lauantai 4. toukokuuta 2019

Appelsiini

Kaikille tuttu appelsiini on myös helposti siemenistä lisättävä hedelmä. Mehukkaassa hedelmässä on runsaasti C-vitamiinia ja niistä valmistetaan tuoremehua sekä marmeladia. Kuoren ja mallon jäännöksistä saadaan pektiiniä elintarviketeollisuudelle. Appelsiini on erinomainen välipala ja vitamiinipommi sellaisenaan.

Appelsiini on 4 – 10 m korkea puu, jolla on ainavihannat, tuoksuvat ja nahkeat lehdet. Lehtiruotia reunustavat hyvin kapeat, mutta selvästi havaittavat siipipalteet. Valkoisissa kukissa on hyvä, voimakas tuoksu. Alkuaan appelsiini on kotoisin kaakkoisesta Aasiasta (Kiinasta ja Vietnamista) ja Eurooppaan se tuli 1400 -luvun lopussa.

Käytä hiekansekaista kylvömultaa ja kylvä siemenet 1-2 cm:n syvyyteen. Pidä kylvös kosteana muovin alla ja sijoita ruukku aurinkoiseen ja lämpimään paikkaan. Kevät on paras ajankohta myös appelsiinin kasvatukselle.

Taimettuminen voi kestää viikosta 2-3 kuukauteen. Kouli taimet omiin ruukkuihinsa niiden ollessa 6-8 cm. Käytä humuspitoista, voimakasta huonekasvimultaa, johon lisäät noin 10 % kevytsoraa. Vaihtoehtoisesti voit sekoittaa myös savipitoista vesikasvimultaa tavalliseen ruukkukasvimultaan. Mukaan on hyvä lisätä myös vähän karkeaa hiekkaa ja lehtikompostia.

Voi kulua jopa 8-10 vuotta ennen kuin siemenestä kasvatettu appelsiini kukkii ja tekee hedelmää. Kukkien pölytystä voi kotioloissa varmistaa myös pienellä siveltimellä. Viherkasvinakin appelsiini on kaunis ja helppo, joten sen kasvatusta kannattaa kokeilla. Talvella appelsiini viihtyy viileässä ja valoisassa paikassa – ja kaipaa vain suihkutusta silloin tällöin (multa saa kuivahtaa aina välillä). Se voi talvella tiputtaa lehtiään voimakkaastikin, mutta kasvukauden alussa tehty leikkaaminen ja lannoituksen aloittaminen piristää appelsiinin taas reippaaseen kasvuun. Kesällä appelsiini viihtyy parhaiten ulkona, mutta pääasia on lämmin ja valoisa paikka.

Idätys

Hanki mieluiten luomuviljeltyjä appelsiineja, sillä ne itävät parhaiten. Kylvä sisällä, mieluiten keväällä, kukkaruukkuun, jossa on hiekansekaista kylvömultaa, ja peitä esimerkiksi halkaistulla muovipullolla tai muovipussilla jatkuvan kosteuden säilyttämiseksi. Taimien ilmaantuminen kestää muutamasta viikosta jopa 2–3 kuukauteen. Kun taimet ovat 6–8 cm korkeita, ne voidaan kukin istuttaa omiin ruukkuihinsa, joissa on voimakasta ja humuspitoista huonekasvimultaa, jota on jatkettu 10 % kevytsoralla. Multaan on myös hyvä lisätä vähän karkeaa hiekkaa.

Kasvatus

Kesäisin sijoita mieluiten ulos lämpimään ja avaraan paikkaan. Tuo puu aina sisään ennen pakkasia. Talvella se tarvitsee valoisan mutta mieluisasti viileän paikan sekä aktiivista suihkutusta. Appelsiinipuu sietää voimakasta leikkausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Marjalikööri

4 annosta | Valmistusaika yli 24 h Raaka-aineet 2 lt Marjoja, mansikoita, mustikoita, puolukoita, herukoita tms. 250 gr sokeria 1 vanilja...