perjantai 28. kesäkuuta 2019

Sijoittaminen opiskelijana

https://www.youtube.com/watch?v=mBzl8UjR8-U

Tähän aikaan vuodesta moni nuori osakesijoittaja pukeutuu pitkästä aikaa taas opiskelijahaalareihin. Sen vuoksi nyt on hyvä palautella mieleen osakkeiden myymisen vaikutuksia opintotukeen.

Kela, opintotuki ja osakesijoittaminen. Nuo kolme muodostavat trion, joiden yhteispeli ei toimi aina yhtä hyvin kuten Kolmella muskettisoturilla. Kansaneläkelaitos katsoo nimittäin osakkeiden voittoja varsin erilaisin silmin, ainakin jos sitä vertaa tutumpaan Verohallinnon tulkintaan.

Taustaa tälle hieman jopa oudolle tulkintatavalle ei tunnu kukaan tietävän. Miksi Kela ei voi tulkita pääomatuloja kuten Verohallinto? Vaihtelevat tulkinnat eri laitosten välillä aiheuttavat sijoittajille paljon päänvaivaa, eivätkä kaikki opiskelijat ole aina tietoisia Kelan omista tulkinnoista.

Missä sitten on eroja?

Erot Verohallinnon ja Kelan tulkintojen välillä löytyvät osakkeiden myyntitappioiden hyvittämisessä. Kela ei nimittäin tunne tappioiden vähentämistä, minkä vuoksi Kelan tulkinnat osakkeista aiheutuneista tuloista ovat täysin erilaiset, kuin miten Verohallinto tulkitsee voitot.

Otetaan kuvitteellinen esimerkki. Opiskelija on ostanut sekä Koneen että Nordean osakkeita. Sama opiskelija haluaa myöhemmin nuo osakkeet pois. Myyntihetkellä Koneen osakkeet ovat tonnin voitolla ja Nordean osakkeet tonnin tappiolla.

Alapuolella taulukkokuva monille tutuista Verohallinnon tulkinnasta:
Verohallinnon tulkinta

Kuten kuvasta näkyy, Verohallintoa kiinnostaa lähinnä vain viivan alle jäävä tulos. Tonnin voitoista tonnin tappioiden kuittaaminen aiheuttaa nollatuloksen, eli myös tulot ovat Verohallinnon mielestä pyöreät 0 euroa.

Tämä on varmaan kaikille sijoittajille tuttu kuvio. Entä miten Kela näkee tismalleen samat osakekaupat? Vastaus löytyy alapuolen taulukosta:
Kelan tulkinta
Se kauppa, mikä oli Verohallinnon mielestä ”plusmiinus nolla”, onkin yhtäkkiä Kelan silmin tonnin tulot aiheuttanut kauppa. Vaikka kauppa on sama, tulkinnat eroavat radikaalisti näiden kahden eri laitoksen välillä.

Kela laskee tuon tonnin opiskelijan tuloihin, mikä taas saattaa aiheuttaa opiskelijalle ikäviä yllätyksiä opintotuen tulovalvonnan kanssa. Opiskelija on kenties saattanut laskea omat tulonsa Verohallinnon laskukaavoilla, ja sen vuoksi tulorajat paukkuvat yli.

Tulorajojen paukkuessa yli Kela lisäksi karhuaa opintotukia takaisin suolaisella 7,5 %:n korolla. Siitäkään ei ole montaa vuotta, kun samainen korko oli peräti 15 %.

Epätietoinen opiskelija saattaakin saada helposti ikäviä kirjeitä kotiin, kun Kela pyytää palauttamaan jo saatuja tukikuukausia suolaisine korkoineen.
Älä usko kaikkia väitteitä

Välttääkseen ikävät yllätykset opiskelijan kannattaa uhrata tovi Kelan sivujen tutkimiseen, sillä sieltä löytyy vastaukset moniin opintotukeen liittyviin kysymyksiin. Mikäli vastausta haluamaasi kysymykseen ei jostain syystä löydy, Kelalta voi eri reittejä pitkin kysyä neuvoa ongelmiin.

Sen sijaan internetin keskustelupalstoilta löytyy tämän aiheen tiimoilta usein virheellistä tietoa. Keskustelupalstoja ja muita ”epävirallisia lähteitä” kannattaakin lukea tukiasioissa aina pienellä varauksella.

Olen todella usein eri puolella internetiä törmännyt tämän aiheen johdosta väärään informaatioon. Monet tietävät Kelan rankaisevan sijoittajia ”jollain tavalla”, mutta harvempi osaa sitten kertoa asiasta tarkemmin.

Varsin usein kuultu valheellinen huhu on, että Kela katsoisi koko myydyn potin tuloksi. Yläpuolella esitettyjen esimerkkien perusteella summa olisi 6 000 euroa, jonka Kela katsoisi tuloksi. Tämä on täyttä potaskaa, vaikka väitteeseen valitettavan usein monien väittäminä törmääkin.

Opiskelijoiden etuna on pitkä sijoitushorisontti, joka laskee merkittävästi sijoittamiseen kohdistuvaa riskiä. Sijoittaminen on kuitenkin aina riskinottamista, mutta hyvillä sijoittamisen perusperiaatteilla riskiä voidaan vähentää ja silti saada hyvää tuottoa sijoitetulle pääomalle. Pitkäjäntäisellä säännöllisellä sijoittamisella vaurastuu jokainen elämän lähtökohdista riippumatta ja se on kaikessa yksinkertaisuudessaan pelottavan helppoa. Tutkimustenkin mukaan pitkäjänteinen sijoittaminen osta ja unohda tekniikalla on tuottanut paremmin aktiiviseen sijoittamiseen nähden.

Kaikentyyppisen sijoittamisen aloittaminen alkaa oman lähtötilanteen ja tavoitteiden selvittämisellä. Oman nettovarallisuuden, menojen ja kulujen selvittäminen on avainasemassa sijoitusmuotoa valittaessa ja sijoitussuunnitelmaa tehdessä. Sijoittaminen onnistuu vain siinä tilanteessa, että taloutesi on ylijäämäinen. Ylijäämäisiä kuukausia pitäisi olla vuodessa myös useita, että sijoittamisesta voidaan tehdä toistuvaa ja pitkäjänteistä.

Opiskelijoilla ei ole tyypillisesti kertynyt merkittävää varallisuutta ja opintolainaa tarvitsee osa opiskelijoista. Olemassa olevaa varallisuutta ei siis suuremmalla osalla ole sijoittaa. Tulot ovat kuitenkin säännöllisiä opintorahan, -lainan ja mahdollisten kesätöiden vuoksi. Säännöllisten tulojen mahdollistamana ja oman kulutuksen järkevöittämisellä kaikilla opiskelijoilla on mahdollisuus aloittaa sijoittaminen jo opintojen aikana. Mitä aikaisemmin aloitat, niin sitä pienemmän summan tarvitset tavoitteeseen pääsemiseksi.

Omien tavoitteiden selvittäminen auttaa sijoitussuunnitelmassa pysymisessä ja sijoitusmuodon valinnassa. Tavoite voi olla mitä tahansa täydellisen taloudellisen riippumattomuuden tavoittelusta unelmien mahdollistamiseen ja normaalin elämän kuoppien tasoittamiseen. Kuinka paljon varallisuutta on tarpeeksi ja koska se pitäisi olla käytössä ovat tärkeitä kysymyksiä tavoitteita määriteltäessä.

Lähtötilanteen ja tavoitteiden selvittämisen jälkeen vuorossa on oman riskinsietokyvyn, allokaation ja hajauttamisen määrittäminen. Sijoitusmuotojen riskin alapäästä löytyvät pankkitalletukset ja yläpäästä suorat osakkeet. Nuoren iän ja pitkän sijoitushorisontin vuoksi on suositeltavaa sijoittaa isomman tuoton sijoitusmuotoihin, kuten rahastoihin ja osakkeisiin. Hajauttaminen on hyvin yksinkertaista säännöllisellä sijoittamisella valitsemalla sijoituskohteiksi esim. eri maiden indeksirahastoja. Tällöin tulee huolehdittua samanaikaisesti hajauttamisesta niin ajan, toimialojen, maiden ja yritysten suhteen. Valitsemalla vielä kasvurahaston tuottorahaston sijaan pystyt välttämään tuottojen vaikutukselta tukiin tai verotukseen.

Sijoitussalkun sisällön allokoinnilla voidaan vähentää riskiä valitsemalla esimerkiksi valtion velkakirjoja rahastojen ohelle. Samalla kuitenkin pitää tyytyä pienempään salkun kokonaistuottoon nykyisessä korkoympäristössä. Allokointi on yksi työkalu sijoittajan riskin hallinnassa.

Sijoitussalkku vaatii jonkin verran hallintaa ja seurantaa hieman riippuen valitusta sijoituskohteesta. Mahdollisimman pitkälle automatisoitu säännöllinen ja pitkäjänteinen rahastosäästäminen ei kuitenkaan vaadi käytännössä mitään ylläpitoa. Annetaan sijoittajan parhaan ystävän ajan tehdä kaikki työ ja nautitaan me sen tuotoista tulevaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...