lauantai 29. kesäkuuta 2019

Miljonääriksi eurolla päivässä

https://www.youtube.com/watch?v=3jQCHGLb2kw

Tärkeintä on aloittaminen

3 ydinkohtaa, joita noudattamalla säästäminen ja sitä kautta vaurastuminen parhaiten onnistuvat:

1. Aloita

2. Ole pitkäjänteinen

3. Minimoi kulut

Vaurastuminen ei ole vaikeaa, mutta pitkäjänteisyys on se, mihin 99,9 prosentilla ihmisistä säästäminen kaatuu.

Tämän vuoksi kannattaa aloittaa säästäminen riittävän pienillä summilla, jotka eivät kirpaise liiaksi. Sopiva aloitussumma voisi  olla 3–5 prosenttia palkasta. Tämä ei tietenkään riitä miljoonapottiin eläkepäiville, ellei palkka ole suunnaton tai ellei säästämistä ole aloittanut todella aikaisin.

Näin aloittamalla voi nousta miljoonasummiin, jos omaisuuden karttuessa ja palkan mahdollisesti noustessa sijoittaa myöhemmin huomattavasti isompia summia.

mitä aikaisemmin aloittaa pitkäjänteisen säästämisen sitä merkittävimpiin tuloksiin päästään vähemmällä rahalla. Tämä on nähtävillä myös jutussa olevista taulukoista.

Siinä missä lyhytaikaisen sijoittamisen onnistuminen on sattumankauppaa, pitkä aikaväli on kasvavassa määrin kannattavaa.

Tämä johtuu muun muassa siitä, että lyhytaikainen sijoittaminen on altis nousuille ja syvänteille, kun taas pitkä, jopa 40 vuoden säästäminen tasoittaa lyhyen aikavälin heilahteluja.

Mitä pidempi säästöaika on, sen suurempaa osakepainoa monesti suositellaan.

On muistettava, että sijoittaessa korkeampiriskisiin osakkeisiin tai rahastoihin tuotossa tulee olemaan isoja vaihteluita, jotka ovat välillä olla todella negatiivisia. Paasin mukaan säästöjen arvo voi puolittua, mutta markkinat palautuvat yleensä jo parin vuoden jälkeen. On siis pidettävä pää kylmänä.

Matka on pomppuinen. Se kuuluu asiaan. Siksi osakkeet eivät kaikille sovellu.

Pitkällä aikavälillä keskimääräistuotto on kuitenkin ollut hyvä. Ei kannata murehtia, jos 1 tai 2 vuotta menee huonommin. Tähän kannattaa kuitenkin varautua. Jos sijoitukset on hajautettu kunnolla, niin riski siitä, ettei mitään jää käteen, on pienempi.

Kulujen minimointiin vaikuttaa taas se, mihin rahastoihin tai osakkeisiin sijoittaa ja mitä kautta. Jos seitsemän prosentin tuottoa tuovan rahaston kulut ovat kaksi prosenttia, niin Paasin laskelmien mukaan tuotosta häviää kolmessakymmenessä vuodessa jo puolet.

Ei kannata laittaa kaikkia munia yhteen koriin. Jos sijoittaa vain yhden yhtiön osakkeisiin, niin se on iso riski.

Loppujen lopuksi sillä, mihin osakkeisiin tai osakerahastoihin varallisuuttaan sijoittaa, ei välttämättä ole erityisen suurta merkitystä – kunhan hajauttaa omat sijoituksensa.

Hajauttamista on karkeasti kolmenlaista: ajallista hajauttamista tapahtuu pitkän aikavälin säästämisessä automaattisesti. Esimerkiksi 40 säästövuoden aikana osakkeita tulee ostettua sekä silloin, kun niiden arvo on korkea että silloin, kun niiden arvo on alhaisempi.

Ajallisen hajauttamisen lisäksi hajautusta kannattaa tehdä niin toimialoittain kuin maantieteellisesti. Kaikkia varoja ei siis kannata suunnata vain tietyn maan energiateollisuuden toimialan yhtiöihin, vaikka ne menestyisivät tällä hetkellä hyvin – parinkymmenen vuoden päästä tilanne kun voi olla tyystin toinen.

Suuri riski miljoonääriunelman toteutumisessa on oma taloudellinen itsekuri.Vaikka tuotto-odotukset toteutuisivat, riittävän suuren summan laittaminen sivuun joka ikinen kuukausi on monille liikaa.

Mutta maltillisempi tavoite, esimerkiksi jos otetaan miljoonasta yksi nolla pois, alkaa olla yhä useammalle mahdollisia. Sekin (100 000 euroa) on jo aika iso summa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...