keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Sujuva avioero

Halvimmillaan 250 euroa, keskikustannus muutaman tonnin

Asianajajan mukaan suomalaisen avioero kustantaa keskimäärin muutaman tonnin, jos pariskunnan molemmilla osapuolilla on omat juristit ja suurimmilta riidoilta vältytään. Halvimmillaan asianajajan kanssa laadittu simppeli sopimus voi maksaa vain 250 euroa.

Edellä mainittujen kulujen päälle tulee toki myös avioerohakemusten kulut, jotka ovat yhteensä 360 euroa, puhumattakaan oman talouden muuttuneista kuluista, kuten uuden asunnon ja irtaimiston hankinnasta.

Riitaisasta erosta isompi lasku

Jos pari lähtee riitelemään pesänjakajalla, puhutaan helposti jo kymmenistä tuhansista euroista riippuen siitä, kuinka riitaisia ollaan.

Se tulee aina kalliiksi, kun lähdetään periaatteesta taistelemaan. Se on melkein järjestään näin.

Sovi ennalta ja käänny ammattilaisen puoleen

Jotta ero sujuisi talouden kannalta mahdollisimman kivuttomasti, Svahn neuvoo pariskuntia sopimaan asioista mahdollisimman tarkasti jo ennen liiton solmimista, niinkin tylsältä kuin se saattaa kuulostaa. Yksi hyvä keino on avioehtosopimus. Jos avioehtoa ei ole. kannattaa heti eroprosessin alkuvaiheessa kääntyä asianajajan puoleen.

Siinä säästää usein paljon mielipahaa ja kuluja. Moni kuvittelee, että lakimiehen käyttäminen maksaa hirveästi, mutta vielä enemmän maksaa se, kun ei tiedä omia oikeuksiaan.

Joskus yksikin puhelu riittää
Lakimiestä suinkaan tarvitse palkata koko prosessin ajaksi, jos se ei tunnu itsestä tarpeelliselta. Toisinaan vain yksi puhelu voi riittää.

Sillä pääsee jo hyvin pitkälle, kun selvittää omat oikeutensa ja velvollisuutensa. Liian usein ihmiset lähtevät taistelemaan asioista, joihin heillä ei ole missään nimessä oikeutta. Se vasta tuleekin kalliiksi.

Avioerojuristin vinkit sujuvaan avioeroon
  1. Sopikaa yhteisen kodin ja irtaimiston kohtalosta. Eniten riitaa tulee siitä, kuka saa viedä ja mitä.
  2. Kenen luokse lapset jäävät asumaan? Hoitakaa ensin ne asiat, joissa on suurin sovinnon mahdollisuus, jottei lapsia käytetä kiristyksen välineenä.
  3. Jos lunastaa puolison osuuden yhteisestä kodista, pärjääkö itse kulujen kanssa? Pankki ei aina automaattisesti suostu asunnon lunastukseen, kun talouden maksukyky ja vakuudet muuttuvat.
  4. Jos rahoitus ei vastaa omistussuhteita, sopikaa jo etukäteen, mikä on tarkoituksena: yksi vastaa lainoista, toinen asumisen ja elämisen kustannuksista? Vai korvataanko suurempi rahoitusosuus erossa enemmän maksaneelle?
  5. Jos varakkaampi joutuu maksamaan tasinkoa, onko hänellä siihen varaa, vai joutuuko myymään omaisuutta tai ottamaan lainaa? Jos realisoitavaa omaisuutta ei ole, voi joutua antamaan esimerkiksi tasinkona omasta yrityksestään osakkeita puolisolleen.
  6. Jos pelottaa, että toinen saattaa pimittää omaisuutta, käy kotoa löytyviä asiakirjoja läpi. Puolison asiakirjoja kannattaa kopioida, jos jonkun varallisuuserän tai tilin olemassaolo saatetaan myöhemmin kiistää. Kirjesalaisuus ei rikkoudu, jos kirjeet ovat jo avattuja.
  7. Eroon kannattaa alkaa varautua taloudellisesti heti kun tietää sen olevan tulossa. Eron myötä oma kulurakenne voi muuttua hyvinkin radikaalisti.
Lähde:

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus. Ikäviä asioita nämä avioerot mutta valitettavasti niitä aika paljon vain on. Täytyykin jakaa tämä tuttavalleni, hänellä on nimittäin tämä prosessi juuri käynnissä. On suunnitellut ottavan yhteyttä asianajotoimistoon. Hyvä vinkki tuo asiakirjojen läpikäyminen.

    VastaaPoista

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...