lauantai 4. toukokuuta 2019

Kärsimyskukka

Nimi: Kärsimyskukka – Passiflora caerulea
Heimo: Kärsimyskukkakasvit
Kotimaa: Etelä-Amerikka

Kärsimyskukka eli kärsimyspassio on monivuotinen köynnöskasvi, joka sopii kasvatettavaksi sisätiloissa tai kesällä ulos. Kärsimyskukka on tunnettu erikoisen ja ehkä jopa epätodellisen näköisistä, mutta uskomattoman kauniista ja monimuotoisista kukistaan. Kärsimyskukan heimoon kuuluu useampi sata eri lajiketta, joista vain muutamia käytetään huonekasveina. Passiflora caerulea on yleisin kaupoista saatava lajike, mutta joskus voi törmätä muihinkin lajikkeisiin.

Kärsimyskukan kukat kasvavat yksittäin. Kukka on halkaisijaltaan noin 10 cm ja siinä on valkoiset verho- sekä terälehdet. Terälehtien yläpuolella on lisäteriö, joka koostuu kapeista kukan kiertävistä sini-valko-purppuran värisistä säikeistä. Kukan keskeltä nousee viisi keltavihreää hedettä joiden päällä on kolme purppuraa emiä. Kukat kestävät vain muutaman päivän, mutta uusia puhkeaa koko ajan.

Kärsimyskukan ikivihreät lehdetkin ovat hieman erikoiset muodostuen jokainen 5 liuskasta, kuin harottavat kädet. Joskus liuskoja voi olla 3 tai 7. Jokaisesta lehdestä lähtee 5-10 cm pitkä kärhi, jonka avulla kärsimyskukka kiipeilee tukea tai muuta kasvillisuutta pitkin. Kärsimyskukka sopiikin erinomaisesti kasvamaan säleikköä tai tukirengasta pitkin. Tarvittaessa pitkät versot voi itse sitoa tai kieputtaa tuen ympäri. Luonnossa kärsimyskukka voi kasvaa puita kiiveten jopa 10-20 metrin korkeuteen. Kotioloissa kärsimyskukka kasvaa noin 50 – 80 cm pitkäksi.

Kärsimyskukka voi joskus kasvattaa noin 5 cm pitkän oranssin kananmunaa muistuttavan hedelmän. Hedelmä on täysin kypsyttyään syötävä, mutta jokseenkin mauton. Keltainen, vielä raaka hedelmä voi aiheuttaa vatsavaivoja syötäessä.

Kärsimyskukka ei hoidoltaan ole välttämättä helpoin mahdollinen, mutta palkitsee hoitajaansa katseenkääntävällä kauneudellaan.

Kastelu

Kastele kasvukaudella keväästä syksyyn säännöllisesti antaen kasvualustan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä. Kastele niukemmin talvella kun kärsimyskukka ei kasva. Liika kastelu lepokaudella voi tappaa kasvin. Kastelu pitää lopettaa viileään siirrettäessä, vaikka kasvi vielä kukkisikin.

Lannoitus

Anna ravinteita joka toinen viikko huhtikuusta elokuuhun. Älä lannoita talvella.

Valon tarve ja lämpötila

Suosii kirkasta ja jopa suoraa auringonvaloa. Vähäisessä valossa versoista tulee heikkoja eikä kärsimyskukka välttämättä kuki. Kärsimyskukka ei pidä kovin kuumasta kasvupaikasta, joten älä sijoita esimerkiksi patterin yläpuolelle ja pidä huoli riittävästä ilmanvaihdosta. Kärsimyskukan muut lajikkeet selviävät vielä 10 °C asteen lämpötilassa, mutta yleisin Passiflora caerulea sietää jopa pientä pakkasta.

Kukinta

Jotta kärsimyskukka kukkii, vaatii se alle 18 °C asteen yölämpötilaa.

Talvehtiminen

Talvehtii mielellään viileässä 10-15 °C asteen lämpötilassa. Tiputtaa lepoaikana yleensä lehtensä, mutta jos runko on vihreä, pitäisi kasvin voida hyvin.

Lisääminen

Lisätään latvapistokkaista keväästä syksyyn. Voidaan juurruttaa myös varrenkappaleista, joissa lehti sekä kasvupiste. Lisätään myös siemenistä.

Vinkkejä

Sivuversoja voidaan leikata kevyesti kukinnan jälkeen. Leikkaa sivuversoja sekä pääversoa keväällä voimakkaammin kasvun hillitsemiseksi. Leikkaamista ei kannata liikaa varoa koska kärsimyskukka kasvaa nopeasti ja terveempänä. Voimakas leikkaus voi kuitenkin heikentää seuraavaa kukintoa. Joskus suositellaan, että leikkuuta odotetaan, kunnes nähdään miten ja mistä kärsimyskukka alkaa kasvamaan. Jotkin lajikkeet eivät ota leikkuuta vastaan kovin hyvin ja alkavat siksi voida huonosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Marjalikööri

4 annosta | Valmistusaika yli 24 h Raaka-aineet 2 lt Marjoja, mansikoita, mustikoita, puolukoita, herukoita tms. 250 gr sokeria 1 vanilja...