perjantai 24. toukokuuta 2019

Tällaisen mökin saa nyt alle 20 000 eurolla

Täydellinen mökki menee nopeasti kaupaksi - ostajat arvostavat näitä neljää ominaisuutta
Nyt eletään loma-asuntomarkkinoiden kuuminta sesonkia.

Takana ovat vuodet, kun mikä tahansa mökki meni kaupaksi. Tällä hetkellä tietynlaisia vanhoja mökkejä myydään jopa tontin hinnalla – siinä tapauksessa, että tontilla on mukava ranta. Erikoista markkinoilla on, että kalliita luksushuviloita on Lahden seudullakin kaupan useita.

Tänne isolla rahalla rakentaneet venäläiset ovat jo kyllästyneet hyttysten ininään ja tähyilevät lomanviettoon muualle.

Pienen budjetin kesämökki on kuivan maan lautamökki, mummonmökki tai siirtolapuutarhamökki.

Tällaisia mökkejä on nyt tarjolla paljon, ja niissä saattaa olla halvasta hinnasta huolimatta vielä tinkivaraa.

Varustelutaso ei edullisissa mökeissä välttämättä vastaa nykymökkeilijän vaatimuksia, ja alle 20 000 euron mökki saattaa vaatia uudelta omistajalta nikkarointitaitoja. Kuivan maan lautamökeissä ei välttämättä ole edes sähköjä.

Vaikka nykyisin arvostetaan mukavuuksia, eivät kaikki kuitenkaan halua mökistä kakkoskotia. Lautamökit ovat sopivia heille, jotka eivät halua maata laakereillaan, vaan pitävät puuhastelusta ja pihan laittamisesta.

Moni omasta kesämökistä unelmoinut toteuttaa haaveitaan keväisin. Toteutuneen unelman kokokin tiedetään, sillä Suomen kaikkien kesämökkien keskikoko oli Tilastokeskuksen mukaan 49 neliötä vuonna 2017.

Mökinomistajien keski-ikä 62 vuotta
Tilastokeskuksen luvut tukevat Luosmalan huomioita, sillä uusien, vuonna 2017 valmistuneiden kesämökkien omistajien keski-ikä oli 54 vuotta, kun taas kaikkien mökinomistajien keski-ikä vuonna 2017 oli 62 vuotta. Alle 40-vuotiaita omistajia oli noin 24 000 eli vain 6 prosenttia kaikista mökinomistajista.

Luosmalan mukaan mökkeily on vuosien saatossa muuttunut.

– Nyt korostuvat mökit, joille eri sukupolvet mahtuvat yhdessä. Mukana ovat siis lapset ja lapsenlapset, hän sanoo.

Hiipuuko suomalaisten mökki-innostus?

Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 kaikkiaan 507 200 kesämökkiä. Mökkivaltaisin kunta oli Kuopio, jossa oli 10 800 mökkiä. Seuraavaksi eniten kesämökkejä oli Mikkelissä (10 444) , Paraisilla (8 695), Lohjalla (8 468 ) ja Savonlinnassa (8 416).

Mökkien määrä on kasvanut nopeimmin 1980-luvulla. Kesämökkirakentaminen on hidastunut jatkuvasti 1990-luvun alkuvuosien rakennustahtiin verrattuna. Kun 1990-luvun alussa valmistui vuosittain noin 8 000 uutta kesämökkiä, niin viime vuosina rakentamisvauhti on ollut noin puolet tästä.

Tihein mökkiasutus oli Kustavissa ja Kaskisissa, joissa oli keskimäärin 15–18 kesämökkiä maaneliökilometrillä.

Edulliset mummonmökit, jotka sopivat tiukempaan budjettiin.

Mummonmökiksi mielletään kuivamaalla sijaitseva yksinkertainen ja perinteinen mökki. Tällaisia mökkejä on myynnissä valtavasti ympäri Suomen. Jos mökkiä on hankkimassa pikkubudjetilla, usein mummonmökki on vaihtoehto, johon rahat riittävät.

Loma-asuntojen kauppa on nyt vilkkaimmillaan. Kauppa piristyy yleensä toukokuussa ja paras myyntisesonki ajoittuu kesä-, heinä- ja elokuulle.

Kalleimmat mökkikohteet myydään jo toukokuussa. Vuoden 2017 tilastojen mukaan arvokkaimmat vapaa-ajan asunnot myytiin Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa, kun taas edullisimmat vapaa-ajan asunnot löytyvät Pohjois-Karjalasta, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto loma-asuntotiedotteessaan.

”Mökkikaupassa on syytä muistaa muutama keskeinen seikka. Ensinnäkin kannattaa tutustua kohteeseen huolella ja selvittää onko esimerkiksi uuden jätevesiasetuksen vaatimukset täytetty ja onko ranta varmasti omalla tontilla? Edelleen on syytä tutustua alueen kaavoitussuunnitelmiin. Ostajalla on nyt hyvin valinnanvaraa”.

Nyt haetaan hyvin varusteltuja mökkejä, mutta eläkeikäisten joukossa on myös heitä, jotka viehättyvät perinteisistä mummonmökeistä. Kuivan maan lautamökkejä saa nyt halvalla.

Kesäksi mökkiä etsivien kannattaa olla hereillä nyt, sillä mökkikauppa on alkanut tänä vuonna aiempaa varhaisemmin. Lisäpotkua kysynnälle antaa paahteinen viime kesä, joka muistutti suomalaisia kotimaanlomailun eduista.

Tällä hetkellä tarjontaa on etenkin mummonmökeissä. Jos siis nikkarointi ja puuhailu mökin parissa kiinnostaa, saa perinteisen kuivan maan lautamökin halvalla.

Lautamökkien hinnat laskevat, koska ne eivät Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerbergin mukaan enää kelpaa ostajille.
Niitä myyvät suuret ikäluokat tai heidän perillisensä, koska vanhoja, ehkä huonokuntoisiakin mökkejä ei jakseta ylläpitää tai ne sijaitsevat liian kaukana.Tällaisten mökkien varustelutaso ei tyydytä nykymökkeilijää.

– Suomessa on valtavasti mökkejä, joita kukaan ei halua. Nykyään mökille pitää päästä helposti, sen pitää sijaita järjellisellä etäisyydellä kodista ja siellä pitää olla vesi ja sähkö. Vanhemmalle sukupolvelle tuttu työleirimäinen mökkielämä ei ole enää osa nykyistä kulttuuria, Mannerberg kertoo.

Vaikka suuret ikäluokat myyvät nyt mökkejään pois, ovat eläkeläiset tai eläköitymässä olevat yksi iso ostajaryhmä.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 kesämökin omistajien keski-ikä oli 62 vuotta. Alle 40-vuotiaita omistajia oli vain 6 prosenttia kaikista mökinomistajista.

– Mitä olen välittäjien kanssa keskustellut, eläköityvät saattavat olla se ainoa ryhmä, joka vielä hankkii mökkejä, Mannerberg kertoo.

Mökkibarometriin vastanneista välittäjistä enemmistö (74 %) ennustaa mökkikaupan noudattelevan vuonna 2019 viime vuoden kauppamääriä. 70 % vastaajista ennustaa myös mökkien hintojen pysyvän samalla tasolla viime vuodesta. Voimakkaimmin mökkien hintojen uskotaan laskevan kuivan maan mökkikohteissa.

”Edullisemmat, alle 100 000 euroa maksavat mökit liikkuvat tänä vuonna luultavasti vilkkaimmin. Hinnasta huolimatta mökin tulee tällöinkin olla hyvässä kunnossa. Isoja remontteja vaativissa kohteissa hinnoittelun kanssa tulee olla todella tarkka. Ostajat pohtivat hankintaa tehdessään, mitä muita kustannuksia kauppahinnan ja varainsiirtoveron lisäksi tulee”, SKV Kiinteistönvälityksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa toteaa.

Tärkein kriteeri mökille on välittäjien mukaan sähkö. Seuraavaksi tärkein on keskeinen sijainti (alle 200 kilometriä kodista) ja kolmanneksi ranta.

”Hyväkuntoiset mökit omalla rannalla ja sähköllä ovat edelleen kysytyimpiä, varsinkin jos liikenneyhteydet ovat hyvät ja hinta kohdillaan. Vaikein saada kaupaksi on huonokuntoinen kuivan maan mökki, jossa liikenneyhteydet ovat huonot. Nuorempi mökkisukupolvi arvostaa myös hyvää varustelutasoa ja talviasuttavuutta”, Hintsa kertoo.

Tänä vuonna mökin myyntiä suunnittelevan kannattaa aloittaa myyntitoimenpiteet ajoissa, ja huomioida myös lokakuussa voimaan tulevan jätevesiasetuksen vaatimukset, SKV suosittelee.

Suomessa oli viime vuonna jopa puoli miljoonaa mökkiä, käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreesta tilastosta.
 
Kaksi kaupunkia kävi tiukan kisan Suomen mökkivaltaisimman kunnan tittelistä. Tilastokeskuksen mukaan eniten kesämökkejä oli Kuopiossa, missä sijaitsi viime vuonna yhteensä noin 10  800 kesämökkiä. Toiseksi tulleessa Mikkelissä mökkejä oli noin kolmesataa vähemmän.

Viime vuonna jopa 64 kunnassa oli enemmän kesämökkejä kuin vakituisia asuntoja. Niistä mökkimäärältään ykkönen on Parainen. Muita tällaisia kuntia ovat Mäntyharju, Kemiönsaari ja Pälkäne.

Sen sijaan tihein mökkiasutus oli Kustavissa ja Kaskisissa, joissa oli keskimäärin 15–19 kesämökkiä neliökilometriä kohden. Koko maassa oli keskimäärin 1,7 kesämökkiä neliökilometrillä.

Uusimaalaisilla on myös verrattain pitkät mökkimatkat. Uudellamaalla asuvien mökinomistajien mökkimatkan keskiarvo on 167 kilometriä, mikä on lähes kaksinkertainen verrattuna koko maan keskiarvoon.

Tilastossa mökkimatkalla tarkoitetaan mökinomistajan matkaa asunnolta kesämökille linnuntienä, eli todellisuudessa matkat voivat olla paljon pidempiä.

Kesämökkien määrä Suomessa kasvoi viime vuonna peräti 2600 mökillä vuodesta 2017. Osa mökeistä on uusia, mutta joukossa on myös vapaa-ajan käyttöön muutettuja asuinrakennuksia. Viime vuosina uusia mökkejä on rakennettu vilkkaimmin Lappiin.

Uudet mökit ovat pinta-alaltaan yhä suurempia. 2010-luvulla rakennettujen vapaa-ajan asuinrakennusten keskimääräinen pinta-ala oli 71 neliötä. Kesämökkien keskikoko viime vuonna oli 49 neliötä.

Kesämökkirakentaminen on kuitenkin jatkuvasti hiljentynyt 90-luvulta tähän päivään. 1990-luvun alussa valmistui noin 8  000 uutta mökkiä vuosittain.


Lähde:
https://www.iltalehti.fi/mokkiextra/a/c3ca6fbd-b6cc-4b5a-9e00-1d523fc6337a
https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000006052069.html
https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/50024564-4e93-4cd7-8af6-13b9bf47ce2b
https://omaaikalehti.fi/artikkeli/yhteismokki--onni-vai-riesa-6.147.129681.bc33d1c5d3
https://www.talouselama.fi/uutiset/ostajan-ei-pida-nyt-unohtaa-etta-maaraykset-mokeilla-kiristyvat-kohta-taalta-saa-kelpo-mokin-alle-70-000-eurolla/a8b41c0a-46a4-3a52-b442-457d087848bc
https://www.iltalehti.fi/mokkiextra/a/5ede3fe7-a1f9-4df4-b317-053ab2345792
https://www.hs.fi/koti/art-2000005726932.html
https://www.salkunrakentaja.fi/2019/04/kesamokki-kaupat/
https://www.menaiset.fi/artikkeli/lifestyle/koti/elina-loysi-mielenrauhan-mummonmokilla-remontti-maksoi-saman-verran-kuin
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mokkikuninkuudesta-kaytiin-tiukka-kamppailu-vain-300-mokin-ero/7415896#gs.dfxbe1



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...