torstai 25. heinäkuuta 2019

Kasvata maistuvaa inkivääriä kotona

Ryhdy inkivääriviljelijäksi! Saat ihastuttavan huonekasvin ja monikäyttöisen mausteen, joka tekee hyvää myös terveydelle. Inkiväärin kasvatus vaatii tilaa vain yhden kukkaruukun verran.

Ohjeet: Inkiväärin kasvattaminen ruukussa
  1. Osta kaupan vihannesosastolta pala inkivääriä ja leikkaa se kolmeksi—kuudeksi palaseksi.
  2. Anna palojen liota kylmässä vedessä muutama tunti.
  3. Laita palat kukkaruukkuun, jossa on kukkamultaa höystettynä pienellä määrällä turvetta. Palojen ympärillä on hyä olla muutamia senttejä tilaa. Peitä maavarren palat mullalla.
  4. Sijoita inkiväärit lämpimään ja valoisaan paikkaan.
  5. Kastele inkivääri-istutustasi huolella. Ruukun pohjassa pitäisi olla reikiä, jotta multa ei vety liikaa. Huolehdi myös ravinteista. Kasteluveteen liukeneva hyötykasvilannoite sopii hyvin inkiväärille.
  6. Ensimmäiset versot ilmestyvät noin neljän viikon kuluttua. Kun inkiväärit lähtevät kasvamaan, voi istukkaat siirtää omiin ruukkuihinsa. Viiden kuukauden kuluttua inkiväärisato on valmis nautittavaksi.
Kuinka hyvin tunnet ruohovartisen, monivuotisen maustekasvin, inkiväärin? Inkivääristä käytetään mausteena kasvin maavartta joko tuoreena tai kuivattuna jauheena. Väkevä ja vaaleankeltainen mauste on lähtöisin Kaukoidästä, mistä se on levinnyt liki koko maailmaan. Ainakin 1300 -luvulle asti inkivääri oli pippurin ohella tavallisin mauste Euroopassa!

Inkiväärin kasvatus

Eteläisessä Suomessa inkiväärin kasvatus onnistuu puutarhan suojaisessa paikassa tai vaikka parvekkeella. Esimerkiksi kaupasta ostettu inkiväärinjuuri istutetaan 6-10 cm syvyyteen kylvömultaan tai tavalliseen, turpeella täydennettyyn kukkamultaan pienimmät mykeröt ylöspäin. Ruukun tulisi olla noin 20 cm leveä ja korkea, sekä pohjarei´itetty. Liian pienessä astiassa kasvaessaan inkivääri kasvattaa lähinnä vain maanpäälistä osaansa.
Vinkki: Voit leikata inkiväärin myös paloiksi ja liottaa niitä kylmässä vedessä 3-5 h ennen istutusta. Myös juurakon jämäpalanen kelpaa istutettavaksi!

Ruukku asetetaan puolivarjoisaan ja lämpimään paikkaan. Pohjalämpö, esimerkiksi patteri tai lämmitetty lattia auttaa juurtumisessa. Kastellaan kerralla reilusti, mutta annetaan kasteluiden välillä kuivahtaa (juurakko mätänee helposti). Lehdet ilmestyvät 2-8 viikossa.

Siirrä taimi parvekkeelle, kasvihuoneeseen tai puutarhaan yöhallojen mentyä ohitse. Huonekasvina kasvatettaessa ovat helposti punkit riesana. Valon suhteen inkivääri on vaatimaton ja viihtyy hieman varjoisammassakin paikassa. Kesällä taimet kaipaavat runsaasti lämpöä, vettä ja ravinteita. Lannoitetaan kastelun yhteydessä kasvun ollessa kiivaimmillaan - ja mukulasato korjataan ennen pakkasten tuloa. Inkiväärin kasvattaminen kestää siis 5-6 kk.

Tiesitkö, että... inkivääri on hauska ja eksoottinen huonekasvi - ja voi myös kukkia näyttävästi!

Inkiväärin käyttö mausteena

Inkiväärin maku on vahva, joten sen makuun totuttelu voi viedä hetken. Se maistuu makealta, raikkaalta ja tuliselta. Aloita pienellä määrällä ja kokeile rohkeasti juomissa ja ruuissa. Inkivääri nautitaan eri tavoin riippuen siitä, mihin tarkoitukseen sen halutaan vaikuttavan; tuoreena, kuivattuna - tai vaikka eteerisenä öljynä hieronnassa.

Pese ja kuori inkiväärinjuuri hyvin. Raasteena ja silppuna inkivääriä voit lisätä keittoihin, kastikkeisiin ja pataruokiin. Voit kokeilla myös juurenpalan liottamista vedessä, liemessä tai mehussa - ja lisätä sen sitten ruokaasi. Pilkottuna sitä voi käyttää myös teen seassa ja lisätä kotona tehtyihin mehuihin! Sushissa inkivääri on perinteinen lisuke, jota käytetään makuaistin raikastamiseen suupalojen välillä. Raastettu inkiväärin juuri sopii makeisten, curryn, pannulla paistettujen kasvisten, leivonnaisten ja kastikkeiden maustamiseen. Helppo lisätä myös smoothien tai tuorehedelmäpuuron joukkoon! Pieni määrä inkivääriä riittää pitkälle ja jääkaapissa se säilyy hyvin.

Euroopassa inkivääriä käytetään hedelmäruokien (mm. kurpitsasäilykkeiden) sekä leivonnaisten (keksit ja pikkuleivät) sekä juomien mausteena. Skandinaviassa inkivääri kuuluu jouluruokiin, kuten piparkakkuihin ja glögiin. Inkiväärijauhetta voidaan käyttää vaikka sokerin kanssa viilin päällä. Kokeile rohkeasti!

Inkivääriä on käytetty lääkkeenä jo useiden tuhansien vuosien ajan.

Sillä on lukuisia terveysvaikutuksia, jotka pitävät muun muassa flunssan ja infektiot loitolla.

Inkivääri voi kuitenkin myös vahingoittaa kehoasi. Erityisesti silloin.

Olet varmasti kuullut inkiväärin positiivisista terveysvaikutuksista. Se ehkäisee flunssaa, tehostaa ruoansulatusta ja verenkiertoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...