sunnuntai 11. elokuuta 2019

Talous

Hankintoja ja maksuja on suunniteltava. Joskus on maksettava aiempia sitoutumuksia pitkään, ennen kuin voi taas hankkia uutta. Kaikkea ei voi saada: joudumme päättämään, mikä on tärkeää ja mistä voi luopua.

Myös työttömyys voi viedä talouden tiukille. Kannattaa selvittää tarkasti, mihin kaikkiin tukiin on oikeutettu. Tässä asiassa auttaa esimerkiksi Kela tai työvoimatoimisto. Jos työttömyys tulee yllätyksenä, voi aluksi olla vaikeaa suhteuttaa kulutus alentuneisiin työttömän tuloihin. Monet palvelut ovat sekä opiskelijalle että työttömälle onneksi edullisempia. Esimerkiksi uimahalliin tai bussiin mennessä kannattaa selvittää, onko hinnastossa alennushintoja eri ryhmille.

Vaikka taloustilanne olisi hyvä ja rahat tuntuisivat riittävän kaikkeen tarpeelliseen, oman talouden hallinnasta on aina hyötyä.
  1. Laadi taloussuunnitelma
  2. Selvitä ensin tulot, jotta näet paljonko voit käyttää rahaa velkaantumatta. Tuloja syntyy esimerkiksi palkoista, eläkkeistä ja tuista.
  3. Pidä kirjaa menoistasi. Selvitä, mihin rahasi menevät. Kirjaa menot päivittäin tai vaikka kerran viikossa kuittien mukaan. Tämä auttaa myös muistamaan eräpäivät ja varautumaan maksuihin.
  4. Muista laskea myös velat mukaan.
  5. Tee vuoden lopussa vuosiyhteenveto ja arvioi suunnitelman onnistumista.
Ole itsellesi rehellinen, kun suunnittelet raha-asioita. Älä arvioi tuloja yläkanttiin tai vähättele menoja.

Käytä osa tuloista varakassan kartuttamiseen. Siitä on hyötyä yllättävissä hankinnoissa tai elämäntilanteissa. Laadi itsellesi taloustavoitteita. Tee arkisia, konkreettisia päätöksiä, tähän malliin:
  • Laitan joka kuukausi säästöön 50 euroa.
  • Tulen toimeen ensi vuonna yhdellä luottokortilla.
  • Vähennän kulutusta, jotta voin jäädä vuorotteluvapaalle.
  • Laadin testamentin, jolla turvaan omaisuuden siirtymisen suvussa.
  • Kilpailutan tammikuussa sähkö- ja vakuutussopimukset.
  • Olen tyytyväinen siihen, mitä minulla on.
Tuumaa ja toimi
  1. Saat liikkumavaraa talouteen joko hankkimalla enemmän rahaa tai tyytymällä vähempään kulutukseen. Kumpi on mahdollista? Kumpaa haluat?
  2. Onko jotain, josta voit ja haluat säästää? Mihin laitat säästyneet rahat?
  3. Älä tuhlaa enempää kuin tienaat.
  4. Pohdi aika ajoin myös, miten hoitaisit taloutesi työelämän jälkeen tai jäädessäsi yksin.
  5. Pysy kärryillä talouteen liittyvän teknologian, esimerkiksi uusien maksutapojen, kehityksessä.
  6. Älä sorru Sikavippiin
Erilaisten pikalainojen ja kulutusluottojen markkinoinnilla pyritään usein vetoamaan tunteisiimme. Mainokset saavat meidät helposti haluamaan asioita, joita emme oikeasti tarvitse ja joihin meillä ei oikeasti ole varaa. Ole tarkkana mainoksia lukiessasi, niin verkossa kuin muuallakin. Lainaa tai kulutusluottoja harkitessasi tutustu tarkkaan lainan ehtoihin ja todellisiin kustannuksiin, sillä moni markkinointipuhe on pelkkään silmänlumetta. Muista, että pitkä laina-aika ja matala kuukausierä tarkoittavat suurempaa sinulle maksettavaksi jäävää lainan loppusummaa. Lisää faktoja pikalainoista voit lukea Marttojen ja Takuusäätiön yhteiseltä Sikavippi-sivustolta.

Raha-asioiden suunnitteleminen kannattaa, jottei rahanpuute pääse yllättämään ennen seuraavaa palkkapäivää. Autamme sinua tekemään budjetin ja kerromme, kuinka voit pitää paremmin huolta taloudestasi:
  • Listaa säännölliset kuukausittaiset tulot:
  • palkka ja mahdolliset etuudet kuten esim. lapsilisä tai opintotuki.
  • Listaa kiinteät kuukausittaiset menosi: esim. vuokra, sähkö- ja vesilasku, puhelinlasku, kuntosali.
  • Listaa muut vaihtelevat menot: esim. ruokaostokset. Arvioi menot hieman yläkanttiin, sillä yllättäviä menoja tulee usein.
Muista myös muut menot ja tulot:

Laske mukaan myös ne menot, joita ei aina makseta kuukausittain vaan harvemmin, esimerkiksi vakuutusmaksut. Laske mukaan myös epäsäännölliset tulot, kuten lomarahat ja veronpalautukset
Käytettävissä olevat varat:

Kun lasket kaikkien tulojesi ja menojesi välisen erotuksen, saat selville paljonko sinulle jää jäljelle ns. ylimäräistä rahaa joka kuukausi. Jäljelle jäävän summan voit laittaa säästöön tai käyttää muihin ylimääräisiin menoihin.

Talous kuriin - lyhyt oppimäärä:
  1. Elätkö yli varojesi? Ovatko rahat aina loppu?
  2. Ota kynä käteen ja laske, mihin rahasi valuvat. Olisiko menoissa jotakin, josta voisit luopua? Monelle oma taloudellinen tilanne tulee yllätyksenä: näinkö vähän minulle jää rahaa välttämättömien menojen jälkeen? On niin helppoa ostaa luotolla ja miettiä vasta sen jälkeen, millä luottoa maksetaan. Kuitenkin asian pitäisi olla päinvastoin.
  3. Kaverit pyytävät baariin, rahaa ei ole enkä kehtaa roikkua siivellä… PIKAVIPPI!
  4. STOP! Mitä järkeä on juhlia 1000 % vuosikorolla? Jäänkö kotiin vai pitäisikö ryhtyä oikeasti säästämään. Pikavippi ei ole ratkaisu. Kulut kasvattavat velkasummaa nopeasti, ja pikavipeistä syntyy kierre, jota on vaikea katkaista.
  5. Karsi menojasi, ryhdy väliaikaisesti ostolakkoon
  6. Kaikkea ei tarvitse hankkia heti, eikä edes alennusmyynnistä. Laita säästyneet rahat erilliselle tilille, mihin sinulla ei ole korttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...