lauantai 4. toukokuuta 2019

Viikuna, ficus carica

Aitoviikuna (Ficus carica) on viikunoiden (Ficus) sukuun ja mulperikasvien heimoon kuuluva kasvi. Se on lähtöisin Vähästä-Aasiasta. Nykyään aitoviikunoita viljellään laajalti trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla.

Viikuna on helppohoitoinen ja sopeutuva puu ja sopii sen takia mainiosti ruukkukasviksi. Kesällä se viihtyy parvekkeella tai puutarhassa - talven se selviytyy huoneenlämmössä vaikka saattaakin tiputella lehtiään ja vaikuttaa huonovointiselta. Parhaiten se toki talvehtisi viileässä, mutta valoisassa kellarissa tai kasvihuoneessa.

Aitoviikunaa kastellaan kesäkuukausina säännöllisesti, niin ettei kasvualusta kuivu kokonaan. Viikunaa lannoitetaan Kukkaravinteella kesäaikaan kerran kuussa.

Aitoviikuna voi talvehtia pimeässä tai valoisassa huoneessa, jossa lämpötila on mieluummin normaalia viileämpi. Kasvi pudottaa talvella lehtensä. Pimeässä tilassa ihanteellinen lämpötila on 0–5 astetta. Jos kasvi on koko talven lämpimässä, se ei tee seuraavana keväänä hedelmiä. Kastele kasvia talvella vain vähän.

Aitoviikuna viihtyy kesäisin parhaiten ruukussa kuistilla tai parvekkeella, mieluiten aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Sisällä kasvi pärjää mahdollisimman valoisalla paikalla. Kasvupaikan tulee olla lämmin.

Aitoviikuna kasvaa paremmin ja sen hoito on helpompaa, kun se siirretään myyntiruukusta isompaan ruukkuun. Mullaksi sopii hiekkapitoinen Kestomulta/viherkasmulta. Ravinteena kukkaravinne.

Viikuna on pieni, kesävihanta puu, jolla on sormiliuskaiset lehdet. Se kasvaa usein pensaana, joka kukkii kahdesti vuodessa. Kukat ovat viikunan sisällä ja niistä kehittyvät pienet luumarjat. Syksyllä muodostuvat viikunat säilyvät puussa yli talven ja kypsyvät alkukesällä. Viikuna on tuoretuote, jota kannattaa käsitellä varovasti.

Koverra siemenet täysin kypsästä viikunasta ja anna niiden hetki kuivahtaa ennen kylvämistä. Kylvä tavalliseen kylvömultaan, peitä muovilla ja aseta muiden tavoin lämpimälle ja aurinkoiselle paikalle. Itämiseen kuluu 2 - 6 viikkoa. Taimet koulitaan noin 10 cm:n korkuisina. Latva katkaistaan haaroittumisen käynnistämiseksi heti, kun taimi on voimistunut. Viikunan oksia voi myös keväisin reippasti lyhentää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Marjalikööri

4 annosta | Valmistusaika yli 24 h Raaka-aineet 2 lt Marjoja, mansikoita, mustikoita, puolukoita, herukoita tms. 250 gr sokeria 1 vanilja...