perjantai 26. heinäkuuta 2019

Firettäminen

Todennäköisemmin firettäminen kuitenkin nostaa elintasoa ja antaa mahdollisuuksia vapaampaan elämään. Kun lukee FIRE-blogeja, niin yleisesti niissä budjetit ovat niin tiukilla, että elintaso putoaisi monilla. Kuinka moni haluaa kituutella työelämänsä säästeliäänä, kun eläkkeellä toimeentulo ei kuitenkaan nouse juuri opiskelijabudjettia korkeammalle?

Firettämistä on kuvattu toisinaan ainoastaan nousukauden ilmiöksi. Aiemmin laskukausi on karkottanut useita ihmisiä sijoitusmarkkinoilta, mutta hän toivoo, ettei jatkossa näin kävisi.
Ekonomisti pitää laskukautta hyvänä opetuksena sijoitustoiminnan pitkäjänteisyydestä.

Onhan firettäminenkin pitkäjänteistä toimintaa. Nyt meillä on monia nuoria sijoittajia, jotka ovat sijoittaneet vain nousukaudella. Toivottavasti ihmiset jatkavat sijoittamista myös laskukaudella.

Osa nuorista aikuisista tähtää nykyisin taloudelliseen riippumattomuuteen jo ennen eläkeikää.

Kyse on firettämisestä eli taloudelliseen itsenäisyyteen tähtäävästä liikkeestä.

Varsinkin Yhdysvalloissa "financial indepence, retire early" -ajattelu on suosittua: moni nuori aikuinen siirtää palkastaan johdonmukaisesti rahaa sivuun sijoittaakseen eurot niin, että työelämässä mukana oleminen ei ole enää välttämättömyys tulevina vuosikymmeninä.

Rahan arvon todella ymmärtänyt ja sisäistänyt ihminen ei ylikuluta eikä ylivelkaannu. Siitä seuraa taloudellinen itsenäisyys. Ja kun voi valita, voi vaikka opiskella uuden ammatin tai ryhtyä yrittäjäksi nelikymppisenä.

Firettäjät haluavat tehdä mielekkäitä töitä, yrittää paljon pidempään ja enemmän kuin aikaisemmat sukupolvet ovat tehneet.

Firettäminen onkin yhdistelmä taloudellista antikonsumerismia ja hippiyttä – ja firettäjät yhteiskunnallisesti valveutuneita, ympäristöarvot tiedostavia ihmisiä.

Niin kutsuttu ”firettäminen” on Yhdysvalloissa levinnyt ilmiö, joka tarkoittaa taloudellista riippumattomuutta ja sen turvin jättäytymistä pois työelämästä reilusti ennen virallista vanhuuseläkeikää. Tästä myös lyhenne FIRE: financial independence, retire early.

Suomessakin taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu mahdollisimman nuorella iällä on päässyt viime aikoina otsikoihin. Yksinkertaisimmillaan ideana on järjestellä oma talous sellaiseen malliin, ettei töitä ole enää pakko tehdä. Käytännössä taloudellinen riippuvuus vaatii joko isoa perittyä pesämunaa tai merkittävän omaisuuden kartuttamista ja usein myös kurinomaista ja niukkaa kulutusta.

Unelmoitko eläkkeestä etuajassa? Taloudellinen riippumattomuus kuulostaa ihanalta, mutta sen tavoittelu voi kääntyä myös itseään vastaan.

Yhdysvalloissa on puhuttu paljon niin sanotusta FIRE-liikkeestä, ja nyt firettäminen on rantautunut myös Suomeen. FIRE eli financial independence / retire early tarkoittaa sitä, että ihminen pyrkii säästämään ja sijoittamaan mahdollisimman paljon rahaa tullakseen taloudellisesti riippumattomaksi ennen eläkeikää.

Kovimmat firettäjät suunnittelevat lopettavansa työnteon 35–40-vuotiaana ja elävänsä tämän jälkeen vapaata elämää. He painavat töitä ja laittavat kaiken liikenevän rahan sijoituksiin, joiden tuottojen on tarkoitus elättää heidät tulevaisuudessa.

Tehdään ajatusleikki: mitä kansantaloudelle kävisi, jos kaikki alkaisivat elää FIRE-elämää? Tai mitä tapahtuisi ihmisten onnellisuudelle? Jos taloudellinen riippumattomuus on elämän ainoa tavoite, voi olla rankka paikka, jos sitä ei saavuta.

Toisaalta FIREen kuuluu ajatus, ettei tulojen tarvitse olla korkeat, vaan kurinalaisella säästämisellä keskituloinenkin voi saada itselleen tarpeeksi ison sijoituspotin eläkettä varten.

Toimiiko yhteiskunta, jos kaikki kituuttavat?

Jos kaikki ryhtyisivät säästämään yhtä aikaa, suuri määrä ravintoloita ja vähittäiskaupan myymälöitä menisi konkurssiin ja ihmiset joutuisivat työttömiksi.

Toisaalta FIRE-liikkeeseen kuuluu ajatus, että sitten kun eläkkeelle jäädään, voidaan taas kuluttaa maltillisesti. Silloin ihmiset säästäisivät kiukulla aikaiseen eläkeikäänsä ja alkaisivat kuluttaa vasta nelikymppisinä.

Maan talous toimisi ihan hyvin. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että ravintolat ja vaatteet suunnattaisiin yli 40-vuotiaille kuluttajille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...