lauantai 4. toukokuuta 2019

Granaattiomena, Punica granatum

Runsassiemenistä granaattiomenaa käytetään pääasiassa grenadiinin tuottamiseen juomien, sorbettien ja liköörien mausteeksi. Sen maku on raikas, makea ja aavistuksen kitkerä. Granaattiomenaa myydään joskus myös ruukkukasvina, mutta pienen granaattiomenapuun kasvattaminen on kotioloissakin helppoa.

Granaattiomena on luonnonnossa pieni, tuuhea puu, jonka korkeus on noin 3 - 4 metriä. Oksat ovat pieniä ja hentoja - vastakkaiset lehdet pitkänsoikeita ja kiiltäviä. trooppisilla alueilla lehdet ovat ainavihannat, mutta kylmemmillä alueilla lehdet varisevat talveksi.Oranssin, pitkänomaisen kukan alaosaa ympäröi suppilomainen verhiä, jossa on 5-6 sakaraa.

Kylvä siemenet heti tuoreeltaan pohjareiälliseen ruukkuun, jossa on kylvömultaa sekä vähän marmorimursketta. Peitä ruukku ja laita valoisaan, lämpimään paikkaan. Pidä tarkasti huolta siitä ettei multa pääse kuivumaan. Muutaman viikon kuluttua ilmestyvät pitkät, ohuet varret, joissa on vastakkaisia lehtiä. Taimien ollessa noin 10 cm korkeita ne koulitaan omiin ruukkuihinsa. Mullaksi kelpaa tavallinen huonekasvimulta, johon on sekoitettu noin 10 % kevytsoraa sekä marmorimursketta.
Ellei taimi haaraannu itsestään, niin latvo se lehtiparin yläpuolelta 10 - 20 cm:n korkuisena. 

Näin taimesta tulee matala ja tuuhea. Kastele reilusti kerralla, mutta anna reilusti kuivahtaa kasteluiden välillä. Talvella granaattiomena selviytyy asuinhuoneessa; lehtiä saattaa varista ja olemus heikentyä, mutta keväällä se taas piristyy ja kasvattaa uusia versoja. Kesällä granaattiomena saa olla keväästä myöhäiseen syksyyn ulkona parvekkeella tai pihalla suuressa ruukussa. Pientä hallaakin kasvi kestää.

Granaattiomena on pensas tai pieni puu, 2–3 metriä korkea. Sen oksat ovat poikkileikkaukseltaan nelikulmaisia. Lehdet ovat kiiltäviä ja soikeita 2–9 cm pitkiä ja 1–2 cm leveitä. Lehtiruoti on 2–10 mm pitkä.
Granaattiomenan hedelmä on suunnilleen omenan kokoinen. Sen kuori on punertava, kova ja hieman nahkamainen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Marjalikööri

4 annosta | Valmistusaika yli 24 h Raaka-aineet 2 lt Marjoja, mansikoita, mustikoita, puolukoita, herukoita tms. 250 gr sokeria 1 vanilja...