Kiiviköynnöksen hedelmä on hieman kananmunaa isompi ruskea hedelmä. Se on soikion muotoinen, ja sitä ympäröi ohut karvainen kuori. Erittäin makea hedelmäliha on helakan vihreä ydinosaa lukuun ottamatta, jossa se on valkoista. Siemenet ovat pieniä, hennosti purppuranvärisiä ja ympäröivät valkeaa hedelmälihaa.
Kiinasta kasvin siemenet toi vuonna 1906 Uuteen-Seelantiin Isabel Fraser. Vuonna 1910 köynnöksistä saatiin ensimmäiset hedelmät. Lajin kaupallinen tuotanto kehittyi 1940-luvulla. Uudesta-Seelannista hedelmät tuotiin Euyrooppaan, jossa sitä on saanut 1970-luvulta saakka. Nimi juontaakin juurensa Uuden-Seelannin kansallislintuun kiiviin, jota hedelmä muistuttaa.
Kiiviä voi myös kasvattaa itse huonekasvina. Siemeniä saa vaikkapa kaupassa myytävistä hedelmistä. Ennen kylvöä on kuitenkin muistettava, että kiivin siemeniä on vähän aikaa lioitettava haaleassa vedessä, jotta kaikki hedelmäliha irtoaisi siemenistä. Kiivin siemenet tarvitsevat yleensä myös viikon kylmäkäsittelyn jääkaapissa, jotta siemenet itäisivät. Kylvä siemenet tavalliseen kostutettuun kylvömultaan mullan pinnalle, peitä ohuesti mullalla ja sulje ruukku muovipussiin, johon on painettu ilmareikiä neulalla. Vie kylvös johonkin hajavaloiseen paikkaan n. 23–24 °C:n lämpötilaan. Siemenet itävät 1–2 viikon sisällä. Kun siemenet ovat itäneet, niin siirrä taimet varovasti omiin ruukkuihinsa.
Domeemi: Aitotumaiset EucaryaKunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Ericales
Heimo: Laikkuköynnöskasvit Actinidiaceae
Suku: Laikkuköynnöskasvit Actinidia
Laji: Deliciosa
KASVUPAIKKA: aurinkoinen
KASVUALUSTA: tuore, vettäläpäisevä, hapahko, keskiravinteinen
ISTUTUSVÄLI: noin 1 metri
KORKEUS: 3-5 metriä
KUKINTA-AIKA: kesäkuu
KUKAN VÄRI: valkoinen
SATOKAUSI: syys-lokakuu
TALVENKESTÄVYYS: talvetus viileässä
Vahvakasvuinen kiiviköynnös tarvitsee jonkinlaisen tuen kiipeilläkseen. Juuristo ei kestä alle 5 asteen pakkasta, joten kiiviköynnös on varminta talvettaa viileässä paikassa esim. lämmitetyssä kasvihuoneessa, kellarissa tai viherhuoneessa. Huonelämpötilassa lehdet varisevat talven ajaksi, jolloin kastellaan vasta reilun kuivahtamisen jälkeen. Kukkia kehittyy muutaman vuoden ikäisiin versoihin. Kun kiiviköynnös on satoikäinen, vanhimpia oksia kannattaa poistaa vuosittain hyvän sadontuoton ylläpitämiseksi.
Kasville sopii esimerkiksi moniravinteinen marja- ja hedelmäkasvien lannoite. Täydennä kevätlannoitusta ravinnelisillä tarpeen mukaan kerran pari kasvukauden aikana. Tue voimakaskasvuiset versot.
Leikkaa kiiviä vuosittain lepotilaisena kevättalvella. Poista vanhat, yli kolmivuotiaat versot, sillä kukkaversot kehittyvät 1–3 vuoden ikäisiin oksiin. Lajike on itsepölyttyvä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti