keskiviikko 14. elokuuta 2019

Saako työtön tienata?

Työtön voi nykyään ansaita bruttona 300 euroa kuukaudessa ilman, että ansiot vähentävät hänen työttömyysetuuksiensa määrää. Tämä tekee pienten keikkatöiden tekemisestä työttömälle selkeästi kannattavaa, koska niiden tekemisestä jää huomattavasti enemmän käteen kuin aiemmin.

Kaikki tulot on kuitenkin aina ilmoitettava Kelalle. Vaikka siis tienaisi bruttona alle 300 euroa kuukaudessa, on tämäkin ilmoitettava Kelalle. Työttömyystukea haetaan näissä tapauksissa normaalisti, mutta tämän lisäksi Kelalle on toimitettava palkkalaskelma tehdyistä töistä.

Suojaosaa miettiessä kannattaa huomata, että suojaosan tulo ilmoitetaan bruttona. 300 euron bruttoansioista menee siis vielä osa ennakkopidätystä ja työntekijän sosiaaliturvamaksuja. Jos saa peruspäivärahaa ja ansaitsee kuukaudessa bruttona 300 euron suojaosan verran, jää käteen kuukaudessa nettona noin 250 euroa ylimääräistä pelkkään peruspäivärahaan verrattuna.

300 euron ylittävät osa tuloista vähentää työttömyystukea. Käytännössä jokainen 300 euron jälkeen ansaittu euro vähentää työttömyystukea 50 sentillä.

Kaikki työttömyysajan ansiotulot pitää ilmoittaa Kelaan, vaikka ne jäisivät suojaosan alle.

Vuoden alusta lähtien työtön on voinut tienata bruttona 300 e/kk, ilman että ansiot vaikuttavat työttömyysetuuden määrään. Kaikki tulot pitää kuitenkin ilmoittaa Kelaan entiseen tapaan, vaikka ne jäisivät alle suojaosan.

Soviteltu työttömyysetuus lasketaan siten, että ansiotulojen 300 e/kk (suojaosa) ylittävästä osuudesta otetaan huomioon puolet. Jos työttömyysajan ilmoitusjakso on neljä kalenteriviikkoa, suojaosa on 279 euroa.

Esimerkki: Saat tammikuussa osa-aikatyöstä palkkaa 400 euroa. Tästä otetaan työttömyysetuuden sovittelussa huomioon 300 euroa ylittävä osuus eli 100 euroa. Työttömyysetuutta maksetaan seuraavana maksupäivänä 50 euroa vähemmän kuin ilman ansiotuloja eli puolet suojaosan ylittävästä summasta vähennetään etuudesta.

Työttömyysajan ilmoitus tehdään kuten ennenkin ja palkkalaskelma tulee toimittaa Kelaan sovitellun työttömyysetuuden saamiseksi. Samalla Kela seuraa myös työssäoloehdon kertymistä.

Jos palkkalaskelman saaminen työnantajalta viivästyy, asiakas voi pyytää Kelaa maksamaan sovitellun työttömyysetuuden ennakkoon. Tätä varten Kela tarvitsee asiakkaan arvion tulojensa määrästä.

Jos työtä on viikossa vähintään 18 tuntia ja palkka vähintään 1 154 e/kk tai työehtosopimuksen mukainen, työ kerryttää myös työssäoloehtoa.

Osa-aikatyö ja työttömyyskorvaus

Työttömyysaikana tekemäsi osa-aikatyö tai sivutyö ja niistä saatavat palkat vaikuttavat työttömyyskorvauksiisi. Samoin jotkin sosiaalietuudet ja pääomatulot vaikuttavat työttömyyskorvauksiin. Muistathan, että työttömyysetuuksistakin maksetaan veroa.

Tulojen vaikutukset koskevat yhtälailla peruspäivärahaa, ansiosidonnaista päivärahaa eli ansiopäivarahaa sekä työmarkkinatukeakin. Etuuksien välillä on kuitenkin eroa siinä, miten tulosi vaikuttavat maksettaviin tukiin. Mikäli olet työttömyyskassan jäsen, sinun kannattaa kysyä neuvoa osa-aikatyöskentelyyn ja ansiopäivärahasi maksuun liittyviin kysymyksiin suoraan kassastasi.

Tulojen vaikutus Kelan työttömyyskorvauksiin

Kelan perussääntö on, että jokainen palkkana maksettu euro vähentää peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea 50 senttiä. Työtuloon lasketaan palkan lisäksi mukaan muut palkkiot, verolliset kulukorvaukset, luontoisedut yms.

Työtulosi sovitellaan yhteen peruspäivärahan tai työmarkkinatuen kanssa 4 viikon välein. Tarkastelun aikaväliä kutsutaan sovittelujaksoksi, kun taas työtulon ja työttyömyysetuuden yhdistelmää sanotaan sovitelluksi työttömyysetuudeksi, esimerkiksi sovitelluksi työmarkkinatueksi.

Mikä ihmeen suojaosa?

Voit tienata 300 €/kk bruttona eli ennen veroja ilman, että tulo vähentää työttömyysturvasi määrää. Tätä kutsutaan suojaosaksi. Jos tarkastelujaksona on 4 viikkoa, on suojaosa 279 €. Muista aina ilmoittaa kaikki työtulosi Kelaan tai työttömyyskassaasi, vaikka tulot eivät ylittäisi suojaosaa.

Kun saat töitä

Kun saat osa-aikatyön tai keikkatyön, työttömyysetuutesi sovitellaan yhteen tulojesi kanssa eli voit saada soviteltua työttömyysetuutta. Myös muut tulosi vaikuttavat työttömyysetuuden määrään.

Soviteltua työttömyysetuutta maksetaan, jos
  • saat tuloa tilapäisestä, enintään 2 viikkoa kestävästä kokoaikatyöstä
  • saat tuloa osa-aikatyöstä ja työaika, jonka perusteella palkka maksetaan, on enintään 80 prosenttia alalla sovellettavasta kokoaikatyön ajasta
  • jatkat työssä, jossa päivittäistä työaikaa on lyhennetty lomautuksen takia
  • saat tuloa sivutoimisesta yritystoiminnasta
  • päätoiminen työllistyminen yritystoiminnassa kestää enintään 2 viikkoa
  • aloitat työttömänä ollessasi yritystoiminnan. Tällöin saat soviteltua työttömyysetuutta yritystoiminnan ensimmäisen 4 kuukauden ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...