Karambola (Averrhoa carambola) (käytetään myös nimeä tähtihedelmä) on vihertävän kellertävä, vaalea ja läpikuultava hedelmä, joka on poikkileikkaukseltaan tähden muotoinen. Se on kotoisin Intiasta ja Malesiasta, ja nykyään tätä pensasmaista puuta viljellään kaikkialla tropiikissa. Suomeen karambolahedelmiä tuodaan mm. Thaimaasta, Malesiasta ja Brasiliasta.
Hedelmä syödään kuorineen, myös siemenet voi syödä. Maku on kirpeän hapokas, mikä johtuu hedelmässä olevasta oksaalihaposta, mutta maku on kuitenkin vaatimaton ja muistuttaa sitrushedelmiä. Karambolassa on paljon C-vitamiinia.
Karambolaa voi syödä sellaisenaan, mutta kauniin muotonsa vuoksi sitä käytetään yleensä koristeena mm. jäätelöannoksissa, täytekakuissa, salaateissa, booleissa ja juomissa. Liha- ja kalaruokiakin koristellaan joskus karambolaviipaleilla, mutta hedelmää ei suositella lämpimiin ruokiin, sillä sen maku muuttuu parfyymimäiseksi.
Karambolapuulla on pitkulaiset, jopa puolimetriset lehdet ja vaaleanpunaiset kukat. Puu voi kasvaa viisimetriseksi, ja siinä on oksia tiheässä. Se on varjokasvi, joka viihtyy isompien puiden alla. Ruukkukasvina sen lehdet "nukahtavat" eli menevät suppuun helposti kosketeltaessa tai ravistettaessa.
Karambolan eli tähtihedelmän siivut, viisisakaraiset tähdet, koristavat hienosti mehuja, juomasekoituksia ja jälkiruokia. Karambolaa voi käyttää myös hedelmäsalaatissa ja hyytelössä. Maku vaihtelee kypsyysasteen ja yksilön mukaan raikkaan happamasta perunakellarin maanläheiseen makuun.Luonnossa kasvaessaan karambola on 10 - 12 m korkea puu, jolla on ainavihannat lehdet. Pienet punertavat kukat ovat tertuissa. Karambola on kotoisin luultavasti Aasian kaakkoisosista. Meille karambolaa tuodaan Thaimaasta ja Malesiasta - ja niitä on myynnissä kaupan hedelmäosastoilla ympäri vuoden.
Kylvä karambolan tuoreet siemenet kosteaan kylvömultaan pohjareiälliseen muoviruukkuun. Estä haihtumista peittämällä ruukku muovipullon puolikkaalla tai muovipussilla ja aseta ruukku valoisalle ja lämpimälle ikkunalle. Siementen itäminen kestää 2 – 8 viikkoa. Kouli taimet omiin ruukkuihinsa, kun ne ovat 6-8 cm:n korkuisia. Multana käytetään tavallista istutusmultaa, johon on sekoitettu karkeaa hiekkaa tai kevytsoraa. Pitkänhuiskea taimi kasvaa koulinnan jälkeen nopeasti ja sitä voi latvoa haarautumisen edistämiseksi.
Karambolan lehdet menevät kosketettaessa, ravistaessa tai muuten kovakouraisessa käsittelyssä helposti suppuun, mutta palaavat pian alkuperäiseen asentoonsa. Lämpimien kesäkuukausien ajan taimi viihtyy ulkona suojaisessa paikassa tai esimerkiksi kasvihuoneessa. Talven se saattaa säilyä hengissä, mikäli valoa ja lämpöä on riittävästi. Karambola on trooppinen puu, joka ei siedä kylmää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti