torstai 16. toukokuuta 2019

oliivipuu

Öljypuu (Olea europaea) on oliivikasvien (Oleaceae) heimoon kuuluva pienehkö puu, josta käytetään myös nimityksiä oliivipuu, oliivi ja öljyoliivi. Kasvi esiintyy alkuperäisenä Välimeren itäpuolisilla alueilla Libanonissa ja Syyriassa, Vähän-Aasian rannikkoalueilla sekä Kaspianmeren etelärannikolla. Nykyisin se on ihmisen mukana levinnyt kaikkialle Välimeren alueelle. Sen hedelmä, oliivi (eli öljymarja), on Välimeren alueella tärkeä maataloustuote, jota käytetään ravinnoksi ja oliiviöljyn valmistukseen.

Öljypuu on ikivihreä puu, joka harvoin kasvaa 15 metriä korkeammaksi. Sen harmahtavanvihreät lehdet ovat suikeita, 4–10 cm pitkiä ja 1–3 cm leveitä. Puun runko on tavallisesti muhkurainen ja vääntynyt.

Puun pienissä valkoisissa kukissa on neljä terälehtiä ja verholehteä, kaksi hedettä ja emissä kaksihaarainen luotti. Ne muodostuvat yleensä puun edellisenä vuotena kasvaneeseen osaan ja ne muodostavat terttumaisia kukintoja.

Hedelmä, oliivi eli öljymarja, on pieni, 1–2,5 cm pitkä öljypitoinen luumarja. Se on lajin villimuodoilla pienempi kuin jalostetuilla viljelyslajikkeilla. Oliivit joko poimitaan raakoina, vihreinä, tai niiden annetaan kypsyä, jolloin ne saavat tummansinisen värin ja saadaan ns. mustia oliiveja. Raakoja oliiveja ei voi syödä sellaisenaan, vaan ne joko suolataan tai hapatetaan kitkeryyden poistamiseksi ja säilyvyyden parantamiseksi. 

Purkitetut mustat oliivit ovat kuitenkin yleensä käsiteltyjä kemikaaleilla, joilla ne on keinotekoisesti saatu muuttumaan mustiksi. Ne liotetaan ensin lipeässä, sitten ne käsitellään hapolla, joka muuttaa värin. Lopuksi niihin saadaan rautaglukontaatilla (E579) tasainen musta väri. Kun ne on pastöroitu, ne pakataan purkkeihin.

Heimo: Öljypuukasvit, oleaceae
Kasvityyppi: Hedelmiä tuottava ainavihanta puu.
Valon tarve: Suosii suoraa auringonvaloa 
Alin lämpötila: 0 
Kukinta-aika: Ei määrättyä kukinta-aikaa.
Kastelu: Kastele säännöllisesti kevään ja kesän ajan antaen mullan kevyesti kuivahtaa välillä. Pidä multa lähes kuivana talvella. 
Lannoitus: Mietoa lannoitetta kerran kuukaudessa keväästä syksyyn.
Lisääminen: Varsipistokkaista kesällä.
Vinkkejä: Talvehtii mielellään levossa, jolloin pidettävä valoisassa ja viileässä n. 5-10℃:ssa. Voidaan leikata aikaisin keväällä. Istuta uudestaan joka kolmas vuosi.

Kastelu
Kastele säännöllisesti kevään ja kesän ajan. Anna mullan kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Älä kastele kasvualustaa läpimäräksi. Viihtyy parhaiten kalkkipitoisessa kasvualustassa ja hyvin salaojitetussa ruukussa.

Lannoitus
Anna typpirikasta ravinnetta kerran kuukaudessa keväästä syksyyn. Älä lannoita talven lepotauon aikana.

Valon tarve ja lämpötila
Tarvitsee hyvin kirkasta valoa ympäri vuoden. Nauttii jopa suorasta auringonpaisteesta Viihtyy hyvin huonelämpötilassa. Talvella alin lämpötila 0 °C astetta.

Kukinta
Kukkiakseen oliivipuu tarvitsee talvella lepotauon. Alle 4-5 vuotias oliviipuu ei yleensä kuki. Muodostaa pieniä kauniita keltavalkoisia kukkia.

Talvehtiminen
Talvehtii mielellään 5-10°C asteessa vähintään kahden kuukauden ajan tuottaakseen kukkia ja hedelmää. Talvella oliivipuuta kastellaan hyvin niukasti eikä tarvitse lannoittaa.

Lisääminen
Oliivipuuta lisätään varsipistokkaista kesällä. Voidaan lisätä myös puun hedelmien siemenistä.

Vinkkejä
Pitääksesi oliivipuun kasvun hallinnassa tai muotoillaksesi puun kauniiksi, voi sitä leikata keväällä maalis-huhtikuussa. Varsinkin nuorta puuta kannattaa latvoa. Leikkaa oksien kärjistä niistä kohti missä lehtipari on kiinni varressa. Jätä oksat vähintään 15 cm pitkiksi.

Oma Oliivipuu, Öljypuu hoitovinkkisi! Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Puu sijoitetaan valoisaan paikkaan, mieluiten täyteen auringonpaisteeseen. Oliivipuu kestää kuivuutta, mutta se ei saa kuivua kokonaan. Etenkin hedelmien kehittymisen aikana on tärkeää, että multa pysyy tasaisen kosteana. Lämpötilan laskiessa alle 10 asteen kasvi on vietävä sisälle talvehtimaan. Oliivipuu viihtyy parhaiten valoisassa ja viileässä paikassa sisällä (3-10 asteessa). Oliivipuu on ainavihanta, mutta sen lehdet vaihtuvat joka kolmas vuosi. Kasvi voi sisälle siirrettäessä mahdollisesti menettää lehtiä muuttuneen ilmankosteuden takia.Tuoreet oliivit ovat maultaan erittäin karvaita ja siksi niitä säilötään suolaveteen tai öljyyn pitkäksi ajaksi ennen kuin niitä voidaan syödä.

Kun hankit oliivipuun taimen, vaihda sille uusi multa. Ota kasvi irti ruukustaan. Avaa oliivipuun juuret varovasti, jos ne ovat kasvaneet liian ahtaassa ruukussa kierteelle.

Valitse kestomulta, joka säilyttää hyvin ilmavuutensa ja on riittävän ravinteikasta. Jos oliivipuu on kasvanut ahtaasti, istuta kasvi uuteen ruukkuun, joka on pari senttiä isompi kuin edellinen. Laita ruukun pohjalle ruukun sirpaleita tai ruukkusoraa salaojitukseksi.

Lisää multaa ja istuta oliivipuu samaan syvyyteen, kuin missä se on aiemmin kasvanut. Istuta puu siten, että mullan pinta jää parin sentin verran ruukun reunan alapuolelle, jolloin kasteluvara on sopiva. Oliivipuu tarvitsee huonekasvina mahdollisimman valoisan kasvupaikan. Paras paikka on sellainen, jossa oliivipuu saa ainakin 6 tuntia valoa päivittäin.

Älä laita kasvia aivan kiinni ikkunaruutuun, jolloin lehdet saattavat palaa paahteessa. Kastele oliivipuuta siten, että multa kastuu kunnolla. Kun multa on kuivunut noin kahden ja puolen sentin syvyydeltä, on aika kastella kasvia uudelleen. Mullan kosteus testataan painamalla sormi multaan. Lannoita oliivipuuta keväästä syksyyn kahden viikon välein. Oliivipuu viihtyy mainiosti kesän parvekkeella, terassilla tai ulkona puutarhassa. Jos olet kasvattanut oliivipuuta huonekasvina, totuta kasvi ulkoilmaan ja valoon parin viikon ajan, ettei se saa liian kovaa sokkia valon ja lämpötilan muutoksesta.

Siirrä oliivipuu aluksi puolivarjoisaan paikkaan, etteivät lehdet pala. Siirrä lopulta yhä pidemmäksi aikaa aurinkoiselle ja tuulensuojaiselle paikalle. Voit laittaa kasvin päälle aluksi valkoisen kasvuharson, joka suodattaa valoa sopivasti. Jos tiedossa on kylmiä öitä, siirrä kasvi öiksi sisään tai viritä puun päälle monikerroksinen kasvuharso suojaksi.

Kastele ja lannoita tasaisesti läpi kesän, kuten huonekasvinakin kasvavaa oliivipuuta. Syksyn tullen siirrä kasvi takaisin sisään totuttaen kasvia asteittain huoneoloihin parin viikon ajan. Anna oliivipuun ulkoilla päivittäin yhä lyhyempi aika ja nosta puu yöksi sisään. Älä siirrä kasvia suoraan lämpöpatterin viereen. Lämpöpatterin läheisyyttä kannattaa välttää kasvia talvettaessa.

Lopeta lannoittaminen talven ajaksi. Kastele puuta edelleen siten, että kastelet reilusti, mutta annat mullan kuivahtaa kastelujen välissä. Puuta kannattaa myös sumutella vedellä, jottei se kärsisi kuivasta huoneilmasta.

Siirrä kasvi mahdollisimman valoisalle paikalle. Jos valoa ei ole tarpeeksi, ripusta taimen yläpuolelle kasvilamppu. Ajasta lamppu toimimaan siten, että kasvi saa koko päivän reilusti valoa.

Jos sinulla on viileä talvehtimispaikka (5–10 astetta), kastele kasvia harvemmin. Valo on tärkeää viileässäkin talvehtimispaikassa, joten asenna kasvilamppu taimen lähelle.

Oliivipuu saattaa pudottaa lehtiään reilusti talvehtimisen aikana. Lehdet puhkeavat paljaisiin oksiin taas kevään tullen.

Jos epäilet ovatko oksat elossa, tarkista tilanne raaputtamalla kuorta kynnellä. Jos kuoren alta paljastuu vihreää, oksa on elossa.

Leikkaa talven jälkeen kuolleet oksat pois ja muotoile tarvittaessa puuta kevyesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...