keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Ananaskasvi

Ananas (Ananas comosus) on makea ja mehukas, käpymäinen epähedelmä, joka muodostuu yhteen kasvaneista, paisuneista marjoista. Kypsä ananas tuntuu painettaessa joustavan pehmeältä ja tuoksuu makealta. Se on kotoisin Etelä-Amerikasta.

Ananas eli hedelmäananas (Ananas comosus) on tropiikissa kasvava yksisirkkainen kasvi. Myös sen mehukasta, käpymäistä latvakukintoa eli epähedelmää kutsutaan ananakseksi. Kasvin ruusukkeiset lehdet ovat jäykät ja okalaitaiset, ja ne muodostavat erikoisen vedenkeräysaltaan kasvin juurelle. Kukat ovat sinipunaiset ja kasvavat tähkämäisenä ryhmänä lyhyen varren yläosassa pienen latvaruusukkeen alapuolella. Kasvi kasvaa noin metrin mittaiseksi.

KORKEUS: 30-50 cm
KASVUPAIKKA: aurinkoinen, puolivarjoinen
KASVUALUSTA: kuiva, hiekkapitoinen, vettäläpäisevä

MULTA                                                  LANNOITE
Kaktus- ja mehikasvimulta                   Kukkaravinne

VEDEN TARVE                       VALONTARVE           
Keskiverto                                 Aurinkoinen                 
KUKINTA-AIKA                     KASVUKORKEUS
Keskikesä                                     30-50cm

Ananakset viihtyvät parhaiten lämpimässä, vedottomassa ja valoisassa kasvupaikassa. Kasvualustana on hyvä käyttää kaktusmultaa tai hiekkapitoista kukkamultaa. Kasvukaudella ananasta kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Multa saa kuitenkin kuivahtaa kastelukertojen välillä, sillä ananaksen pienet juuret kärsivät liiasta märkyydestä. Talvikaudella kasvia kastellaan niukasti. Kukinnan ja mahdollisen hedelmän teon jälkeen lehtiruusuke kuolee ja kasvu jatkuu juurelle muodostuneista uusista lehtiruusukkeista.

Ananas eli hedelmäananas on tropiikissa kasvava ruusukeruoho. Myös sen mehukasta, käpymäistä latvakukintoa eli epähedelmää kutsutaan ananakseksi. Kasvin ruusukkeiset lehdet ovat jäykät ja okalaitaiset. Ruusukkeesta kohoaa tukevaan lehtiruusukkeeseen päättyvä, jäykkävartinen kukinto. Latvaruusukkeen alapuolella sijaitsevasta tiheästä kukinnosta muodostuu käpymäinen hedelmystö. Kukat ovat sinipunaiset ja kasvavat tähkämäisenä ryhmänä lyhyen varren yläosassa pienen latvaruusukkeen alapuolella. Luonnossa kasvi kasvaa noin metrin mittaiseksi, huonekasvina käytettävät ananakset ovat noin 30-50 cm korkeita.

Tropiikin kasvina ananas vaatii lämpöä, valoa ja tasaista kosteutta. Sijoituspaikka on hyvä olla valoisa tai aurinkoinen ja huoneenlämmön yli 20 astetta, kesäisin ananaksen voi siirtää 22-25 asteen lämpöön. Huonekasvina ananas viihtyy hiekansekaisessa mullassa, joten sopiva multa on Kaktus- ja mehikasvimulta.

Ananasta kastellaan niukasti, mutta tasaisesti. Pintamulta saa kasteluiden välillä kuivahtaa. Kasvia lannoitetaan muutaman viikon välein Kukkaravinteella tai Luonnonmukaisella lannoitteella.
Ananaksen multa vaihdetaan keväällä, kun ruukku on käynyt ahtaaksi.
Ananaksen voi kasvattaa itse kaupan ananashedelmästä. Lehtiruusukkeen tulee olla hyväkuntoisia ja vihreitä. Ruusuke leikataan irti ja hedelmäliha poistetaan huolellisesti kannasta. Lehtiruusukkeesta poistetaan lehtiä parin sentin matkalta. Lehtien alta paljastuu pieniä juuria.
Ruusuke istutetaan Kaktus- ja mehikasvimultaan ja tämän jälkeen multa pidetään tasaisen kosteana. Liikaa märkyyttä tulee varoa, ettei ruusuke mätäne. Juurtumisen jälkeen, joka voi viedä parikin kuukautta, kastellaan kerran viikossa.

Kasvata oma ananas

Kaupasta valitaan ananas, jonka lehdet ovat hyvävoimaiset ja vihreät. Lehtiruusuke leikataan irti ja kaikki hedelmäliha leikataan irti kannasta. (Hedelmäliha saattaa pilaantua ja estää juurtumisen.) Seuraavaksi lehtiruusukkeesta irrotetaan alimpia lehtiä noin 2 cm matkalta. Lehtien alta paljastuu pieniä juuria.

Ananas istutetaan hiekansekaiseen, ilmavaan multaan, kuten Kaktusmultaan. Ruukuksi valitaan lasittamaton saviruukku, joka kuivuu nopeasti kasteluiden välillä. Juurtumisen ajan seurataan, että multa on tasaisen kostea (ei märkä). Juurtuminen saattaa viedä noin 2 kk. Sen jälkeen ananasta kastellaan kerran viikossa. Liikakastelu mädännyttää kasvin helposti. Juurtumisen jälkeen lehtiruusukkeesta alkaa kasvaa uusia lehtiä. Ananas viihtyy aurinkoisella ikkunalla.

Ananaksessa vitamiineja ja flavonoideja


Ananas sisältää runsaasti kuitua ja mangaania, flavonoideja ja B1- ja C-vitamiineja. C-vitamiini ja flavonoidit ovat antioksidantteja, jotka estävät soluille haitallisia hapettumisreaktioita. B1-vitamiinia eli tiamiinia tarvitaan hiilihydraattien ja rasvahappojen aineenvaihdunnassa. Sillä on myönteisiä vaikutuksia verenkiertoon ja tärkeä merkitys myös hermoston toiminnassa.

Ananaksella on myös nestettä poistava vaikutus ja se sisältää luonnollista bromelaiini-entsyymiä, joka hajottaa proteiineja ja siis mm. tehostaa proteiinipitoisen ruoan sulamista. Se on siis ansainnut paikkansa pihvin ja pizzan päällä.

Eksoottisen ananaksen kasvatus kotona onnistuu helposti. Aivan ensiksi sinun tulee ostaa kaupasta tuore ananas ja säilyttää sen ’hattu’. Jos haluat kasvattaa monta ananasta, hanki sen verran hattuja, kuin haluat kasvattaa – yhdestä hatusta kasvaa yksi ananas. Ananaksen kasvatukseen tarvitsen kannullisen vettä, kukkaruukun ja kärsivällisyyttä: ananaksen kasvaminen ottaa aikansa, mutta sen kehittymisen seuraaminen on hauskaa puuhaa.

Ananakset ovat terveellisiä ja sisältävät paljon elimistölle hyödyllisiä ravintoaineita ja vitamiineja, mm. kaliumia, foolihappoa, C-vitamiinia ja B1- ja B6-vitamiineja. Ananas toimii luonnollisena diureettina ja auttaa poistamaan myrkkyjä kehosta, se sisältää myös runsaasti kuitua, mikä pitää vatsan tyytyväisenä ja suolen toiminnan normaalina. Kaiken tämän lisäksi ananas kiihdyttää aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa, tappaa suolistossa loisivat pieneliöt ja helpottaa ruuansulatuksen toimintaa. Mahtavaa, eikö totta?

Ananasta voi käyttää leivonnaisiin, salaatteihin, grillaukseen ja paistamiseen. Se sopii hyvin liharuokien kanssa. Ananaksen voi mehustaa aamupalalla juotavaksi – mikä ihana tapa aloittaa aamu energisesti! Suosittelemme ananaksen kasvatusta kesällä, sillä Suomen pimeä ja kylmä talvi voi koitua sille kohtalokkaaksi.

Ananaksen kasvatus kotona

Aivan aluksi tulee valita hyvälaatuinen ananas, jonka hatusta lähdetään kasvattamaan uutta hedelmää. Valitse kypsä ananas, joka ei ole pehmennyt liikaa ja jonka hattu on vielä elinvoimaisen vihreä ja jäykkä. Älä osta ananasta, jonka lehdet ovat lakastuneet tai joka tuoksuu voimakkaasti, sillä tällaiset ananakset ovat jo kypsyneet sen verran, että niistä ei saa kasvatettua uutta. Suosi luomua, jos vain mahdollista, sillä luomuananaksia ei ole käsitelty myrkyllisillä kemikaaleilla tai hyönteistorjunta-aineilla.

Tarkista etteivät ananaksen kuoren pienet piikit ole tummentuneet tai harmaantuneet ja että ananaksessa ei ole ötököitä. Kaiken kaikkiaan ananaksen tulisi näyttää raikkaalta ja tuoreelta.

Ensimmäinen vaihe

Poista ananaksen hattu. Älä leikkaa veitsellä, vaan ota jämäkkä ote hatun juuresta ja väännä se irti ranneliikkeellä. Vääntämällä hatun irti saat enemmän luonnollisia juuria kuin leikkaamalla.Seuraavaksi tulee siistiä hatun kiinnityskohta. Poista siinä kiinni oleva hedelmäliha ja pyyhkäise se kuivaksi rätillä. Kiinnityskohtaan alkaa kasvaa juuria, joten on tärkeää ettei se ala homehtua, kun hedelmäliha vanhenee. Ylläolevassa kuvassa on esimerkki siitä, miltä hattuun kasvavat juuret näyttävät.

Toinen vaihe

Tämä vaihe on hyvin tärkeä. Hattujen on pysyttävä elossa eli ne eivät saa kuivua. Täytä kannu tai suuri purkki vedellä (kokeile ensin, että ananaksen hattu mahtuu siihen) ja aseta ananaksen hattu veteen kuvan osoittamalla tavalla.

Hatun on pysyttävä vedessä vähintään kolmen viikon ajan, jolloin juuret alkavat kehittyä vähitellen. Vesi tulee vaihtaa joka päivä ja kannu tulee asettaa sellaiseen paikkaan kodissa, jossa on jatkuvasti korkea lämpötila. Ananas tulee lämpimistä olosuhteista, joten auringonvalo ja lämpö tekee sille hyvää: ikkunalauta, keittiönpöytä tai parveke kesällä ovat kaikki hyviä ananaksen kasvatuspaikkoja.

Kolmas vaihe
Vihdoinkin, monen viikon kasvatusprojektin jälkeen ananaksen hattusi on kasvattanut runsaat ja hyvinvoivat juuret. Sitten seuraa kasvatusvaiheen tärkein askel eli hatun poistaminen vedestä ja sen istuttaminen multaan.Käytä savista kukkaruukkua, ei koskaan muovista. Levitä ruukun pohjalle kerros soraa hyvän vedenpoiston takaamiseksi.

Käytä istuttamiseen tavallista multaa, tähän ei tarvita mitään sen ihmeempää. Ananas kasvaa parhaiten kosteissa ja lämpimissä oloissa, mutta mullan ei tarvitse olla kovin märkää eikä ananasta tarvitse kastella jatkuvalla syötöllä. Istuta hattu multaan juuret mukavasti syvällä mullassa ja aseta valoisaan paikkaan.

Seuraavaksi tarvitaankin runsaasti kärsivällisyyttä, sillä ananas kasvattaa hedelmää istutushetkestä vähintään vuoden. Juurien kasvaminen kestää 6-8 viikkoa ja kahden kuukauden juurtumisen jälkeen ne ovat kaikkein voimakkaimmillaan. Ananasta ei tarvitse kastella kuin kaksi kertaa viikossa.

Älä huolestu, jos hatun lehdet putoavat pois, sillä se on normaalia ja ananas kasvattaa pian uudet lehdet tilalle. Ananas kasvaa nopeiten lämpimien kuukausien aikana ja hidastaa kasvua, kun ilma viilenee. Talvella ananas ei kasva. Vaikka ananaksen kasvatus kestääkin kauan, on niiden kasvattaminen kotona hauska projekti, joka ei vaadi paljoa. Ajattele, miten mahtavalta tuntuu pitkän kasvatuksen jälkeen maistaa omaa itse kasvatettua ananasta!

Linkkejä asiaan liittyen:
https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/1954c37c-bc6b-41af-b0bc-bb613f4f7032
https://askelterveyteen.com/ananaksen-kasvatus-kotioloissa/
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kauniita-kukkia-kotiin-ilmaiseksi-kaupan-ananas-purkkiin-kasvamaan/3254324#gs.nxlf63
http://www.puutarha-artikkelit.fi/artikkelit/ananaksen-lisays/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...