sunnuntai 20. lokakuuta 2019

Alcolapia alcalica -kirjoahven

Tansaniassa sijaitseva Natron-järvi ällistyttää jo pelkällä ulkomuodollaan: sen vesi kun on punaista. Väri tulee erittäin emäksisen ja lämpötilaltaan yli 40-asteisen järven vedessä elävistä pieneliöistä.

Moni muu laji ei Natron-järvessä pärjääkään. Siinä elää endeemisenä lajina Natronin rankkoihin olosuhteisiin sopeutunut Alcolapia alcalica -kirjoahven.

Moni muu laji ei Natron-järvessä pärjääkään. Siinä elää endeemisenä lajina Natronin rankkoihin olosuhteisiin sopeutunut Alcolapia alcalica -kirjoahven.

Lisäksi Natron on tärkeä flamingoille. Niitä pesii Natron-järvellä vuosittain jopa 2,5 miljoonaa. Flamingot rakentavat pesänsä pienille saarille, joita järven keskelle muodostuu kuivan kauden aikaan sen pinnan laskiessa.

Tansaniassa on välillä suunniteltu, että järveen johdettaisiin raikasta vettä ja sen tappava suolapitoisuus saataisiin näin laskemaan. Suunnitelmien pelätään kuitenkin vahingoittavan uhanalaisten flamingojen kantaa.

Järven vedessä on paljon suolaa ja erilaisia mineraaleja. Natronin vesi kirvelee ja polttaa siihen tottumattomien eliöiden silmiä ja ihoa. Siihen pudonneita ja kuolleita eläimiä on jopa kalkkeutunut suolapatsaiksi.

Live Science -sivuston mukaan kivettyminen ei tapahdu sillä samalla, vaan mineraalit säilövät eläinten ruumiit samaan tapaan kuin egyptiläiset muumiot.

Katso alta valokuvaaja Nick Brandtin pysäyttäviä kuvia suolajärven veden kivettämistä eläimistä. Kuvaaja tosin tunnustaa, etteivät hänen kuvaamansa linnut, jyrsijät ja lepakot olleet noissa asennoissa miehen löytäessä ne. Hän on asetellut kivettyneet ruumiit kuvia varten elävän näköisiin asentoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...