maanantai 22. heinäkuuta 2019

Kääpiöbanaani

Kääpiöbanaani (Musa acuminata) on banaanien (Musa) sukuun kuuluva kasvi.

Tuntomerkit

Kääpiöbanaani on suureksi kasvava indonesialainen kasvi, jota käytetään Suomessa huonekasvina. Se kasvaa nopeasti ja saattaa tulla parin metrin pituiseksi. Lehdet ovat kookkaat, jopa metrin mittaiset ja raikkaanvihreät. Kääpiöbanaani vaatii paljon tilaa. Kasvi ei kuki eikä tee hedelmiä normaalissa huoneenlämmössä, mutta saattaa tuottaa satoa kasvihuoneessa. Yleensä yksi selkeä pääverso, johon ruodilliset lehdet kiinnittyvät kierteisesti. Sivuversoja kasvaa tyvestä.

Hoito

Kääpiöbanaani vaatii runsaasti valoa, mutta ei kestä suoraa auringon paahdetta. Multa kastellaan kunnolla ja annetaan sitten kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Kärsii kuivassa huoneilmassa, vaatii kosteutusta esimerkiksi suihkuttamalla tai ryhmittämällä kasveja niin, että saadaan aikaiseksi pienilmasto. Kääpiöbanaania ei kannata leikata, sillä se ei haaraudu leikattaessa. Mahdolliset tyvivesat voi irrottaa puolimetrisinä, jos haluaa lisätä kasvia.
  • Kylvöaika: koko vuosi
  • Kylvö: ruukkuihin kevyeen multaan n. 2 cm syvyyteen. Siemenen naarmutus ja liotus 1-2 vuorokautta nopeuttaa itämistä. Itää kauan, jopa 3 kk. Itää +25-30 asteessa.
  • Hoito: Vaaleanpunaiset 2 cm pitkät hedelmät. Pitää auringosta ja runsaasta lannoituksesta. Vältä talvella liikakastelua. Uudelleenistutus joka vuosi. Isoon ruukkuun. Hedelmät ovat syötäviä. Tehtyään hedelmät kasvi kuolee, mutta juuresta saattaa versoa uusia taimia.
  • Annoksesta 3 tainta.
  • Korkeus 150-200 cm.
  • Suosii valoisaa kasvupaikkaa, mieluiten hajavaloa.
  • Talvella lämpötilaa ei saa päästää laskemaan alle 10°c.
  • Kasvukaudella tarkkaile multaa, pidä se kosteana, talvella vähennä kastelua mutta älä päästä multaa kokonaan kuivaksi.
  • Lannoita viikottain keväällä ja kesällä.
Kääpiöbanaani (Musa acuminata) sijoitetaan valoisaan paikkaan. Keväällä ja kesällä se kannattaa kuitenkin suojata kuumimmalta auringonpaisteelta.

Multa kastellaan perusteellisesti joka kastelukerta ja sen annetaan kuivahtaa kastelujen välillä. Banaania lannoitetaan keväästä syksyyn kerran viikossa, talvella kerran kuussa.

Kuiva huoneilma heikentää kääpiöbanaanin viihtymistä, minkä vuoksi sitä kannattaa suihkutella etenkin talviaikaan. Talvella banaani viihtyy hieman asuinhuonetta viileämmässä, yli 10-asteisessa, valoisassa paikassa.

Esimerkiksi sen ostopurkin jälkeen, ruukkujen koot näin. 5 ltr >10 ltr > 20ltr > 30 ltr > 40ltr saavi ja siitä isomnat. 

Kun banaani kasvaa kunnolla ja on terve, niin uusi lehti on aina suurempi kuin se edellinen ja lehtien nivelväli kasvaa. Eli runkoa tulee lisää. Jos ei näin tapahdu, niin silloin on jotain pielessä. Se ei saa alkaa kasvaa sumppuun. Kun banaani lähtee kasvuun, niin se tarvitsee silloin ihan hurjasti ravinteita. Pikku tilkka jotain perus huonekasvi lannoitetta ei riitä yhtään mihinkään banaanien kasvattamisessa. 

Järeemmät aseet käyttöön. Joka kastelukerta Puutarhan kesää normiannoksella. Tai sitten joka kolmas tai neljäs kastelukerta 4x annostuksella ja vain siinä vaiheesa, kun uusi, edellistä isompi lehti, ilmestyy 5-7 päivässä. Se tarkoittaa sitä, että kasvu on voimakasta. Lisänä kananpaskaa rakeina tai puikkoina kaivetaan ruukun reunoille, syvälle mullan alle ja peitetään. Banaanin kykyä ottaa ravinteet vastaan tehostetaan vielä merilevällä. Sillä tulee vahvat juuret. 

Banaani tarvii paljon vettä kasvun aikana, mutta ei sitä pidä myöskään hukuttaa. Siihen tulee herkästi harsosääskiä ja jos niitä pörrää siinä banskun mullan pinnalla, on se merkkinä siitä, että sitä on kasteltu liikaa. 

Tämä banskulaji (kuten muutkin) totutellaan varovasti aurinkoon. Aikainen amu- tai myöhäinen ilta-aurinko on hyvä aloittaa. Auringossa oloaikaa pidennettään päivitäin 10-15 minuutilla, kunnes se voi olla koko päivän ulkona auringossa. Liian kuumassa sen lehtien reunat alkaa taipua alas. 

Banaani näin itse säätelee haihduttamista. Se kannattaa siis vetää varjoon ihan päivän kuumimpina tunteina. Illalla lehdet nousee taas ylös. Tälle banaani lajikkeelle ilmestyy kauniit punaruskeat laikut lehtiin, mutta ne katoaa siinä vaiheessa, kun banskulle tulee ikää lisää. Silloin ne lehdet on ihan kokovihreät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...