tiistai 6. elokuuta 2019

Asuminen Dubaissa

Hankaluuksia voi seurata, mikäli arabimaissa matkustaessaan ei tunne paikallisia tapoja ja tottumuksia.

Tässä on kolme pääasiaa: sukupuolten välinen kanssakäyminen, alkoholi ja politiikka. Monissa arabimaissa on aika vahva poliittinen johto, joka on kaiken yläpuolella. Esimerkiksi Marokossa kannattaa olla varovainen, ettei syyllisty mihinkään sellaiseen, joka jostain näkökulmasta voisi vaikuttaa kuninkaan pilkkaamiselta.

Suomalaisten suurimmat vaaranpaikat joutua vaikeuksiin arabimaissa liittyvät runsaaseen alkoholinkäyttöön.

Päihtyneenä esiintyminen on erittäin tehokas keino menettää kunnioituksensa paikallisten silmissä. Varsinkaan naisten kohdalla ei katsota hyvällä, että vedetään pää täyteen, lähdetään
juhlimaan ja pukeudutaan paikalliskulttuurin mukaan hyvin säädyttömästi.

Perusohje on peittää sekä polvet että olkapäät, mutta esimerkiksi shortsit ja hihattomat yläosat ovat kuitenkin sallittuja. Napapaitojen ja mikroshortsien suhteen kaupungissa on tiukka linja: ne eivät ole soveliaita. Rannoilla ja uima-allasalueilla on täysin hyväksyttävää pukeutua uima-asuihin.

Moskeijoissa ja muissa pyhissä paikoissa pukeutumiskulttuuri on huomattavasti tiukempaa kuin muualla, ja vierailijoiden on pukeuduttava pitkiin ja löysiin vaatteisiin. Naisten on peitettävä myös hiukset.

Työtahti on kiihkeä, koska sellainen on kaupunkikin. Dubai on suuruudenhulluuden keidas, joka elää turismista, palveluista ja kiinteistöbisneksestä. Kaupungissa elettiin 400–600-luvuilla helmenkalastuksesta ja laivanrakennuksesta, mutta se alkoi kasvaa vasta 1960-luvun lopulla, kun alueelta löytyi öljyä. Vuonna 1996 asukkaita oli alle 800 000, mutta vuonna 2007 jo tuplat, 1,55 miljoonaa. Neljän miljoonan asukkaan rajan uskotaan rikkoutuvan ensi vuonna.

Normaali työaika on yli 50 tuntia viikossa, aamukahdeksasta iltaseitsemään. Työ menee kaiken edelle. Eikä täällä tiedetä, mikä burnout tai masennus. Työpaikoilla on tulos tai ulos -meininki.

Hiekkaerämaahan on noussut muun muassa 16-kaistainen moottoritie, kymmeniä pilvenpiirtäjiä, lentokenttiä, maailman korkein rakennus, maailman suurin ostoskeskus, maailman suurin suihkulähde. Ideoiden takana on Dubain hallitsija, 66-vuotias sheikki Mohammed bin Rashid Al Maktoum, joka ymmärsi jo 2000-luvun alkupuolella, ettei rikkauksia voi loputtomasti haalia öljyllä. Hän halusi luoda kaupungin, jonne ihmiset haluaisivat tulla kaikkialta maailmasta ihonväriin ja uskontoon katsomatta.

Dubaissa on väkeä yli 220 maasta ja alkuperäisiä arabiemiraatteja vain noin 15 prosenttia. Palveluammateissa ja rakennustyössä näkee eniten aasialaissyntyisiä, länsimaalaisia taas asiantuntijoina ja pomoina. Kodin- ja lastenhoitajat, vartijat ja autokuskit ovat palkkakuilun pohjalla, sillä minimipalkkaa ei ole säädetty. Palkat vaihtelevat paljon, joskus jopa etnisen taustan mukaan, ja esimerkiksi insinöörin palkkahaitari Dubaissa on 2 000 eurosta 7 500 euroon kuussa. Vaikka maailma talouskriiseilee, täällä palkat nousivat viime vuonnakin.

Dubain talous kasvaa viidenneksi nopeiten maailmassa, ja täällä on uskomattomat mahdollisuudet edetä uralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...