keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Sijoittaminen

Eettistä sijoittamista kutsutaan myös vastuulliseksi sijoittamiseksi. Sijoittamisen ideana on tällöin sijoittaa yrityksiin ja toimijoihin, jotka kunnioittavat esimerkiksi ihmisoikeuksia, työntekijöiden oikeuksia ja ympäristöä.
Lyhenne ESG tulee sanoista environment, social ja governance. Se tarkoittaa kriteeristöä, jolla arvioidaan sijoituksen vastuullisuutta.
Onko se hankalaa?

Vastuullinen sijoittaminen ei ole sen hankalampaa kuin niin sanottu tavallinenkaan sijoittaminen.Sijoittamisen toteutus tapahtuu eri lähestymistapoja hyödyntäen. Vastuulliseen sijoittamiseen ei ole yhtä oikeaa lähestymistapaa, vaan lähtökohtana ovat esimerkiksi sijoittajan omat arvot ja tuotto- ja muut tavoitteet.

Vastuullisten sijoituskohteiden salkuista on yleensä suljettu pois seuraavanlaisia aloja ja yrityksiä:
  1. Kiistanalaiset aseet, joihin luokitellaan esimerkiksi maamiinat, rypälepommit, köyhdytetyn uraanin käyttö ammuksissa, kemialliset ja biologiset aseet ja joissain tapauksissa ydinaseet.
  2. Tupakanvalmistajat
  3. Hiilen käyttäjät ja tuottajat
  4. Yritykset, jotka toistuvasti rikkovat YK:n Global Compact -periaatteita. Periaatteet liittyvät ihmisoikeuksiin, työntekijöiden oikeuksiin, ympäristöön ja korruption vastaiseen työhön.
  5. Mahdollisesti myös: Alkoholi, uhkapelit, aikuisviihde. Tarkat tiedot saat vertaamalla ja kysymällä!
Mitä on ESG-integrointi?

Sijoituspäätöksiä tehdessään rahaston salkunhoitaja huomioi ESG-tekijät. Hän arvioi sijoituskohteen vastuullisuuteen liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia osana muuta analyysiä.

Onko ihmisen eettisyys sama kuin yrityksen?

Eettisiä sijoituskohteita voivat olla esimerkiksi vähähiilisyyteen, puhtaaseen veteen ja kestäväänkehitykseen sijoittavat osakerahastot. On myös mahdollista, että voittoa tietyllä alalla tuottavista yrityksistä poimitaan sijoitusportfolioon ne vastuullisimmat. Mutta onko ihmisen eettisyys sama kuin yrityksen?
Pieni sijoitussanasto
  1. Sijoitustuote – Tuote, johon rahaa sijoitetaan. Esimerkiksi pankin tarjoama rahasto on sijoitustuote.
  2. Rahasto – Rahasto on sijoitustuote, joka koostuu arvopapereista ja/tai korkosijoituksista. Sijoittamasi rahat hajautetaan näiden kesken. Esimerkiksi yhdistelmärahastot sijoittavat sekä osakkeisiin että korkosijoituksiin, osakerahastot taas laajasti osakemarkkinoille. Korkorahasto puolestaan sijoittaa korkoa tuottaviin kohteisiin.
  3. Korkosijoitus – Sijoitus, jolle maksetaan korkoa. Esimerkiksi joukkolaina on korkosijoitus. Myös tavallinen pankkitalletus on eräänlainen korkosijoitus! Korkosijoituksen tuotto muodostuu korosta ja toisinaan mahdollisesta arvonnoususta.
  4. Joukkolaina – Sijoituskohde, jossa yritys tai yritykset "ottavat lainaa" yleisöltä. Pankin asiakas sijoittaa rahojaan joukkolainaan esimerkiksi viiden vuoden ajaksi.
  5. Osake – Osake on arvopaperi. Se on osuus esimerkiksi osakeyhtiöstä. Vastineeksi osakkeiden omistamisesta ihminen saa oikeuden päätöksentekoon yhtiökokouksessa ja oikeuden osinkoon, eli yrityksen tuottamaan voittoon.
  6. Osakeanti – Tilanne, jossa yhtiö joko luovuttaa osakkeitaan tai antaa sijoittajien ostaa niitä. Näin yhtiö kerää pääomaa.
  7. Omaisuuserä – Esimerkiksi osakkeita, joukkolainoja ja asunto-osakeyhtiön osaketta kutsutaan omaisuuseriksi.
  8. Arvo-osuustili –Arvo-osuustili on rahasto- ja osakesalkku. Jotta voisit esimerkiksi ostaa osakkeita tai arvopapereita, tarvitset arvo-osuustilin, jolla voit näitä säilyttää. Arvo-osuustili on usein kuukausimaksullinen palvelu.
  9. Korkoa korolle – Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa, että alkuperäisen sijoitussumman ohella myös säästetylle rahalle kertyvät korot kasvavat korkoa.
  10. ESG – Lyhenne sanoista Environmental, Social ja Governance. Vastuulliseen sijoittamiseen liittyvä lyhenne. Sijoitusten vastuullisuutta arvioidaan ESG:n avulla.
  11. ETF – Lyhenne sanoista Exchange-Traded Fund. Pörssinoteerattu rahasto: rahastolla voidaan käydä kauppaa pörssissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...