Sitruuna (Citrus limon) on ruutakasveihin (Rutaceae) kuuluva sitruspuu. Sen hedelmää kutsutaan myös samalla nimellä. Sitruunan hedelmästä tavallisimmin käytetään siitä puristettu mehu, mutta myös hedelmälihaa ja kuoria käytetään mm. ruoanlaitossa ja juomasekoituksissa. Sitruunaa syödään harvoin sellaisenaan, sillä sen kirpeä maku ei miellytä kovin monia. Sitruunamehusta on noin 5 % sitruunahappoa, joka antaa sille kirpeän maun. Sitruunan itäminen siemenestä hedelmää tuottavaksi puuksi kestää noin 15 vuotta.
Sitruunoita on kasvatettu ilmeisesti sekä Kiinassa että Intiassa jo tuhansia vuosia sitten. Eurooppaan kasvi tuotiin viimeistään ajanlaskumme alussa, ensimmäisenä Etelä-Italiaan. Amerikkaan se vietiin jo Kolumbuksen retkien mukana 1493. 1700-luvulla James Lind torjui merimiesten keripukkia happamien sitruunoiden sisältämän C-vitamiinin avulla.
Sitruuna on ainavihanta puu, joka kasvaa luonnossa 3 – 6 m korkeaksi. Puu kukkii runsaasti punertavin, tuoksuvin kukin. Sen hedelmät ovat meille kaikille tuttuja; aromikkaita ja mehukkaita, vihertävästä kirkkaankeltaiseen olevia, kyhmyllisiä sitrushedelmiä. Sitruunan lehdet ovat hieman vaaleamman vihreät kuin muilla sitruslajeilla. Lehdet ovat sahalaitaiset ja niiden kannoissa on hyvin kapeat siipipalteet. Sitruuna on tunnettu Kiinassa jo 500 vuotta eKr ja Eurooppaan se tuli aluksi koristekasviksi 1100-luvulla. Sitruunaa käytetään mehuna, marmeladina, koristeena ja ruuanvalmistuksessa.
Pieniä, somia sitruunantaimia saat, kun pistelet muutaman siemenen kylvömultaan (voit lisätä hieman hiekkaa) – siemen saa olla vaikka pari päivää kuivahtanutkin. Maalis-huhtikuussa kylvetty siemen saa parhaimman alun kasvulleen. Kylvös pidetään muovin alla kosteana ja ruukku valoisassa ja lämpimässä paikassa. Itäminen vie 2 – 10 viikkoa. Pian ensimmäisten kasvulehtien ilmaannuttua taimet koulitaan omiin ruukkuihinsa. Mullaksi käy tavallinen ruukkukasvimulta, johon voi lisätä hieman hiekkaa tai kevytsoraa.
Aikaa kylvöstä kukkivaksi puuksi voi kulua vuosiakin, eikä hedelmälajikkeestakaan ole täyttä varmuutta. Ikivihreänä ja kiiltävälehtisenä kasvina sitruuna on kuitenkin kaunis lisä huonekasveihin. Kesällä se viihtyy parhaiten parvekkeella tai puutarhassa – ulkona kasvaessaan se kasvaa rehevämmin ja säilyy terveempänä.
Jotta sitruunapuu tuottaa hedelmää, vaatii se pölytyksen, joten puu kannattaa kesän ajan pitää ulkona. Pölytyksen voi tehdä myös itse. Kuitenkin sitruunapuu ei välttämättä tuota hedelmiä kuin useamman vuoden päästä kylvämisestä. Sitruunoiden kypsymiseen menee n. 6-9kk. Sitruunat ovat aluksi vihreitä ja kypsyessään muuttuvat keltaisiksi.
Sitruunapuun koko riippuu paljon ruukun koosta johon se on istutettu. Sitruunapuun juuret vievät paljon tilaa ja pienessä ruukussa sekä juuristo että puu itsessään jäävät pienikokoiseksi. Ruukussa voisi olla reikiä pohjassa liiallisen veden poistumiseksi. Sitruunapuu kasvaa ruukun koosta riippuen aina 30-150cm kokoiseksi. Sitruunapuun kasvualustaksi sopii kukkamullan/turpeen ja kevytsoran sekoitus. Kasvualustan olisi hyvä olla hieman hapan.
Kastelu
Sitruunapuu ilmaisee melko selkeästi vedentarpeestaan alkaen nuokkumaan. Pidä kasvualusta tasaisen, mutta ei liian kosteana. Jos kasvi kuivahtaa liikaa, pudottaa se lehtensä. Lehdet kasvavat takaisin, mutta hitaasti. Liika kasteleminen homehduttaa juuret. Nauttii kosteasta ilmasta, joten sumuttele säännöllisesti, jopa päivittäin. Voit myös sijoittaa ilmankosteuttajan puun läheisyyteen.
Lannoitus
Lannoita kasvukaudella parin viikon välein veteen liukenevalla lannoitteella. Sitruskasveille on olemassa oma sitruslannoite, joka sopii sitruunapuulle erinomaisesti. Älä anna lannoitetta talvella lepoaikaan.
Valon tarve ja lämpötilaSitruunapuu nauttii kirkkaasta valosta ja sietää puolivarjoa. Viihtyy päivällä noin 20 asteen lämpötilassa ja yöllä noin 15 asteessa. Puu menee lepotilaan jos lämpötila laskee alle 13 asteen.
Kukinta-aika
Voi mennä pitkäänkin, usein jopa vuosia ennenkuin sitruunapuu kukkii ja tuottaa hedelmää.
Talvehtiminen
Talvehtii mielellään valoisassa paikassa noin 7-10 asteen lämpötilassa, esim. ikkunaludalla, jonka alla ei ole patteria. Sitruunapuu vaatii paljon valoa, siksi sille voi talvella lisätä oman kasveille sopivan valon. Liian vähäinen valonsaanti ja hoidon laiminlyönti aiheuttaa helposti lehtien varisemisen.
Lisääminen
Sitruunan siemenestä. Valitse kypsä sitruuna josta valikoit siemenen. Idätä siemen sopivan lämpimässä paikassa. Siemenen itämisessä saattaa mennä useampi viikko. Siemenestä kasvattaessa voi mennä useampikin vuosi ennenkuin sitruunapuu alkaa kukkimaan ja tuottamaan hedelmää.
Taloudesta ja säästämisestä, Kasvien kasvattamisesta yms yms...... Tavoitteita asettaa elämässä säästämiseen, lainojen teko yms..
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Marjalikööri
4 annosta | Valmistusaika yli 24 h Raaka-aineet 2 lt Marjoja, mansikoita, mustikoita, puolukoita, herukoita tms. 250 gr sokeria 1 vanilja...
-
Kääpiöbanaani (Musa acuminata) on banaanien (Musa) sukuun kuuluva kasvi. Kääpiöbanaani on kotoisin trooppisesta Aasiasta ja läntiseltä Tyyn...
-
Kääpiöbanaani (Musa acuminata) on banaanien (Musa) sukuun kuuluva kasvi. Tuntomerkit Kääpiöbanaani on suureksi kasvava indonesialainen...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti