sunnuntai 20. lokakuuta 2019

Persikan kasvatus

Persikka Mairaa on Etelä-Suomessa kasvatettu menestyksekkäästi jo muutamia vuosia. Se jää pieneksi puuksi. Aprikoosipuut kasvavat persikkaa hieman suuremmiksi, noin nelimetrisiksi.

Näiden eksottiselta kuulostavien lajien eteläisempien alueiden serkkujen geenit eivät täällä toimisi, sillä ne ovat sopeutuneet selkeämpään talven ja kesän vaihteluun ilman pitkää kevään välijaksoa. On tarvittu pitkä risteytystyö näiden täälläkin talvenketävien lajikkeiden luomiseksi.

Nyt kaupan olevat lajikkeet on kehitetty Latviassa sikäläisiin oloihin sopiviksi. Kesä on lämpimämpi, mutta kevät voi olla yhtä vaihteleva kuin täällä Etelä-Suomessa. Lunta on tai ei ole. Välillä kevätaurinko porottaa viikon, ja sitten taas pakastaa. Kuulostaako tutulta? Tänä talvena ei tuollaisia oloja ole ollut, mutta usein on. Ja ne hankalimmat vuodet ovatkin aroille lajeille ja lajikkeille ne kriittisimmät.

Näiden uusien lajikkeiden talvilepo ei murru kevään ensimmäiseen lämpimään jaksoon. Aprikooseista erityisesti Lasmalla on pitkä talvilepo. Sekä persikka Mairan että näiden aprikoosilajikkeiden talvenkestoa voi verrata luumupuihin. Talven kova pakkanen saattaa tuhota kukkasilmuja, jolloin sinä keväänä sato jää pieneksi. Silti kasvi itsessään voi taas kesällä hyvin. Se rakentaa silloin kukkasilmuja seuraavaksi kevääksi ehkä edellistäkin vuotta enemmän, kun ravinteita riittää hedelmien sijasta kukkasilmujen tekemiseen. Ja kuten luumuilla ja kirsikoille aprikoosin ja persikankin kukinto on näyttävä.

Maira usein kukkii jo istutusvuonna, jolloin suurin osa sen raakileista kannattaa ottaa pois. Aprikoosit kukkivat yleensä vasta pari vuotta istuttamisesta, jolloin ne ovat jo ehtineet levittää juuristonsa laajalla ja kasvaneet kokoa sadonkin kantamiseksi.

Kun kaikki menee nappiin, viherkasvi voi lähteä kasvuun hedelmän siemenistä. Eksoottista alkuperää olevat kasvit viihtyvät parhaiten lämpimässä. Hyvää multaa on esimerkiksi kaktus- ja kylvömulta. Jotta kylvös pysyy kosteana voi istutuksen päällä käyttää muovia, johon tehdään reikiä.

1. Helpoiten itävät sitrushedelmien, esimerkiksi appelsiinin ja sitruunan siemenet. Lopputuloksena on limoviikunaa muistuttava kasvi, joka viihtyy kodissa vuosia.

2. Tuoreesta ananaksesta leikataan lehtiruusuke niin, että siihen jää hieman hedelmämaltoa. Ruusukkeen annetaan hiukan kuivahtaa ja se laitetaan hiekan sekaiseen multaan.

3. Avokado kuuluu helppoihin kasvatettaviin. Hedelmä halkaistaan, siemen poistetaan ja pestään puhtaaksi ja se asetetaan multaan niin, että leveämpi puoli on alaspäin ja suippo pää jää mullan yläpuolelle.

4. Papaijan siemen saa kuivahtaa pari päivää ennen istuttamista. Se istutetaan samalla tavalla kuin avokado.

5. Litsien kivet pestään ja istutetaan suoraan multaan.

6. Mangon kiven pitää olla peräisin kypsästä hedelmästä. Kivi puhdistetaan, sitä liotetaan muutama päivä ja istutetaan pystyasentoon.

7. Haasteellisia kasvatettavia ovat kiivit ja persikat. Siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn jääkaapissa.

8. Banaanista huonekasvin kasvatus ei onnistu.

9. Oliivin tai taatelin kivet eivät käsittelyjensä takia myöskään yleensä idä.

10. Pähkinöistä kasvatus voi onnistua paahtamattomista, kuorituista siemenistä. Esimerkiksi pistaasi, maapähkinä ja hasselpähkinä asetetaan kuorittuina multaan itämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...