keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Nuukuus elämäntapana

ihmisellä taitaa olla sen verran järkeä, ettei tehdä pahaa nuukailemalla. Saituus puolestaan on negatiivisuutta lähellä oleva ilmaisu, kun sanotaan vaikka että joku on "kunnon saituri". Nuukuus on hyvästä, onhan se tapana itsellänikin sanoa, että ihmisen pitää olla pienissä asioissa nuuka, jotta se saa joskus jotain suurempaa.

1. Tee eväät

Paljon voi säästää tekemällä ruuat itse lounasruokailun sijaan. Kauhistuttaa, miten jotkut kittaavat neljän euron latteja päivittäin. Näissä voi säästää arjessa helposti. Kaikkea ei kannata ostaa uutena. Esimerkiksi lastenvaatteet pyrin löytämään käytettynä.

Tee itse ruuat raaoista aineksista, jolloin ruoka on halvempaa ja parempaa kuin puolivalmisteet tai valmisruuat. Lisäksi leivo leivät, koska Suomessa leipien kilohinnat ovat hävyttömän korkeat.


2. Mieti vielä

Älä koskaan osta tuotetta nopeasti, hetken mielijohteesta esimerkiksi ystävän tai myyjän painostamana, vaan sano, että mietin vielä hetken. Voit palata vaikka minuutin kuluttua takaisin ostamaan tuotteen. Tämä tekniikka takaa, että päätös on oikeasti oma, mietitty ratkaisusi. Systeemini on säästänyt minut monelta hutiostokselta!


3. Ennakoi ja osta vain tarpeeseen

Osta vain tarpeeseen. Tarkista, löytyykö tarvitsemasi kirpputorilta tai alennusmyynnistä. Ennakoi tarpeet ja osta esimerkiksi talvitakki edellisen kevään poistoista.


4. Ota Excel käyttöön

Paras säästövinkkini on Excel. On pitänyt jo usean vuoden ajan kuukausibudjettia, jossa on tulot ja pakolliset menot seuraavaan palkkapäivään asti ja sitten käyttöön jäävä raha jaettuna päivillä palkkapäivään. Päivitän Exceliä muutaman kerran viikossa. On toiminut loistavasti ja auttaa todellakin varautumaan tuleviin kuluihin!


5. Maksa laskut palkkapäivänä

Budjetointi. Niin typerältä kuin se tuntuukin, palkkapäivänä maksa kaikki laskut pois ja jäljelle jäävästä summasta laske päiväbudjetin. Kun joka päivä pyrkii pysymään päiväbudjetissa, loppukuusta ei käy hullusti.


6. Älä osta huvin vuoksi

Älä osta mitään turhaa ja käytä kauneudenhoitotarvikkeet viimeiseen tippaan ennen kuin ostat uuden. Samoin pesu ja puhdistusaineet. Vaatteita kirpputorilta ja niitäkin vain tarpeeseen. Korjauta ja kierrätä vaatteita. Kävele, pyöräile aina kun matka järjellisen pituinen. Osta ruokaa vain tarvitsemasi määrä, paitsi, jos on edullinen tarjous, osta pakasteeseen.


7. Pidä hernekeitto- ja puuropäiviä

Älä käytä rahaa mihinkään muuhun kuin pakolliseen (asuminen, laskut, ruoka ja bensa), niin pienilläkin tuloilla (reilusti alle keskiansion). Nuukailuun voi jäädä jopa koukkuun!


8. Maksa vain laadusta

Itse en tingi ruuasta, koska hyvä ja terveellinen ruoka on hyvä sijoitus – kenties myöhemmin elämässä säästää lääkärikuluissa? Mutta paras säästövinkki on, että ei heitä ruokaa hukkaan, vaan ostaa aina juuri sen verran kuin tarvitsee. Lisäksi kannattaa maksaa laadusta, koska laatutuotteet kestävät aikaa ja ne voi laittaa myöhemmin kiertoon.


9. Käytä aina käteistä

Käytä aina käteistä rahaa, ja sen avulla olet säästänyt satoja euroja kuukaudessa.


10. Tee itse ja vaihda

Säästän myös tekemällä ruuat itse ja pakastamalla sitten muutaman annoksen aina seuraavaan viikkoon.

VINKIT
  • Virkkaa tai ompele vanhoista tekstiileistä kestotalouspapereita, kestovanulappuja ja kestohevipusseja.
  • Uusiokäytä vanha lasipullo juomapulloksi.
  • Kysele tarvitsemiasi asioita tutuilta tai somessa. Ehdota vaihtokauppoja.
  • Kanna mukana esimerkiksi lasipurkkia ja käytä sitä take away -rasiana, juomalasina, kahvimukina tai biojäteastiana.
  • Käytä sitrusetikkaa huuhteluaineena tai yleispuhdistusaineena liottamalla sitrushedelmien kuoria etikassa vähintään kaksi viikkoa.
  • Kokeile Marseille-saippuaa! Sillä pesee kädet, hiukset, kehon, tahrat ja käsitiskit.
  • Kurkista roskiksiin ja roskalavoille, sieltä voi löytyä käyttökelpoisia tavaroita.
  • Korjaa vaatteita, kenkiä ja muita tavaroita, ennen kuin ostat uusia.
  • Vältä hävikkiä käyttämällä pilaantuvat ainekset smoothieihin, sosekeittoihin tai taikinoihin.
  • Käytä kaikki luovasti hyödyksi – tee korppujauhoja leipäpussin muruista, säästä kylpy- ja suihkuvedet vessan vetämiseen ja käytä biojätepussina kaupan pahvipakkauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...