perjantai 17. toukokuuta 2019

Timjami

Timjami (Thymus vulgaris) on sopeutunut pitkän, kuivan ja kuuman kesän sekä lauhojen, kosteiden talvien vuorotteluun. Moni Välimeren mausteyrtti kasvaa luonnossa karussa rinteessä, jossa maa on läpäisevää ja kalkkipitoista. Kasvupaikalla on täällä Suomessa siis erityisen suuri merkitys, jolla voit vaikuttaa kasvin menestymiseen.

Timjami eli tarha-ajuruoho on voimakkaasti tuoksuva, aromaattinen ja monivuotinen, pienilehtinen yrtti. Timjamia voi kasvattaa ikkunalaudalla, kasvihuoneessa ja ulkona ruukussa, kohopenkissä ja kivikkotarhassa.

Istuta timjami aurinkoiseen paikkaan. Se tarvitsee kaiken mahdollisen valon ja lämmön, jotta se pystyy keräämään eväitä kasvuun ja talvehtimiseen. Juuristoa hellii ilmava ja vetää läpäisevä kasvualusta. Kohopenkki sopii loistavasti, kunhan taimi kasvaa leveän penkin keskellä. Reunassa pakkanen pääsee puraisemaan juuristoa vähälumisina talvina. Suojaa timjamin kasvusto lumettomina kausina pakkaselta ja kuivattavalta kevätahavalta.

Muista lannoitus, sillä ravinteiden puutteesta kärsivä kasvi on altis pakkasen tuhoile. Annostele typpeä sisältävä lannoite keväällä, kun kasvu alkaa.

Kasvupaikka

Aurinkoinen. Maa kalkittu, kohtalaisen ravinteikas, hiekkapitoinen ja läpäisevä. Timjamine kasvtus onnistuu esimerkiksi ikkunalla, kasvihuoneessa, ulkona, kohopenkissä ja kivikkotarhassa.
Timjamin siemenlisäys

Kylvä yhteen ruukkuun muutamia siemeniä ja jätä kylvös peittämättä. Esikasvata taimia 5–8 viikkoa ennen ulos istuttamista.
Muut lisäystavat

Voit lisätä timjamia myös kasvullisesti jakamalla, taivukkaista ja pistokkaista. 

Timjamin talvehtiminen

Epävarmaa Etelä-Suomessakin ja otollissa paikoilla etenkin lumettomina talvina. Suojaa herkästi kuivuva kasvusto pakkaselta ja kevätahavalta esimerkiksi havuilta. Talvetus onnistuu myös viileässä ja valoisassa paikassa.

Timjamin sadonkorjuu
Leikkaa versojen kärkiä saksilla tai terävällä veitsellä. Jos haluat talvettaa kasvin, lopeta versojen leikkaaminen elokuussa.

Anna valoa 5–6 tuntia päivässä. Vältä suoraa auringonpaahdetta.
Kastele, kun multa on pinnalta kuiva. Kastele kerralla kunnolla ja anna välillä kuivahtaa. Yrtti pitää sumutinpullolla suihkuttelusta. Aamu on paras kasteluajankohta.
Anna ravinteita. Hyvä maaperä on kuohkeaa ja kalkkipitoista. Lannoita säännöllisesti.
Latvo yrttejä kasvukauden aikana ja hyödynnä ruoanlaitossa päivittäin. Leikkaaminen auttaa yrttejä kasvamaan tuuheiksi ja edistää uusia versoja.

Siementen kylväminen


Turveruukun pohjalla oleva pelletti tarjoaa siemenelle ravinteikkaan kasvualustan. Kylvä siemenet harvakseltaan puhtaaseen ja laakeaan astiaan tai vaikka viilipurkkiin. Tee pohjaan reikiä, jotta liika vesi pääsee pois alla olevalle alustalle, esimerkiksi tarjottimelle.
Sirottele hieman lannoitteita sisältävää kylvö- tai taimimultaa tai hiekkaa siementen päälle. Myös valmiita siementen esikasvatuspellettejä voi käyttää. Kastele kylvökset laittamalla kylvöastia huoneenlämpöiseen veteen. Vesiraja ei saa nousta astian puoliväliä ylemmäs. Ylhäältä päin kastellessa siemenet lähtevät helposti liikkumaan astian reunoille, joten niitä kannattaa kastella sumutinpullon avulla. Peitä astia muovikelmulla tasaisen kosteuden säilyttämiseksi. Muoviin kannattaa tehdä reikiä, jotta ilma vaihtuu. Laita kylvöastia lämpöiseen paikkaan, esimerkiksi kylpyhuoneen lattialle. Yrttien siemenet itävät useimmiten 20–24 asteessa. Ikkunalaudalla vetää helposti: apuna voi kokeilla esimerkiksi pienoiskasvihuonetta tai kylvöksen alle laitettavaa styroxlaatikkoa. Poista muovikelmu, kun siemenet ovat itäneet. Siirrä kylvös valoisalle ikkunalle. Ennen huhtikuuta kylvetyt siemenet tarvitsevat lisävaloa, esimerkiksi kasvilamppua. Kastele taimia sumutinpullolla.

Yrttien siemenestä kasvattamisessa on oma hohtonsa. Se on myös edullista verrattuna valmiiksi kasvatettujen taimien ostamiseen.

Taimien siirto eli kouliminen ja lannoitus

Ikkunalaudalle sopivan pienoiskasvihuoneen kannen alla yrttien siemenet itävät suojassa. Kun sirkkalehdet eli yrttien ensimmäiset lehdet ovat kehittyneet, siirrä taimet varovasti mullalla täytettyyn ruukkuun. Taimien juuria ei saa taittaa kaksinkerroin. Juurista on parempi nipsaista pala pois taittamisen sijaan.
Tee salaojitus ruukun pohjalle ruukunpaloista, lekasorasta tai pienistä kivistä. Ylimääräinen vesi pääsee tällöin aluslautaselle.
Ruukun multa tai turveseos saa olla vahvempaa eli sisältää enemmän lannoitteita kuin siemenien kylvössä. Tarkoitukseen sopii esimerkiksi tavallinen puutarha- tai kukkamulta.
Ruukun koosta ja yrtistä riippuu, laitetaanko samaan ruukkuun yksi vai useampi taimi. Yhteen ruukkuun voi yleensä laittaa 3–5 tainta.
Sijoita taimet valoisaan paikkaan mutta ei suoraan aurinkoon. Sopiva lämpötila on +15–18 astetta. Pidä taimet tasaisen kosteana. Paras kasteluvesi on puhdasta ja haaleaa, ei suoraan kylmävesihanasta.

Yrttien lannoitus

Aloita viikottainen lannoitus, kun yrtti on ensin sopeutunut uuteen ruukkunsa noin kolmen viikon ajan. Jatka lannoitusta koko kasvukauden.
Yrttien lannoitteeksi sopivat hitaasti liukenevat kivennäisperäiset lannoitteet, kuten kanankakkarakeet. Merileväpohjaista, liuoksena annettavaa lannoitetta voi myös käyttää.

Yrtit avomaalla

Avomaalle istutettu yrtti sopii kohopenkkiin, josta liika sadevesi pääsee pois eikä jää seisomaan lammikoihin.

Savimaata kannattaa parantaa hiekalla ja mullalla. Vettäläpäisemätön savimaa ei ole kasvimaan tai yrttitarhan paikka.

Avomaalla yrttien kastelutarve on parvekeruukkua vähäisempi. Kastele yrttejä noin kerran viikossa mutta kerralla runsaasti. Hyvä yleissääntö on noin kolme ämpäriä vettä neliötä kohden, mikä vastaa noin 30 mm:ä sadetta. Yrttejä kannattaa kastella aamuisin, sillä iltakastelu jättää maan helposti liian kosteaksi ja mahdollisten sienisairauksien riski kasvaa.

Yrttien juureen voi sijoittaa katetta. Kate sitoo kosteutta, vähentää kitkemisen tarvetta ja lisää maan pieneliötoimintaa.

Avomaalla kasvien paikkaa on hyvä vaihdella säännöllisesti. Paikan vaihto neljän vuoden välein auttaa pitämään sienisairauksia kurissa.

Timjami on n. 20 cm korkea puolipensas, joka kukkii vaalean lilanpunaisin tai joskus valkoisin kukin. Timjami kasvaa mattomaisesti. Soikeat, pienet lehdet ovat tummanvihreät. Timjami on erinomainen mesikasvi. Timjami talvehtii parhaiten Etelä-Suomessa, muualla sitä voi kasvattaa yksivuotisena tai talvettaa sisällä viileässä ja valoisessa paikassa. Ruuanlaitossa timjamin maku säilyy hyvin, vaikka ruokaa kypsennettäisiinkin pitkään. Timjami sopii käytettäväksi kasvis- ja sieni- sekä liha-, kana-, kala-, muna- ja pastaruuissa.

Timjami viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää hyvin paahdetta. Maa saa olla kuiva, hyvin ojitettu, mielellään kohtalainen ravinteikas, kalkkipitoinen ja hiekansekainen. Talvimärkyyttä kasvi ei siedä. Timjamin voi istuttaa Puutarhamultaan, jonka joukkoon voi lisätä puhdasta hiekkaa. Ruukuissa käytetään Luonnonmukaista yrttimultaa. Taimet istutetaan 30 cm välein.

Yrtit parvekkeella

Parvekelaatikkoon tai suureen ruukkuun voi istuttaa kerralla usean eri yrtin taimia. Yrtit voi siirtää parvekkeelle, kun ilma on tarpeeksi lämmin. Vielä kesäkuun alussa yöt saattavat olla viileitä, jolloin yrtit kannattaa siirtää yöksi sisälle. Karaise yrttejä eli auta niitä sietämään ulkoilmaa vähitellen.

Yritit eivät viihdy parvekkeella paahteessa tai kovassa tuulessa. Lasitettua parveketta kannattaa tuulettaa välillä, muuten yrtit kärsivät kuumuudesta.

Yrtit ikkunalaudalla

Ikkunalaudalla kasvavat yrtit saattavat tarvita lisävaloa. Liian pimeässä kasveista tulee hentoja ja honteloita.

Kaikkein paahteisin ikkunapaikkakaan ei välttämättä ole yrteille mieluisa. Suotuisimpia ovat ylneesä itä- ja länsi-ikkunat. Etelänpuoleisella ikkunallakin voi kasvattaa yrttejä, mutta kuumalla ilmalla huonetta kannattaa tuulettaa.

Hoito-ohje

Keväisin talvehtinut timjamikasvusto leikataan 5-7 cm korkuiseksi, kalkitaan Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kevätlannoitteella tai Luonnonmukaisella keittiöpuutarhalannoitteella.

Kasvustoja kastellaan kuivimpina kausina. Kesäkuun lopussa voidaan antaa hoitolannoitus Puutarhalannoitteella.

Ruukuissa timjamia kastellaan säännöllisesti, ruukun pintamulta voi välillä kuivahtaa. Kasteluveteen sekoitetaan kerran kahdessa viikossa Luonnonmukaista lannoitetta.

Elokuussa maassa kasvavat timjamit lannoitetaan Syyslannoitteella, mikä parantaa talvenkestoa. Maan jäädyttyä kasvit suojataan Talvisuojalla ja havuilla ja lehdillä. Herkästi kuivuva lehdistö on arka kevätahavalle, joten jos lumipeitettä ei ole, kasvustojen päälle voi lisätä helmi-maaliskuussa varjostusverkon tai peittäviä havunoksia.

Vinkki

Sitruunatimjami eli sitruuna-ajuruoho (Thymus x citriodorus) on tarha-ajuruohon ja nurmiajuruohon (Thymus pulegioides) risteymä, jolla on sitruunainen tuoksu ja maku. Yrtti on monivuotinen ja se talvehtii Suomessa timjamia paremmin. Sitruunatimjami viihtyy myös ruukussa viljeltynä. Mausteena se sopii erityisesti kala- ja vihannesruokiin sekä salaatteihin mutta myös hyvin esim. liharuokien mausteeksi. Siitä on olemassa myös valkoisen ja vihreän kirjava lajike (Silver Queen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...