tiistai 21. toukokuuta 2019

Kuukausimansikka

Kuukausimansikka tuottaa herkullisia pieniä mansikoita koko kesän. Mansikka kukkii kauniin valkoisin kukin aina myöhään syksyyn saakka. Sopii koristeellisena myös kukkapenkin reunakasviksi.

Sopiva kasvupaikka on aurinkoinen missä ilma kiertää hyvin. Kuitenkaan liian tuulista ei saa olla. Hyvin tuulisessa paikassa riskinä ovat talvituhot. Tuulisuutta voi vähentää käyttämällä tuulensuojaistutuksia, esimerkiksi saskatoon tai isotuomipihlaja-aitoja. Tällaiset suoja-aidat parantavat samalla pienilmastoa.

Kuukausimansikka viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla, kuohkeassa ja runsasmultaisessa maassa. Mansikka tarvitsee vähän ravinteita, jotta lehdistö ei kasva liiaksi kukinnan ja sadon kustannuksella. Peruslannoitukseen sopii yleensä vähätyppinen lannoite. Kasvualustan syvyys on noin 30 cm.

Satoaika: Kesä-syksy
Kasvupaikka: Aurinkoinen-puolivarjo
Hoito: Esikasvatetaan ja koulitaan. Istutus ulos kesäkuun puolivälissä. Vältä runsasta
typpilannoitusta, sillä rehevöityminen vähentää satoa.

Lajike: 'Rügen'
Tieteellinen nimi: Fragaria vesca var semperflorens

Kuvaus: Lajike tuottaa runsaan sadon suuria, punaisia ahomansikoita koko kesän ajan. Ei tee rönsyjä, helppohoitoinen ja kiitollinen kasvatettava. Siemenet ovat erittäin pienet ja itävät hitaasti, joten esikasvatusta suositellaan. Viihtyy parhaiten kuohkeassa maassa. Käytä ahomansikkaa kukkapenkin reunakasvina. Kaunis, helppohoitoinen ja hyvänmakuinen! 
Suorakylvö: Kastele vako ennen kylvöä. Pidä kylvös kosteana kunnes siemenet ovat itäneet.
Esikasvatus: Kylvä kosteaan kylvömultaan. Sijoita itämään pimeään. Peitä muovilla ja pidä kosteana. Taimettumisen jälkeen kasvata valoisassa ja viileässä. Kun taimet ovat hieman kasvaneet, kouli 1 taimi/ruukku.

Taimiväli: 25 cm
Riviväli: 40 cm
Kylvö: Esikasvatus/suorakylvö
Monivuotinen
Kasvupaikka: Aurinko
 
Mansikan viljely on hyvä aloittaa huolellisella suunnittelulla johon kuuluu kasvupaikan valinta, maanparannus sekä lannoitteilla että viherlannoituksella, rikkakasvien ennakoiva hävittäminen mahdollisuuksien mukaan sekä viljelylykierron suunnittelu.


Mansikka istutetaan muotoiltuun mansikkapenkkiin yleensä samantien tai vähintäänkin hyvin pian penkkien teon ja muovikatteen asentamisen jälkeen.  Nopealla istutuksella saadaan taimi maahan ennen kuin maa-aines penkin sisällä menettää ilmavuuttaan ja kosteuttaan. Mansikan on helpointa juurtua paakustaan kuohkeaan ja koteaan maahan jossa juuret ovat ilmavasti.

Tärkeää onnistuneen mansikkamaan perustamisessa on huolellisesti valitut ja laadukkaat taimet
joiden mukana ei tule kasvitauteja tai tuholaisia.

Huolellisesti etukäteen suunniteltu ja ammattilaisen vinkeillä aloitettu mansikkamaa antaa satoa hyvin noin kolmesta viiteen vuoteen jonka jälkeen kasvusto on hyvä uusia hieman eri paikkaan kun aiemmin. Mansikkamaan ikää toki voi pidentää nuorentamalla kasvustoa ja lisäämällä lannoitetta riveihin.

Rönsytön. Kukkii valkoisin kukin, pienet ja makeat marjat muistuttavat luonnonvaraista metsämansikkaa. Kypsinä marjat ovat meheviä ja aromikkaita. Lajike on siitä mukava, että siitä voi kerätä satoa koko kesän ajan. Talvehtii hyvin lumikerroksen alla.

Sopivat hyvin pakastettaviksi. Hyviä esimerkiksi täytekakun päällä.

Mansikan hoito ja viljelytoimenpiteet


Kun mansikan viljely on edennyt siihen pisteeseen että penkit on perustettu ja mansikan taimet huolellisesti istutettu, kylvetään rivinväleihin jokin reheväkasvuinen rivinväliseos. Yleensä jokin nurmikon ja heinän sekoitus.

Tällainen kasvusto pitää rivivälit siisteinä kurasta, estää hieman maan kosteuden haihtumista ja ravinteiden huuhtoutumista. Riviväleissä oleva apilakasvusto voi toimia samalla myös typensitojakasvina.

Mansikan rivivälejä voi kattaa myös oljella ja ammattiviljelyssä onkin tätä varten erityisesti kehitettyjä koneita jotka silppuavat paaleissa olevaa kuivaa olkea riviväleihin.

Mansikan lannoitus

Mansikka tarvitsee kaikkia ravinteita kasvaakseen ja tuottaakseen hyvän laadukkaan sadon. Oikealla lannoituksella vaikutetaan mansikan kasvuun, sekä sadon määrään että laatuun ja talvehtimiseen. Tiettyjen ravinteiden merkitys mansikalle.

Typpi

Mansikka tarvitsee typpeä koko kasvukauden ajan, suurin tarve on raakilevaiheessa. Mansikalla noin puolet kokonaistyppitarpeesta kulkeutuu marjoihin. Mansikalla riittävä typen saanti on edellytys korkealle satomäärälle ja se kasvattaa marjakokoa. Syksyllä satokauden jälkeen mansikka tarvitsee typpeä uusien kukka-aiheiden muodostumiseen.

Fosfori

Fosfori edesauttaa juuriston kasvua niin keväällä kuin myös syksyllä. Fosforia tarvitaan kukkien, kukkavanojen ja siementen kehitykseen ja sitä kautta marjasadon muodostumiseen.

Kalium

Kalium on tärkeä mansikan vesitaloutta ajatellen, se parantaa nestejännitystä. Kalium lisää marjojen sokerien ja happojen määrää ja sitä kautta vaikuttaa makuun, sekä parantaa marjojen värittymistä. Kalium parantaa mansikan kylmänkestävyyttä.

Kalsium

Mansikalla kalsiumin riittävä ja jatkuva saanti on tärkeää, juurten kasvulle, kasvin soluseinien vahvuudelle, marjojen laadulle ja kasvin terveydelle.

Boori

Riittävä boorin määrä on tärkeä siitepölyn laadulle ja pölyttymiselle ja sitä kautta sadon määrälle.

Sinkki

Sinkin puutos aiheuttaa mansikalla merkittävää sadon menetystä, marjakoon pienenemistä, marjojen abortoitumista ja epämuotoisuutta sekä pientä lehtipinta-alaa.


Perustamislannoitus

Perustamislannoitus korjaa maan ravinnesuhteet kasvin vaatimusten mukaisiksi. Mansikan viljelyssä on erittäin tärkeää että ennen istutusta peruslannoituksen yhteydessä kaikki ravinteet nostetaan vähintään tyydyttävälle tasolle ja huolehditaan että ravinteiden tasapaino maassa on hyvä. Monivuotisilla kasveilla ennen istutusta on helppo korjata ravinnepuutokset kun taas satovuosina korjaaminen on vaikeaa ja yleensä lyhytaikaista.

Perustamisvaiheen lannoitussuositus on fosforin ja kaliumin kohdalta korkeampi "perinteisessä" lannoituksessa kuin jos käytössä on tihkukastelu. Näin varmistetaan ravinteiden riittävyyttä satovuosille.

Perustamisvuoden jälkeen lannoituksen perustana voit käyttää viljavuusluokkaa tyydyttävä. Jos maan ravinnetila on ollut voimakkaasti epätasapainossa ennen istutusta, kannattaa maasta tehdä uusi viljavuusanalyysi ensimmäisen kasvukauden jälkeen syksyllä tai seuraavana keväänä ja toteuttaa vuotuislannoitus uuden analyysin mukaisesti.

Rakeisilla lannoitteilla ja lehtilannoituksena

Vuotuislannoituksen suositukset ovat tarkoitettu taimirivien kohdalle tehtäväksi. Jos lannoitus annetaan koko pinta-alalle niin lannoitemäärät on oltava vähintään kaksinkertainen. Vuotuislannoitus on suositeltavaa jakaa erityisesti typen osalta. Kerralla annettava määrä taimireikään on maksimissaan 5 g/taimi jotta vältytään liian korkealta johtokyvyltä. Liian korkea johtokyky polttaa juuret ja siten voi aiheuttaa koko kasvin kuolemisen.

Ensimmäinen lannoitus aikaisin keväällä heti kasvun alettua ja toinen käsittely syytä antaa raakilevaiheessa. Raakilevaiheessa annettuna on huolehdittava että lannoiterakeet liukenevat mahdollisimman nopeasti, esimerkiksi kastelulla.

Lehtilannoitus on tarpeellinen kasvukauden aikana. Iso lehtimassa kasvustossa saattaa estää rakeisten lannoitteiden antamisen, joten lehtilannoituksen avulla ravinteet saadaan suoraan kasvien käyttöön. Lisäksi jos kasvustossa on näkyviä sivu- ja hivenravinteiden puutoksia, niihin saadaan nopeimmin vaikutusta lehtilannoituksella. Jos jonkin hivenravinteen osalta lannoitus on jäänyt vajaaksi perustamisvaiheessa, voi asiaa korjata viljelyvuosina myös lehtilannoitteella. Lehtilannoitteiden vaikutus rajoittuu kyseiseen viljelyvuoteen.

Syyslannoitus kannattaa tehdä heti sadonkorjuun jälkeen Puutarhan PK:lla.

Tihkukastelulannoituksena


Kastelulannoituksen tehokkuus on moninkertainen rakeiseen lannoitukseen verrattuna. Lisäksi oikealla kastelulla ja maan kosteudella saadaan parannettua maan ravinteiden käyttökelpoisuutta kasveille. Tihkukastelun avulla vesi ja ravinteet saadaan annettua kasvien juuristoalueelle oikea aikaisesti. Tällöin lannoitus ja kastelu voidaan antaa tarkasti kasvien tarpeiden mukaan. Sadon määrää ja laatua saadaan nostettua perinteiseen menetelmään verrattuna.

Kastelulannoitussuunnitelman tekeminen vaatii huolellisuutta ja laskentaa. Laske ensin lohkon ravinnetarpeet koko kasvukaudelle suositusten mukaisesti. Suunnittele sen jälkeen lannoituksen jaksotus karkeasti kasvuvaiheittain huomioiden kasvuston ja juuriston koko ja kunto, veden tarve ja haihdunta eri kasvuaikoina sekä eri ravinteiden tarve eri kasvuvaiheissa. Kukinnan ja raakilevaiheen aikaan on hyvä tarkentaa lannoitemääriä kehittyvän satotason mukaan. Satokauden jälkeen syyslannoitus pitää tarkentaa kasvuston kunnon mukaan. Sopivat tuotteet syyslannoitukseen ovat Ferticare PK, ferticare HYDRO ja Ferticare 7-9-32.

1 kommentti:

  1. Hei, minkä nimistä lannoitetta suosittelet annettavaksi kuukausimansikalle kasvu- ja satoaikana? Entä minkä nimistä lannoitetta syksyllä sadon jälkeen?

    VastaaPoista

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...