköyhtiöiden hintoja kannattaa vertailla, jotta löytää edullisimman. Sähkösopimuksen saat, kun soitat sähköyhtiöön ja ilmoitat nimesi sekä uuden osoitteesi.
  • Jos muutat omakotitaloon, muista tehdä myös muut sopimukset, kuten vesisopimus ja jätehuoltosopimus. Mikäli talossa on öljylämmitys, muista tarkistaa öljyn määrä.
  • Tarkista, ovatko nykyiset vakuutuksesi, kuten kotivakuutus, riittäviä myös uuteen asuntoon. Jos muutat esimerkiksi kerrostalosta omakotitaloon, tarvitset todennäköisesti erilaisen vakuutuksen.
  • Siivoa vanha asunto ennen muuttoa ja tyhjennä myös ullakko, kellarikomero ja autotalli.
  • Jos asut vuokra-asunnossa, luovuta kaikki entisen asuntosi avaimet omistajalle tai isännöitsijälle.


Vuokra-asunto

Suomessa monet ihmiset asuvat vuokra-asunnossa. Vuokra-asunnon hyvä puoli on, että asunnon vaihtaminen on helpompaa, koska sinun ei tarvitse myydä ja ostaa asuntoa. Toisaalta vuokranantaja voi päättää irtisanoa vuokrasopimuksen, jos hänellä on siihen hyväksyttävä syy. Silloin joudut muuttamaan pois vuokra-asunnosta, vaikka et haluaisi.

Vuokrasopimus on tärkeää tietoa vuokra-asunnon irtisanomisesta, vuokran maksusta, vuokratakuusta ja muista kustannuksista vuokra-asunnossa.

Suurimmissa kaupungeissa on usein vaikeampi löytää sopivaa vuokra-asuntoa. Myös vuokrat ovat korkeampia.

Varaa tarpeeksi aikaa asunnon etsimiseen. Jotkut alueet ovat hyvin suosittuja. Tällaisilla alueilla asunnot vuokrataan todella nopeasti. Kun olet löytänyt sopivan asunnon, sinun kannattaa päättää nopeasti, haluatko sen.

Kun vuokranantaja valitsee vuokralaisen, hän ei saa lain mukaan syrjiä ketään esimerkiksi etnisen alkuperän, uskonnon tai kansalaisuuden perusteella.

Yksityiset vuokra-asunnot

Yksityisen vuokra-asunnon voit saada yleensä nopeammin kuin kunnallisen vuokra-asunnon. Yksityisen asunnon vuokra on yleensä korkeampi.

Sinun ei tarvitse käyttää välittäjää asunnon etsimiseen. Voit itse etsiä tietoa vapaista asunnoista. Silloin sinun ei tarvitse maksaa välityspalkkiota.

Voit etsiä yksityistä vuokra-asuntoa internetistä ja paikallislehdistä. Voit myös julkaista oman hakuilmoituksen.

Jos haluat vuokrata yksityisen vuokra-asunnon, ota yhteyttä asunnon vuokraajaan. Sovi hänen kanssaan, milloin voit mennä katsomaan asuntoa. Asuntonäyttö järjestetään yleensä kaikille kiinnostuneille samaan aikaan. Saat samalla hakukaavakkeen. Täytä se, jos haluat hakea asukkaaksi asuntoon.

Jos haluat, että asunnonvälittäjä etsii sinulle sopivan vuokra-asunnon, sinun täytyy silloin tehdä välittäjän kanssa kirjallinen toimeksiantosopimus. Silloin joudut itse maksamaan välittäjälle välityspalkkion. Sovi palkkiosta kirjallisesti etukäteen. Palkkio voi olla esimerkiksi yhtä suuri kuin yhden kuukauden vuokra. Vertaile etukäteen eri välitystoimistojen hintoja.

Kun vuokraat yksityisen asunnon, tee vuokrasopimus vuokranantajan kanssa.

Kuntien vuokra-asunnot

Monet kunnat omistavat vuokra-asuntoja. Ne ovat yleensä edullisempia kuin muut vuokra-asunnot.

Kun haluat hakea kunnallista vuokra-asuntoa, täytä hakulomake oman kuntasi asuntotoimistossa. Usein voit myös täyttää ja lähettää lomakkeen kunnan verkkosivuilla.
Joissakin kunnissa vuokra-asunnot ovat niin suosittuja, että voit joutua odottamaan asuntoa hyvin pitkään. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo ja Vantaa) asuntoihin on pitkät jonot. Sen sijaan monilla pienemmillä paikkakunnilla eri puolilla Suomea on vapaita asuntoja.
Kun asukkaat valitaan, otetaan huomioon
  • tulot
  • varallisuus
  • asunnon tarve
Suomessa on myös monia yleishyödyllisiä yhteisöjä, joilla on edullisia vuokra-asuntoja.

Vuokrasopimus

Vuokrasopimus voi olla
  • toistaiseksi voimassa oleva; tai
  • määräaikainen.
Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus jatkuu, kunnes vuokralainen tai vuokranantaja irtisanoo sen. Jos et tiedä etukäteen, kuinka kauan aiot asua asunnossa, tällainen sopimus on hyvä vaihtoehto.
Määräaikainen vuokrasopimus tarkoittaa, että vuokranantaja ja vuokralainen sopivat heti aluksi, milloin sopimus päättyy. Määräaikainen vuokrasopimus päättyy automaattisesti ilman irtisanomista sinä päivänä, joka on kirjattu sopimukseen. Jos haluat asua asunnossa edelleen tämän jälkeen, tarvitset uuden vuokrasopimuksen.
Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa sinä aikana, kun sopimus on voimassa. Tämä koskee sekä vuokralaista että vuokranantajaa. Jos tiedät etukäteen, että tarvitset asuntoa vain tietyn ajan, määräaikainen vuokrasopimus on silloin hyvä vaihtoehto.

Vuokran maksu

Vuokra maksetaan yleensä kerran kuukaudessa. Vuokra täytyy maksaa viimeistään eräpäivänä. Eräpäivä lukee vuokrasopimuksessa. Maksa vuokra tilisiirtona vuokranantajan tilille. Et voi maksaa vuokraa luottokortilla.


Vuokratakuu

Kun teet Suomessa vuokrasopimuksen, sinun täytyy melkein aina maksaa vuokratakuu. Tämä tarkoittaa sitä, että maksat vuokranantajalle etukäteen rahasumman, joka vastaa muutaman kuukauden vuokraa. Yleensä takuu on yhtä suuri kuin 2 kuukauden vuokra. Korkeintaan se voi olla yhtä suuri kuin 3 kuukauden vuokra.
Maksa vuokratakuu vuokranantajalle siihen päivään mennessä, joka on sovittu vuokrasopimuksessa. Yleensä saat asunnon avaimet, kun olet maksanut vuokratakuun.
Kun vuokrasopimus päättyy, asunnossa pidetään lopputarkastus. Saat vuokratakuun kokonaan takaisin, jos
  • olet hoitanut asuntoa huolellisesti ja
  • olet maksanut kaikki maksut, joista olet sopinut vuokranantajan kanssa.
Jos olet rikkonut asuntoa tai jos et ole maksanut tarpeeksi vuokraa, et saa vuokratakuuta takaisin kokonaan.
Vuokratakuuta ei voi käyttää viimeisten kuukausien vuokran maksuun.

Muut maksut

Varaa rahaa vuokran lisäksi muihin kuluihin.

Vesi

Asunnossa on usein vesimaksu. Maksa vesimaksu vuokranantajan tai taloyhtiön tilille samalla kun maksat vuokran. Vesimaksun määrä riippuu usein siitä, kuinka monta ihmistä asunnossa asuu. Jos asunnossa on vesimittari, vesimaksu riippuu siitä, kuinka paljon vettä käytät.

Sähkö

Sähkösopimus täytyy usein tehdä itse. Saat sähkösopimuksen, kun soitat sähköyhtiöön ja ilmoitat nimesi sekä uuden osoitteesi. Voit vertailla eri sähköyhtiöiden hintoja, jos haluat löytää edullisimman.

Lämmitys

Jos asunnossa on keskuslämmitys, se sisältyy yleensä vuokraan. Jos asunnossa on öljylämmitys tai sähkölämmitys, se täytyy joskus maksaa erikseen.

Sauna, pesutupa ja autopaikka

Jos haluat käyttää taloyhtiön saunaa, pesutupaa tai autopaikkaa, tämä yleensä maksaa. Yleensä nämä maksut maksetaan suoraan taloyhtiölle.

Maksut omakotitalossa

Jos asut vuokralla omakotitalossa, sinun täytyy usein maksaa lämmityksestä ja jätehuollosta.

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Irtisanomisaika tarkoittaa sitä, kuinka kauan sopimus on vielä voimassa sen jälkeen, kun se on irtisanottu. Irtisanomisaika koskee vuokrasopimusta, joka on toistaiseksi voimassa.

Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Ota huomioon, miten irtisanomisaika lasketaan. Irtisanomisaika alkaa yleensä vasta sen kuukauden lopusta, jolloin sopimus irtisanotaan. Jos haluat muuttaa asunnosta esimerkiksi 1.12., sinun kannattaa irtisanoa asunto viimeistään 31.10. Muuten sinun täytyy maksaa myös joulukuun vuokra.

Tee aina irtisanomisilmoitus kirjallisesti. Sinun täytyy pystyä todistamaan, että olet tehnyt ilmoituksen vuokranantajalle.

Vuokranantajan irtisanomisaika riippuu siitä, kuinka kauan vuokrasopimus on ollut voimassa. Jos sopimus on ollut voimassa alle vuoden, irtisanomisaika on kolme kuukautta. Jos sopimus on ollut voimassa yli vuoden, irtisanomisaika on kuusi kuukautta.

Määräaikaista vuokrasopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden.

Alivuokraus

Alivuokraus tarkoittaa, että vuokralainen vuokraa osan asunnosta toiselle henkilölle. Vuokralainen saa tehdä niin, jos siitä ei ole haittaa asunnon varsinaiselle vuokranantajalle.

Ennen kuin muutat alivuokralaiseksi, varmista, että asunnon vuokralaisella on oikeus ottaa alivuokralainen. Olet alivuokralainen myös silloin, kun olet vuokrannut vain osan asunnosta, ja asunnon omistaja itse asuu samassa asunnossa.

Alivuokralaisella irtisanomisaika on lyhyempi kuin vuokralaisella.

Jälleenvuokraus

Jälleenvuokraus tarkoittaa, että asunnon vuokralainen vuokraa koko asunnon toiselle henkilölle. Tähän tarvitaan aina vuokranantajan lupa. Asunnon irtisanominen tapahtuu samalla tavalla kuin vuokralaisella.

Asumisoikeusasunto

Saat asua asumisoikeusasunnossa, kun maksat ensin asumisoikeusmaksun. Maksu on noin 15 prosenttia asunnon hinnasta. Jos sinulla ei ole rahaa asumisoikeusmaksuun, voit hakea pankista lainaa. Voit vähentää lainan korot verotuksessa.

Sen jälkeen maksat joka kuukausi tietyn summan eli käyttövastikkeen. Käyttövastikkeen määrä riippuu asunnosta ja paikkakunnasta. Käyttövastike ei saa olla suurempi kuin samantyyppisten asuntojen vuokra samalla alueella. Jos tulosi ovat pienet, voit hakea asumistukea käyttövastiketta varten.
Asumisoikeusasuntoa ei voi ostaa omaksi.

Miksi asumisoikeusasunto?

  • Asumisoikeusasuntoon ei liity taloudellista riskiä. Siksi se on turvallisempi tapa asua kuin oma asunto.
  • Et tarvitse isoa lainaa asumisoikeusasuntoa varten.
  • Kun haluat muuttaa, sinun ei tarvitse myydä asuntoa.
  • Saat asua asumisoikeusasunnossa niin kauan kuin haluat. Talon omistaja ei voi irtisanoa asumisoikeussopimusta. Asumisoikeusasunto on siis pysyvämpi kuin vuokra-asunto.
  • Voit myös antaa asumisoikeuden perinnöksi.

Asukkaan velvollisuudet

Jos sinulla on asumisoikeusasunto, sinun täytyy itse asua siinä vakituisesti. Voit vuokrata asunnon jollekin toiselle enintään kahdeksi vuodeksi. Tarvitset siihen kuitenkin talon omistajan luvan.

Kuka voi saada asumisoikeusasunnon?

Jos asumisoikeusasuntoa ei ole rakennettu valtion tuella, talon omistaja voi valita asukkaat itse.
Jos asunto on rakennettu valtion tuella, voit hakea sitä, jos
  • olet täyttänyt 18 vuotta;
  • sinulla ei ole omaa asuntoa samalla alueella; ja
  • sinulla ei ole varaa hankkia omaa asuntoa samalta alueelta.
Omaisuuttasi ei kuitenkaan oteta huomioon, jos olet yli 55-vuotias tai jos muutat asumisoikeusasunnosta toiseen asumisoikeusasuntoon.
Joskus tämän lisäksi voi olla myös muita ehtoja.

Miten asumisoikeusasuntoa haetaan?

Asumisoikeusasuntoja on suurimmissa kunnissa.
Jos haluat asumisoikeusasunnon, hae ensin jonotusnumero kunnan asuntotoimistosta. Voit hakea numeron monesta eri kunnasta.

Jonotusnumero ei maksa mitään. Vaikka sinulla on numero, sinun ei tarvitse hakea asuntoa.
Valitse sen jälkeen talo, josta haluat asumisoikeusasunnon. Ilmoittaudu talon omistajalle. Kerro myös, minkälaista asuntoa etsit. Voit hakea asumisoikeusasuntoa monesta eri talosta. Joudut ehkä odottamaan asuntoa kauan.

Asumisoikeussopimus

Kun saat asunnon, tee talon omistajan kanssa kirjallinen asumisoikeussopimus. Asumisoikeussopimuksessa lukee asumisoikeusmaksun määrä, käyttövastike ja muut mahdolliset ehdot.
Voit muuttaa asumisoikeusasuntoon, kun olet tehnyt asumisoikeussopimuksen ja maksanut asumisoikeusmaksun.

Kun muutat pois

Jos haluat muuttaa pois asunnosta, sinun täytyy tehdä talon omistajalle luopumisilmoitus. Saat asumisoikeusoikeusmaksun takaisin, kun olet luopunut asunnosta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...