lauantai 29. kesäkuuta 2019

Sjoituskoulu aloittelijoille: Hyvän päivän varalle

https://www.youtube.com/watch?v=iE2TZ8WSQQo
Sjoituskoulu aloittelijoille: Hyvän päivän varalle (Jasmin Hamid)

Rahankäyttö on arkisia valintoja: Menenkö kahvilaan vai ostanko paketin kahvia ja keitän kahvit kotona? Säästänkö ensi vuoden ulkomaanmatkaa varten vai lähdenkö viikonloppuna laivalle? Ostanko tavarat uusina vai käytettyinä? Ei ole oikeita tai vääriä valintoja, vaan jokainen saa käyttää rahansa juuri niin kuin kokee parhaaksi. Kultaisena sääntönä voisi tästä huolimatta pitää tämän: elä, mutta älä yli varojesi.

Usein säästövinkit ovat pelkkiä itsestäänselvyyksiä, kuten ”hanki tavarat käytettyinä”. Tai sitten niistä ei ole apua jo suhteellisen pihisti elävälle: ”älä käy ravintolassa joka päivä” on tarpeeton neuvo, jos ravintolakäyntejä tulee muutenkin harvakseltaan. Useat vinkit on suunnattu niille, joilla on hyvät tulot: ”siirrä palkasta joka kuukausi sivuun vähintään muutama sata euroa, mieluiten tonni”. Monet vinkit menevät hiusten halkomiseksi: ”käytä omaa kauppakassia äläkä osta muovikasseja”.

Säästäväisyys, kriittinen kuluttaminen ja ekologisuus ovat tietysti hyviä asioita, ja siksi kannattaa suosia käytetyn tavaran hankkimista ja jättää muovipussit ostamatta. Mutta säästämisessä on tärkeintä keskittyä omaan elämään ja omiin tapoihin. Harva meistä taitaa kovin paljoa tuhlata muovipusseihin…

Jos olet pienituloinen ja valmiiksi pihi, tässäkään listassa ei ole sinulle mitään uutta. Mutta jos tulet jotenkuten, kohtuullisesti tai hyvin toimeen rahoillasi, mutta ne silti vaan katoavat jonnekin tai haluaisit olla tarkempi rahankäyttösi suhteen, mieti näitä…

Säästäminen on hankalaa jos ei ole mistä säästää. Jos pystyt irroittamaan jemmaan kympin kuussa, tee se. Varsinkin jos sinulla on vaikea taloudellinen tilanne, on ehdottomasti parempi että sinulla on vuoden päästä 120 euroa säästössä kuin että ei ole. Jos pystyt säästämään runsaammin, tee se. Aloita tänään. TÄNÄÄN.

https://www.youtube.com/watch?v=AaurOBDGrSs
Sjoituskoulu aloittelijoille: Näin aloitat sijoittamisen (Sari Lounasmeri, Pörssisäätiö)

Mieti ensin, miksi haluat sijoittaa, miten pitkäksi ajaksi ja millaisia riskejä haluat ottaa. Osakesijoitus on viisainta tehdä pitkäksi ajaksi, vaikka halutessaan osakkeet saakin muutettua rahaksi hyvin nopeasti. Pitkällä aikavälillä osakekurssit nousevat, mutta lyhyellä aikavälillä ne voivat heilahdella voimakkaastikin. Pitkän ajan sisällä myös korkoa korolle -ilmiö kasvattaa tuottoja huomattavasti.

Mieti, miten paljon sinulla on rahaa laitettavaksi osakesijoitukseen ja miten paljon voit menettää ilman, että menetys aiheuttaa sinulle ongelmia.

Jos mielessäsi on tiettyjä yhtiöitä, joihin haluaisit sijoittaa, ota ensin selvää niistä: seuraa esimerkiksi uutisia ja lehtiä, katso, mitä asiantuntijat yhtiöistä sanovat. Vieraile yhtiöiden sijoittajasivuilla. Mieti, haluatko sen omistajaksi. Älä hätäile vihjeiden perusteella, äläkä sijoita sellaiseen, mitä et ymmärrä. Jos et halua itse tehdä osakevalintoja, harkitse vaikkapa rahastosijoittamista. Löydät rahastosijoittamisen oppaan täältä.

Pohdi, onko sinulla kiinnostusta sijoituksiesi ja markkinoiden seuraamiseen. Jos kiinnostusta osakkeisiin riittää, aloita ottamalla selvää sijoittamisen perusasioista esimerkiksi Pörssisäätiön maksuttomien nettisivuilta löytyvien sijoitusoppaiden avulla. Osakesijoittamisessa alkuun auttavat Opas uteliaille sekä Osakeopas. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa: jo tämän jutun lukemalla pääset pitkälle!

Osakkeita välittävät pankit ja pankkiiriliikkeet. Välittäjän kanssa tehdään asiakassopimus. Alaikäisen lapsen sopimukset tehdään lapsen nimiin ja niihin tarvitaan molempien vanhempien suostumukset ja allekirjoitukset.

Osto- ja myyntitoimeksiannot voit toteuttaa helpoiten itse välittäjäsi verkkopalvelussa. Ne on mahdollista hoitaa myös pankin kautta puhelimitse tai paikan päällä. Lue lisää ensimmäisen osakekaupan tekemisestä.

https://www.youtube.com/watch?v=DgiDAX50jTY
Pörssisäätiön Sijoituskoulu: Näin aloitat, toimitusjohtaja Antti Lahtinen, Osakesäästäjät

Aiotko ryhtyä säästämään? Liikenisikö sinulta vaikka 40 euroa kuussa? Onko sinulla jo varoja, joita et tarvitse hankintoihin: perintö tai omaisuuden myynnistä saatu summa? Tutustu osakesäästämiseen. Osakkeilla voit tavoitella pankkikorkoa parempaa tuottoa sijoituksellesi. Rahasi ovat myös suojassa inflaatiolta.

Harkitse osakesijoitusta jos
  1. olet päättänyt ryhtyä säästämään
  2. sinulla on rahaa, jonka voit sijoittaa pitkäksi ajaksi
  3. tulet toimeen, vaikka menettäisit osan sijoituksestasi
  4. tunnet talouselämää tai olet kiinnostunut hankkimaan siitä tietoa
Osakesäästämisen edut
  1. tuotto on pitkällä aikavälillä parempi kuin talletuksissa ja korkosijoituksissa
  2. sijoitus on helppo ja nopea muuttaa rahaksi
  3. talouskehityksen seuraaminen ja uuden oppiminen on mielenkiintoista
  4. etu yhtiön kannalta: rahoitat yhtiön toimintaa, kasvua ja kehitystä

Osake on riskisijoitus

Et voi tietää etukäteen, millaisen tuoton osakesijoituksellesi saat, siksi se on riskisijoitus. Voit saada voittoa tai tappioita voi tulla, jos rahantarve yllättää juuri, kun osakkeidesi arvo on alhaisempi kuin hankintahetkellä. Osakekurssit vaihtelevat, ja siihen pitää tottua.

Joka neljännellä on osakkeita

Osakesäästäminen on Suomessa lisääntynyt. Enää ei lykätä osakekauppoja, kunnes asuntolaina on maksettu. Yhä useampi ostaa osakkeita perintörahoilla tai sijoittaa omaisuuden myynnistä saamiaan varoja. Pankista lainatun velkarahan sijoittamista osakkeisiin ei suositella.

Voit saada tuottoa kahdella tavalla
  1. osinkona, jota yhtiö jakaa voitostaan
  2. myyntivoittona, jos osakkeen hinta nousee

Osinko on yhtiön vuosittain osakkailleen eli omistajilleen jakama osuus yhtiön voitosta. Jos yhtiö tekee pitkään tappiota, ei osinkoa voida maksaa.

Myyntivoittoa syntyy, jos osakkeen voit myydä kalliimmalla kuin sen on ostanut. Osakkeet jaetaan mm.osinko-odotusten mukaan arvo- ja kasvuosakkeisiin. Arvo-osakkeet tuottavat yleensä osinkoa vakaasti, kasvuosakkeet vähemmän. Kasvuosakkeista taas odotetaan suurempaa arvonousua kuin arvo-osakkeista.

Osakkeet ovat tuottaneet hyvin

Yhtiöiden ja toimialojen välillä on suuria eroja tuotossa ja tuoton jakaantumisessa osinkoihin ja arvonnousuun. 1972-2002 vuosituotto oli Helsingin pörssissä keskimäärin13 prosenttia, ilman Nokian vaikutusta 9 prosenttia. Kun tuotosta vähennettiin 4-5 prosentin inflaatio, todellinen tuotto oli 5-8 prosenttia. Puolet tuotosta oli osinkoa ja puolet arvonnousua. Vuosina 1957-2004 osakkeiden arvo nousi keskimäärin 11 prosenttia vuodessa ilman osinkoja. Henkilökohtaista tuottoa laskiessa on muistettava myös kaupankäyntikulut ja verot.

Viisi vinkkiä säästämisen alkuun
  1. Arjen pienet valinnat ratkaisevat. Tee itsellesi oma kulutuksesi näkyväksi seuraamalla menojasi esimerkiksi kuukauden ajan Excelissä tai erillisellä sovelluksella.
  2. Konkreettinen tavoite kannustaa säästämään. Säästäminen ei ole vain pahan päivän varalle varautumista, vaan säästämällä voi toteuttaa myös unelmia.
  3. Säästä ensin ja kuluta vasta sen jälkeen. Siirrä itsellesi sopiva summa erikseen säästöön heti palkkapäivänä.
  4. Aika on säästäjän paras ystävä. Pitkäaikainen säännöllinen säästäminen palkitsee, vaikka säästäisitkin kymppejä kuukaudessa. Myöhemmin voit miettiä säästötilin lisäksi myös muita säästämis- tai sijoitusvaihtoehtoja.
  5. Tee säästämisen aloittamisesta päätös jo tänään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...