lauantai 4. toukokuuta 2019

Persikka

Persikka (Prunus persica) on luumunsukuinen hedelmäpuu ja sen samanniminen hedelmä. Persikka on alun perin kotoisin Kiinasta. Tämä lehtipuu kasvaa 5–10 m korkeaksi, siinä on puikeat 7–15 cm pitkät lehdet ja hennon vaaleanpunaiset kukat. Nukkapintainen, punakeltainen hedelmä on makea, mehukas ja omenankokoinen sekä -muotoinen. Se on tyypillinen luumarja, ja sen sisällä on yksi kovan puisen kiven suojaama siemen.
Persikoita on kasvatettu perinteisesti Kiinassa, Japanissa, Iranissa Turkissa ja muissa Välimeren maissa. Nykyisin niitä kasvatetaan edellä mainittujen lisäksi myös Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa.
Sana persikka (persica) viittaa Persiaan. Euroopassa luultiin, että persikka olisi ollut kotoisin Persiasta. Nykytietämyksen mukaan se olisi kulkeutunut Kiinasta Silkkitietä pitkin Persiaan jo 2000-luvulla eaa.
Persikan hedelmiä pitää käsitellä varovasti, koska ne vaurioituvat herkästi paineltaessa. Hedelmä tuottaa runsaasti eteeniä, joten sitä ei pidä säilyttää eteenistä herkästi kärsivien kasvisten lähellä. Persikka on maultaan makea, ei erityisen hapan. Se on kuitenkin happamampi kuin aprikoosi.
Tavallisemman keltamaltoisen persikan lisäksi on olemassa valkomaltoista, joka itse asiassa on alkuperäisempi. Keltamaltoinen on syntynyt vasta 1800-luvulla. Sen lähtökohta on lajike Chinese Cling, jonka taimia vietiin 1850-luvulla Kiinasta Yhdysvaltoihin. Erään puun siemenstä kasvoi yksi keltamaltoisia freestone-persikoita tuottava puu, joka nimettiin Elbertaksi.
Elberta on edelleen tunnetuin keltamaltoinen lajike. Se kestää kuljetusta ja tuli siksi alalla suosioon. Se on myös ns. freestone, eli sen kivi irtoaa helposti mallosta. Se oli aiemmin viljelyssä valta-asemassa, kunnes 1940-luvulla tuli Redhaven, mutta se on kuitenkin useimpien nykyisin Yhdysvalloissa kaupallisessa viljelyssä olevien keltamaltoisten lajikkeiden taustalla.
Persikan alalaji on myös litteä persikka. Sitä on viljelty Kiinassa jo 1800-luvulla, mutta Euroopassa se on yleistynyt myynnissä vasta 2000-luvulla.
Nektariini (Prunus persica var. nucipersica) on persikan sileäkuorinen muunnos. Se on usein kooltaan persikkaa pienempi ja maultaan yleensä makeampi. Kypsä nektariini on pehmeä. Sen hedelmäliha on herkempi vaurioitumaan kuin persikan.

KASVUPAIKKA: aurinkoinen
KASVUALUSTA: tuore, vettäläpäisevä, hiekkapitoinen, runsasmultainen ja -ravinteinen
ISTUTUSVÄLI: 1-1,5 metriä
KORKEUS: 100-150 cm
KUKINTA-AIKA: kesäkuu
KUKAN VÄRI: valkoinen, vaaleanpunainen
SATOKAUSI: elo-syyskuu
TALVENKESTÄVYYS: (I-II) tai talvetus viileässä

Persikka viihtyy lämpimän aurinkoisella, mielellään tuulensuojaisella paikalla. Taimet on hyvä istuttaa ulos kohopenkkiin tai esim. kasvihuoneeseen. Itsepölytteiset lajikkeet tuottavat hedelmiä ilman toista lajikettakin. Persikka saattaa talvehtia edullisella paikalla ulkona, mutta talvehtimisen varmistamiseksi suositellaan talvetusta esim. kasvihuoneessa tai kellarissa. Ulkona talvehtiessaan persikka kannattaa suojata huolellisesti esim. pakkaskankaalla. Persikkapuu ei siedä leikkausta kovin hyvin, joten puuta leikataan tarvittaessa loppukesällä poistamalla huonoja tai vioittuneita oksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Marjalikööri

4 annosta | Valmistusaika yli 24 h Raaka-aineet 2 lt Marjoja, mansikoita, mustikoita, puolukoita, herukoita tms. 250 gr sokeria 1 vanilja...