perjantai 28. kesäkuuta 2019

Rahan jako kolmeen purkkiin - oletko jo kuullut nerokkaasta konstista?

Rahankäyttöä on hyvä opettaa pienestä pitäen. Viikkoraha jaetaan kolmeen eri purkkiin.  Yksi euro pitää mennä sijoituksiin, yksi euro unelmiin ja kolme euroa saa käyttää. Haluan opettaa heille, että osa pitää aina sijoittaa, osa voi mennä unelmiin, kuten matkusteluun tai johonkin isompaan, jota ei pysty säästämään yhdestä palkasta - siihen tarvii pitkäjänteisyyttä. Sitten on se käyttö, peruselämiseen menee rahaa.

Aina kun  saa jostain tuloja, hän siirtää rahat kuudelle eri tilille seuraavan kaavan mukaan:
  1. 60 % elämiseen
  2. 14 % lyhyen tähtäimen säästöihin
  3. 10 %pitkän tähtäimen säästöihin ja sijoittamiseen
  4. 10 % hauskanpitoon ja kulutukseen
  5. 5 % kouluttautumiseen
  6. 1 % hyväntekeväisyyteen

Elämiseen kuuluvat asuminen, ruoka, päivittäistavarat, bussikortti ja muut pakolliset menot. Lyhyen tähtäimen säästöt ovat matkustamista tai asunnon remontoimista varten, kun taas pitkän tähtäimen säästöt Eeva sijoittaa rahastoihin ja osakkeisiin.

Purkkiperiaate on toiminut, ja säästöön on jäänyt mukavasti rahaa reilussa puolessa vuodessa. Kertaakaan hänen ei ole tarvinnut käydä väärällä ”purkilla” eli ottaa rahaa toiselta tililtä.

Säästämisessä on auttanut se, että hahmotteli tilien prosenttiosuudet itselleen sopiviksi heti alussa. Alkuperäisessä Jars-systeemissä prosentit ovat nimittäin hieman erilaiset, esimerkiksi elämiseen käytetään 60 prosentin sijaan vain 50 prosenttia tuloista.

Jars säästötapana pitää erityisesti siksi, että se on tarpeeksi suurpiirteinen ja siinä saa nauttia hyvällä omallatunnolla tienaamistaan euroista. Kun huvituksillekin on korvamerkattu rahaa, säästäminen ei tunnu kituuttamiselta.

MUITA HELPPOJA SÄÄSTÖTAPOJA

Verkkopankin e-Possu säästää väkisin


Nordean tarjoama ePossu-palvelu siirtää rahaa käyttötililtä säästötilille jokaisesta korttiostoksesta. Palvelussa voi valita, siirtääkö kiinteän summan, vaikka kolme euroa, vai pyöristääkö ostoksen summan ylöspäin. Ylöspäin pyöristetyn summan ja ostoksen välinen erotus siirtyy säästöön.

Pyöristä lainanmaksu ylöspäin


Useimmissa lainanlyhennystavoissa voi tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä. Pedantti ihminen voi saada tyydytystä siitä, että maksaa lainaa ylimääräistä aina seuraavaan sataseen saakka. Jos vaikka automaattisen lainanlyhennyksen jälkeen lainaa on jäljellä 84142,30 euroa, voi maksaa pois 142,30 euroa, jolloin lainaa on pyöreät 84000 euroa.

Shoppaile sijoituksia

Jos palkkapäivänä mielen valtaa shoppailuhimo, kannattaa perustaa arvo-osuustili ja tyydyttää ostamisen tarve hankkimalla valitsemaansa rahastoa tai suoraan jonkin pörssiyrityksen osaketta. Tämä ei toimi kaikille, mutta jotkut saavat sijoitusostoksista suuretkin kiksit.

Säästä 390,00 € kolmessa kuukaudessa -haaste!

Ensimmäinen tapa on tämä:
välitavoite 30,00 €
välitavoite 75,00 € (105,00 €)
välitavoite 120,00 € (225,00 €)
lopullinen tavoite 165,00 € (390,00 €)

Toinen tapa on tämä:
välitavoite 97,50 €
välitavoite 97,50 € (195,00 €)
välitavoite 97,50 € (292,50 €)
lopullinen tavoite 97,50 € (390,00 €)

Tehtävänäsi on joko ottaa haasteessa esitetyt vinkit käyttöön tai keksiä itse omaan arkeen ja talouteen sopivia. Mitäs sanot? Oletko mukana?

Askeleet kohti ensimmäistä välitavoitetta:
  1. mieti mihin haluat käyttää 390,00 € kolmen kuukauden kuluttua.
  2. etsi internetin ihmeellisestä maailmasta kuvia, jotka kuvastavat palkintoasi. Tee palkinnosta kuvakollaasi ja laita se näkyville esimerkiksi jääkaapin oveen, makuuhuoneen seinälle tai tee kollaasi puhelimella ja aseta taustakuvaksi.
  3. etsi käyttämätön purkki, purnukka tai vaikka kirjekuori.
  4. siirtää purnukkaan, kirjekuoreen tai purkkiin säästetyt tai ylimääräiset / ansaitut rahat

Koska haaste alkaa tänään ja purkki on tällä hetkellä tyhjä, ensimmäisen viikon tavoite on saada sinne joko 5,00 € tai 32,50 €. Siitä eteenpäin rahaa virtaa purkkiin, joko 5,00 € enemmän kuin edellisellä viikolla (10,00 €, 15,00 €, 20,00 €) tai tasaisesti 32,50 €. 12 viikon kuluttua purkissa on 390,00 € kahisevaa ja kolisevaa. Enemmänkin saa säästää ja ansaita! =D

Tottakai täytyy myöntää, että viikot ovat varmasti erilaisia, joten ketään ei sakoteta jos jollain viikolla ei saa kyseistä summaa purkkiin laitettua. Ideana on testata, miten pienistä puroista syntyy systemaattisella työllä isoja virtoja.

Mistä rahat purkkiin?

Helpoin tapa on tietysti laittaa purkkiin rahaa, joka ylimääräiseksi esimerkiksi kaupassa käynnin yhteydessä. Toinen vaihtoehto on käydä automaatilla, nostaa rahaa ja laittaa setelit purkkiin viikottain mutta haastavampi keino on laittaa luovuus peliin ja käyttää omaa mielikuvitusta löytämään erilaisia keinoja säästää ja saada ylimääräistä rahaa.

Kuten esimerkiksi:
  1. lenkkeilyn lomassa kerätä pulloja (on tullut harrastettua mutta talven pimeillä on todella haastavaa)
  2. myydä jokin käyttämätön tavara / tavaroita kirpparilla (voit myös myydä jotain muuta, myös FB kirpparit ja oma seinä on sallittuja myyntipaikkoja)
  3. siivoa pöytälaatikot (muutamat ovat löytäneet suuriakin määriä rahaa kun ovat lähteneet raivaamaan laatikoita ja avanneet vanhoja lompakoita; 20,00 € seteleitä tulee aika ajoin vastaan omissakin kaapeissa)
  4. luoda lumet iäkkään naapurin pihasta (nyt kun sitä lunta tuli, muista varmistaa etukäteen että naapuri on valmis työstä maksamaan, myös kannattaa ottaa huomioon naapurin mahdollisuus maksaa. Joskus hyväkin työ, jonka ilmaiseksi tekee, palaa takaisin itselle moninkertaisena)
  5. jättää tällä viikolla lasten limpparit kauppaan*

Pyri keksimään keinoja ansaita tai säästää rahaa ilman että sinun tarvitsee kuluttaa rahaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...