lauantai 29. kesäkuuta 2019

Miksi niin harvat rikastuvat?

https://www.youtube.com/watch?v=JBrzaWa8aEA

Valtaosa ihmisistä, ehkä sinäkin, haluaisi rikastua. Miksi kuitenkin niin kovin harva onnistuu siinä? Joidenkin tutkimusten mukaanvain viisi prosenttia saavuttaa merkittävällä tavalla taloudellista menestystä, jota voidaan pitää rikkaiden kermakerhoon pääsemisenä.

Jakaa rikkaat kahteen luokkaan: niihin, jotka ovat rikastuneet riskinotolla ja niihin, joiden rikastuminen on systemaattisen puurtamisen seurausta. Puurtamisella rikastuneiden varallisuus kertyi pitkällä ajalla, keskimäärin 32 vuodessa, mutta se kertyi riskittömämmin.

1. Säästä

Aloita säästäminen heti. Laita sivuun tietty summa joka kuukausi palkastasi. Aseta se tavoitteeksi ja pysy siinä.
Jos on nuori, säätää voi vaikkapa asumalla vanhempiensa luona, jolloin asumiseen ei mene juuri lainkaan rahaa.

2. Ole nuuka

Etsi laatua, joka kestää. Älä tuhlaa turhaan. Sijoita mieluummin kuin käytä rahasi. Kulutus pidetään alhaalla: käytä vain 25 % tuloistasi asumiseen, älä käytä 5 % enempää kuukausituloistasi autoon, eikä enempää kuin 5% vuosituloista lomailuun.3. Älä huikentele

Kun rahaa alkaa kertyä, kasvaa kiusaus käyttää sitä. Jotkut sortuvat tuhlaamaan ja unohtavat sijoittaa ja varautua yllättäviin käänteisiin, kuten vaikkapa töiden menetykseen tai avioeroon. "Sama talo, sama puoliso, sama auto".

Monet ovat säästäneet esimerkiksi muuttamalla vaatimattomampaan asuntoon ja halvemmalle asuinalueelle.

3. Älä huikentele

Kun rahaa alkaa kertyä, kasvaa kiusaus käyttää sitä. Jotkut sortuvat tuhlaamaan ja unohtavat sijoittaa ja varautua yllättäviin käänteisiin, kuten vaikkapa töiden menetykseen tai avioeroon. Corleyn tuttava tiivisti oppinsa näin: "Sama talo, sama puoliso, sama auto".

Monet ovat säästäneet esimerkiksi muuttamalla vaatimattomampaan asuntoon ja halvemmalle asuinalueelle.

4. Älä pelaa uhkapelejä tai lottoa

Vain harva rikas luottaa onneen, eli he eivät lottoa, eivätkä harrasta uhkapelejä. varallisuuden kerryttäminen vaatii suunnitelmallisuutta, ei onnea.5. Laita raha töihin

Säästöjä kannattaa sijoittaa, ja sijoittaa kannattaa sellaiseen, minkä tuntee, oli se sitten kiinteistöt, osakkeet tai rahastot. Ryhdy jo varhain varautumaan eläkepäiviä varten, äläkä luota äkkirikastumista lupaaviin hankkeisiin.

https://www.youtube.com/watch?v=lj_vwfLTmZY

Ainakin yksi suuri ongelma tuloeroihin liittyy. Tulonjakotilaston luvuista käy nimittäin selvästi ilmi, että maahanmuuttajat (maahanmuuttajataustaiset) pakkautuvat entistä enemmän tulojakauman alapäähän. Alimman tulokymmenyksen kotitalouksista kohta 20 % on maahanmuuttajataustaisia, vaikka heidän osuutensa pitäisi olla noin 6 %, mikäli heidän tulojakaumansa olisi samanlainen kuin kantaväestöllä. Itse asiassa tilanne on paljon ”huonompi” kuin mitä kuvio näyttää, koska luokittelun pohjana olevissa tuloissa ovat mukana tulonsiirrot. Alimmista tuloluokista on nopeaan tahtiin tulossa leimallisesti maahanmuuttajataustaisia, millä on varmaan suuri merkitys myös poliittiseen ilmastoon Suomessa. Valitettavasti tilastot eivät kiinnosta poliitikkoja, heillä on ”näkemys”, johon mitkään tosiasiat eivät vaikuta.

Kun katselee nettotulonsiirtoja, silmiinpistävää on se, että valtaosa kotitalouksista on saamapuolella. Oikeastaan vain kolme suurituloisinta tuloluokkaa (kymmenystä) on maksaa nettomääräisesti, ja niistäkin oikeastaan vain kaikkein suurituloisin. Ero korostuu vielä, jos pelkkien tulonsiirtojen lisäksi huomioidaan julkiset palvelut (julkinen kulutus) ja hyödykeverot (olettaen, että kaikki ihmiset käyttävät julkisia palveluksia yhtä paljon ja että hyödykeverot määräytyvät suorassa suhteessa tulojen ja (yksityisen) kulutuksen kanssa). Maksajaksi ei oikeastaan jää kuin kaikkien suurituloisin kymmenys kotitalouksista. Täytyy vaan toivoa, etteivät ne jonain päivänä pakkaa laukkujaan ja lähde paremmille tienesteille ulkomaille.
https://www.youtube.com/watch?v=YSMWR1XvO4s

Vaikka raha ei tekisikään onnelliseksi, niin kyllä miljoonan lottovoitto helpottaisi kenen tahansa elämää. Eikä siihen helpotukseen tarvittaisi edes miljoonaa. Sellainen omakotitalon hintaa vastaava summa riittäisi mainiosti maksamaan asuntolainat pois. Aika moni joka on loton kautta onnistunut asuntolainansa poistamaan sieltä verkkopankin saldoista, on tämän jälkeen onnistunut muutamaan saldolukeman myös tulipunaiseksi ja miinusmerkillä varustetuksi. Miksi?

Ajatellaanpa nyt niitä pari vuotta sitten lehdissä paistatelleita Kalle Kansalaisia, jotka kertoilivat menestystarinoitaan äkkirikastumisesta osakesijoituksilla. Onko heistä tullut Aku Ankkoja vai mitä heille ylipäätään kuuluu? Ovat ainakin tällä hetkellä hissuksiin ja poissa lietsomassa suomalaista kateutta.

Meillä on tietyllä tavalla jotenkin vinoutunut suhde joko rahaan tai sen hankkimiseen. Rahalla saa toki paljon kivoja asioita ostettua, mutta kokonaan toinen juttu on se, että miten järkevää sellainen ostelu on. Ajatellaan nyt esimerkiksi autoa. Jos tarvitset ns. kauppakassin, jolla pitää päästä kaupungissa pari kertaa viikossa kauppaan ja takaisin, niin mikä vinksahdus laittaa ihmisen näissä tilanteissa ostamaan maastoauton? Halvallako sait? Vai rahat riittivät hyvin? Tuliko tarpeeseen?

6 tapaa rikastua 

1. Muuta oma ideasi yritykseksi

Yrittäjänä menestyminen ja rikastuminen sitä kautta edellyttää tietysti hyvää liikeideaa ja sinnikästä yritteliäisyyttä sekä usein yrityksen pistämistä lopulta rahoiksi.

Puttonen sanoo, että usein elämäntyönsä myymällä Suomessa rikastuneet ovat tehneet töitä yrityksensä eteen monia vuosia.

Harvalta se onnistuu.

Yrittäjänä menestyäkseen on oleellista ymmärtää, että mikäli liikeidea ei menesty, se ei ole maailmanloppu, vaan sitten yritetään jotain muuta.

2. Pistä raha poikimaan osakkeilla
Sijoitustoiminta tarkoittaa sitä, että jos sijoittaa osakkeisiin, sijoittaa siihen, että joku toinen on yrittäjä. Tällä tavalla rikastuminen vie aikaa, mutta jos pystyy säästämään pitkäjänteisesti, on mahdollista saada kasaan merkittävä summa.

Peukalosäännön mukaan pääoman tuplaamiseen kuluu viisi vuotta, jos sille pystyy saamaan 15 prosentin tuoton.

Helsingin pörssin tuotto on ollut 100 vuoden jänteellä keskimäärin lähes 10 prosenttia, jos kaikki osingot on sijoittanut takaisin pörssiin. Näin laskettuna tulisi miljonääriksi 50 vuodessa, mikäli sijoittaa tuhat euroa Helsingin pörssin osakkeisiin joka vuosi, mitään ei ota ulos, eikä inflaation vaikutusta huomioida.
Toinen vaihtoehto pörssiin sijoittamalla on nopeasti ja suurella riskillä onneen, jolloin pitää osata valita sellaisia osakkeita, joiden arvo moninkertaistuu lyhyessä ajassa.

3. Ryhdy asuntosijoittajaksi

Jos ei halua ottaa suurta riskiä, voi kiinteistösijoittaminen olla yksi hyvä vaihtoehto, mutta sekin vie aikaa.

Yksinkertaisinta on sijoittaa asuntoihin rahastojen kautta, mutta se tietysti maksaa.

Sijoitusasunnon hankkiminen on yksi vaurastumisstrategia, mutta työläämpi vaihtoehto. Lounasmeri sanoo, että se kannattaa hankkia paikasta, jossa varmuudella riittää maksukykyisiä vuokralaisia ja jossa markkina toimii.

Sijoitusasunnon hankkimiseen voi käyttää velkavipua, kunhan varautuu lainan korkojen mahdolliseen nousuun. Kun taloudella näyttäisi nyt menevän hyvin, niin on todennäköistä, että työllisten määrä lisääntyy ja maksukykyisiä vuokralaisiakin löytyy.

4. Syöksy uraputkeen

Edelleen yksi väylä rikastua on työskentely menestyvässä yrityksessä ja pääsy sen avainhenkilöille tarkoitettujen optio-ohjelmien ja muiden palkitsemisjärjestelmien piiriin.

Jos pärjää, käy tuuri, etenee urallaan, niin on mahdollista erilaisten kannustinjärjestelmien kautta vaurastua, Puttonen sanoo.

Kannattaakin lähteä tekemään työkseen sitä, missä on hyvä. Todennäköisesti silloin ansioista jää ylimääräistä vaikkapa sijoitettavaksi muiden yrityksiin.

5. Ryhdy osakkaaksi kaverin firmaan

Jos itselläsi ei ole hyvää liikeideaa, mutta kaverilla tuntuisi olevan loistava sellainen, ryhdy hänen firmansa osakkaaksi perustamisvaiheessa.

Moni tunnettu miljonääri on rikastunut siten, että heidän kaverinsa on keksinyt jotain ja he ovat olleet heti alkuvaiheessa vahvasti rahoittamassa ja viemässä ideaa eteenpäin. Kannattaa kuunnella tarkkaan, mitä kaverit puhuvat. Tässä on suuri riski, mutta aina ei tarvitse keksiä itse.

Rikastuminen on edessä, kun kaveri saa firmasta hyvän ostotarjouksen isolta kilpailijalta tai firma listautuu pörssiin.

6. Pyydä omistusosuutta työnantajalta

Työnantajaltaan voi rohkeasti pyytää omistusosuutta firmasta, vaikkei toimisikaan päällikkötason tehtävässä.

Jos toimii esimerkiksi tuotekehityksessä tai muussa yrityksen kannalta tärkeässä tehtävässä, voi vaikkapa palkankorotuksen sijaan pyytää omistusosuutta, osakkeita tai optioita, firmasta.

Useilla pienemmillä kasvavilla ja isoilla pörssiyrityksillä on erilaisia henkilöstölle tarkoitettuja osakeohjelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...