perjantai 24. toukokuuta 2019

Banaanipuu

(Musa basjoo) 
(Ensete ventricosum)

 Banaani (Musa sapientum) on banaanien (Musa) sukuun kuuluva jalostettu hyötykasvi. Sen hedelmä on kasvitieteessä luokiteltu marjaksi, tarkemmin sanoen pohjushedelmäksi, ja tunnetaan yleensä ”tavallisena” tai ”kaupallisena” banaanina. Se on ruohokasvi, joka tuottaa satoa seitsemäntenä vuonna istutuksestaan.

Lajeja
Taksonomistista riippuen Musa-sukuun lasketaan kuuluvaksi 25–80 lajia.
  • Musa sapientum– banaani
  • Musa acuminata– kääpiöbanaani
  • Musa paradisiaca– keittobanaani (tunnetaan myös nimillä jauhobanaani tai ruokabanaani)
  • Musa balbisiana – punttibanaani, keittobanaanin villi kantalaji
  • Musa textilis – manilla
Banaani on kookas ruoho, jonka varsi on muodostunut toisiinsa tiukasti kietoutuneista lehtitupista. Nopeakasvuinen banaani on parhaimmillaan tilavissa, valoisissa tiloissa, viherhuoneessa ja Musa basjoo -lajike on tiettävästi kylmänkestävin banaani, se on erilaisissa kokeissa selvinnyt hengissä yli 20 asteen pakkasista. Aktiivinen kasvu loppuu noin 5 asteessa ja -2 asteessa lehdet alkavat paleltua. Banaani talvehtii siis perennojen tapaan; maanpäällisen osan kuollessa juurakko talvehtii maan alla. Banaani on kuitenkin varminta talvettaa viileässä paikassa sisätiloissa, noin 10-15 asteessa. Voidaan talvettaa myös huonelämpötilassa, mutta viihtyy yleensä hiukan viileämmissä olosuhteissa.

Kasvihuoneessa se menestyy reilun valoisassa paikassa, mutta suojataan keväällä ja kesällä suoralta auringolta. Syksyllä ja talvella banaani viihtyy eteläikkunankin läheisyydessä. Menestyy huonekasvina, mutta viihtyy mainiosti ulkona ruukussa tai maahan istutettuna esim. kesäkukka- tai perennaryhmissä.


Banaani istutetaan taimen koon mukaan suurehkoon ruukkuun, jossa on hiekkapitoista, ravinteikasta multaa. Sisäkasvatuksessa normaali kukkamulta sopii hyvin, ulkoistutuksissa voi käyttää puutarhamultaa.

Banaania kastellaan kasvukaudella joka kastelukerta perusteellisesti ja mullan pinnan annetaan kuivahtaa kastelujen välillä. Keväästä syksyyn banaanille riittää lannoitus kerran viikossa ja talvella kerran kuussa.

Kasvunopeus määrää lannoituksen määrän; mitä kiihkeämpi kasvu, sitä enemmän ravinteita kuluu. Banaani viihtyy melko korkeassa ilmankosteudessa, joten lehtiä on hyvä sumutella ahkerasti.

Juuri sumutettu banaani ei saa altistua suoralle auringonvalolle, ettei lehtiin tule polttovioituksia. Kuolleet lehdet voi tarvittaessa poistaa, mutta banaania ei muuten leikata. Kasvi ei haaroitu latvottaessa.

Banaania on helpointa lisätä tyviversoista, joita saattaa kehittyä vuosien mittaan. Tyviversot irrotetaan emokasvista kun ne ovat noin puolimetrisiä, ja istutetaan omiin ruukkuihinsa. Koska banaani on nopeakasvuinen, nuoret yksilöt saattavat tarvita suuremman ruukun parikin kertaa vuodessa. Vanhemmiten banaani viihtyy samassa ruukussa niin kauan kuin juuret mahtuvat ruukkuun.

moninkertaistuminen banaani toimii joko siemeniä tai pistokkaita.
  1. Aseta
  2. kylvää siemenet turve-hiekka seos pannulla muovikelmu aluksen: in siementen lisääminen kannattaa edetä seuraavalla ohjeet ennen .. paikka, jossa lämpötilat ovat pysyvästi yli 25 astetta.
  3. Pidä kylvetyt sadot hieman kosteina.
  4. Banaaniviljelmää on vielä helpompi kasvattaa haaroilla. Yksinkertaisesti poista Kindel- tai tytärlaitokset reputtamalla ja aseta ne erikseen maaperään. Sitten te elättää taimet sekä vanhempia banaanipuut.
INTIANBANAANI SAMMETSBANAN
Musa velutina

Monivuotinen. Pienikokoinen banaani soveltuu huonekasviksi ja kesäkautena myös ulkokasviksi suojaiseen paikkaan. Kukkien suojuslehdet ovat kor
isteellisen vaaleanpunaiset. Syötävä hedelmä on vaaleanpunainen, pieni ja makea. Hedelmämaltoa on niukanlaisesti, siemeniä taas runsaasti.

Kasvatus: Hankaa siemenen kuorta varovasti hiekkapaperilla. Kylvä siemen ruukkuun kuohkeaan multaan 2–3 cm syvyyteen. Nosta kylvös lämpimään paikkaan, ja peitä ilmavasti esim. muovilla. Itäminen on epätasaista; taimettumiseen kuluu viikkoja, joskus jopa kuukausia. Banaani vaatii valoisan paikan ja ravinteikkaan kasvualustan. Lämpimänä aikana kastelu saa olla runsasta. Kylmänarka.

Säilytä säiliö runsaalla kalkittomalla vedellä kesällä, kun kuivuus vahingoittaa juuria. Mitä suurempi lehti, sitä enemmän vettä banaanipuu tarvitsee.

Omenabanaani on banaanien sukuun kuuluva risteymälajikeryhmä Musa acuminata × balbisiana (AAB-ryhmä) ’Silk’. Omenabanaanin hedelmä on kuin lyhyt pullea banaani. Omenabanaani on maultaan makeampi ja lähempänä omenan makua kuin muut banaanit. Kun omenabanaani on kypsä, kuori muuttaa väriään huomattavasti tummemmaksi kuin tyypillinen banaani, joskus jopa täysin mustaksi.

Domeeni:Aitotumaiset Eucarya
Kunta:Kasvit  Plantae
Kaari:Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari:Koppisiement Magnoliophytina
Luokka:Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko:Zingiberales
Heimo:  Banaanikasvit Musaceae
Suku:  Banaanit Musa
Laji:acuminata × balbisiana
Koska korkea kosteus on edullinen, suihke kasvi säännöllisesti vedellä. Yleensä et halua syöttää vähemmän lannoitteita ja lannoittaa sitä ympäri vuoden. Varsinkin keväästä syksyyn, viikoittainen lannoitus on järkevää, niin kuukausittainen lannoitehakemus riittää. Käytä lannoitteena paras nestemäinen lannoite.

Vaatii runsaasti valoa, mutta keväällä ja kesällä kannattaa suojata suoralta auringonvalolta.
Kastele multa perusteellisesti jokaisella kastelukerralla ja anna sen kuivahtaa kastelujen välillä. Lannoita keväästä syksyyn kerran viikossa ja talvella kerran kuussa.

Banaani viihtyy huonosti kuivassa huoneilmassa, joten sumuta sen lehtiä usein. Älä kuitenkaan sijoita sumutettua kasvia aurinkoon, sillä lehtien pinnalla olevat pisarat aiheuttavat auringossa lehtiin polttovioittumia. Poista kuolleet lehdet mutta älä leikkaa kasvia muutoin lainkaan.

Nuoret taimet saattavat tarvita uudelleenistutuksen suurempaan ruukkuun parikin kertaa vuodessa, muuten kasvi viihtyy samassa ruukussa niin kauan kuin se mahtuu siinä kasvamaan.

Mikäli banaani kukkii, kukkinut verso kuolee ja sen tilalle kasvaa tyveltä kaksi tai kolme uutta. Vanha kookas verso saattaa kasvattaa tyvivesoja kukkimattakin. Kun tyvivesat ovat noin puolimetrisiä, voit irroittaa ne ja istuttaa ne omiin ruukkuihinsa.

Banaani kasvi ei ole myrkyllisiä ihmisille ja eläimille. Kodissa monivuotinen lehdet kasvin käytetään usein pakkaamiseen elintarvikkeita koriste.

Jos kasvi on liian paljon lannoitetta, se tulee syömästä lehtiä voi aiheuttaa ripulia, koska lannoite on talletettu lehtiä. hedelmät syötävä lajikkeet sisältävät monia arvokkaita ravintoaineita, mineraaleja, vitamiineja ja hivenaineita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...