Piparjuuri on elinvoimainen kasvi, joka lähtee kasvamaan pienistäkin juurenpalasista. Piparjuuri ei teekään siementä, vaan sitä lisätään vain kasvullisesti. Tämän vuoksi siitä saattaa tulla ikävä rikkaruoho, jos juurta ei saa kokonaan korjattua maasta – niin kuin yleensä käy! Juuret nimittäin hakeutuvat todella syvälle.
Viljelyedellytykset
Piparjuurta viljellään ammattiviljelmillä yksivuotisena, vaikka se onkin monivuotinen kasvi. Kotipuutarhassa sen voi antaa kasvaa 4-5 vuotta samalla paikalla. Kasvupaikan tulee olla lämmin, syvämultainen ja kostea.
Lisäys
Piparjuuri ei tee ollenkaan siementä. Lisäystä varten piparjuuresta otetaan syksyllä n. 30 cm:n pituisia ja sentin paksuisia sivujuuria, ja ne säilytetään talvi hiekassa esim. kellarissa n. 0 °C:n lämpötilassa. Keväällä juuret istutetaan vinosti vakoihin 3-12 cm:n syvyyteen siten, että juuren paksumpi pää tulee ylemmäksi. Rivi- ja taimivälin tulisi olla vähintään 60 cm. Juurenpätkiä tarvitaan n. 350 kpl aarille.
Hoito
Kerran tai kahdesti kesässä juuria kohotetaan hyvin varovasti sateen tai kastelun jälkeen niin, että sivujuuret voidaan poistaa. Näin viljeltynä piparjuuri kasvattaa juuren yläosaan lehtiruusukkeen ja alaosaan paksun sivujuurettoman juuren. Piparjuuri tarvitsee myös harausta kesän aikana. Tällöin on kuitenkin varottava vioittamasta pinnalla kasvavia juuria.Tuholaisista kaalikärpäsen toukat saattavat vioittaa juurta ja vähentää satoa.
Sadonkorjuu ja käsittely
Sato korjataan syksyllä kasvukauden lopussa. Monivuotiselta viljelmältä voi ottaa sivujuuria käyttöön pitkin kesää ja pääjuuria talven varalle syksyllä. Isoilla viljelyaloilla käytetään sadonkorjuussa apuna nostokoneita tai auraa, joilla juuret irrotetaan maasta. Juuret pitää saada ylös vähintään 25 cm:n syvyydeltä, jotta maahan ei jäisi juurenpaloja. Hyvät juuret ovat ainakin 25 cm:n pituisia ja halkaisijaltaan 3 cm. Tuoreet juuret varastoidaan kellariin hiekan sisään. Pieniä määriä voi säilyttää myös jääkaapissa kelmuun käärittynä. Pestyjä ja kuorittuja juuria voi pakastaa tai kuivata viipaloituina.
Viljely
Piparjuurta viljellään yleensä yksivuotisena, kotipuutarhoissa myös monivuotisena. Piparjuuri lisääntyy tehokkaasti juuresta, ja se myös villiintyy helposti ja voi muodostua kiusalliseksi riesaksi puutarhassa. Piparjuuri viihtyy syvämultaisessa, kosteassa maassa, lämpimällä paikalla. Piparjuurta lisätään käytännössä vain kasvullisesti, sillä viljelty kanta on käytännössä yhtä ja samaa kloonia, josta ei juurikaan kehity itäviä siemeniä. Lisääminen onnistuu esimerkiksi kaupasta ostetun juuren palasesta, joka upotetaan puoliksi multaan helmi-maaliskuussa. Kasvukaudella voidaan jakaa vanhaa kasvustoa tai käyttää lisäämiseen noin lyijykynän paksuisten sivujuurten pätkiä.
Istutus ja kasvupaikka:
Säilytä juuria viileässä ennen istutusta. Juuret saavat olla melko kuivina, jotta eivät mätäne. Istuta juuret pystysuoraan maahan. Kasvaa useissa eri maalajeissa, ei kuitenkaan liian kuivassa. Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka.
Korkeus: 60-90 cm
Kukinta: Valkoiset kukat, touko-kesäkuussa
Käyttö:
Vanha lääkekasvi. Piparjuuren voimakasaromista juurta käytetään mausteena. Nuorissa juurenpaloissa voimakkaampi maku; maku heikkenee yli 2-vuotiaissa juurakoissa. Kokeile nuoria lehtiä myös salaateissa. Juuren paloja käytetään myös ehkäisemään homehtumista säilykkeissä.
Piparjuuri sisältää runsaasti C-vitamiinia, kaksinkertaisen määrän sitrushedelmiin verrattuna, lisäksi B1, B2 ja B6-vitamiineja. Perunoiden alle istutettaessa piparjuuri suojaa perunoita Coloradonkuoriaisilta ja kasvitaudeilta. Piparjuuren voi istuttaa myös omenapuun juurelle karkoittamaan tuholaisia.
Piparjuuresta on olemassa useita eri viljelymuotoja, jotka poikkeavat toisistaan lehtien ja juurten muodon perusteella.
Piparjuurta viljellään ammattiviljelmillä yksivuotisena, vaikka se onkin monivuotinen kasvi. Kotipuutarhassa sen voi antaa kasvaa 4-5 vuotta samalla paikalla. Kasvupaikan tulee olla lämmin, syvämultainen ja kostea.
Lisäys
Piparjuuri ei tee ollenkaan siementä. Lisäystä varten piparjuuresta otetaan syksyllä n. 30 cm:n pituisia ja sentin paksuisia sivujuuria, ja ne säilytetään talvi hiekassa esim. kellarissa n. 0 °C:n lämpötilassa. Keväällä juuret istutetaan vinosti vakoihin 3-12 cm:n syvyyteen siten, että juuren paksumpi pää tulee ylemmäksi. Rivi- ja taimivälin tulisi olla vähintään 60 cm. Juurenpätkiä tarvitaan n. 350 kpl aarille.
Hoito
Kerran tai kahdesti kesässä juuria kohotetaan hyvin varovasti sateen tai kastelun jälkeen niin, että sivujuuret voidaan poistaa. Näin viljeltynä piparjuuri kasvattaa juuren yläosaan lehtiruusukkeen ja alaosaan paksun sivujuurettoman juuren. Piparjuuri tarvitsee myös harausta kesän aikana. Tällöin on kuitenkin varottava vioittamasta pinnalla kasvavia juuria.Tuholaisista kaalikärpäsen toukat saattavat vioittaa juurta ja vähentää satoa.
Sadonkorjuu ja käsittely
Sato korjataan syksyllä kasvukauden lopussa. Monivuotiselta viljelmältä voi ottaa sivujuuria käyttöön pitkin kesää ja pääjuuria talven varalle syksyllä. Isoilla viljelyaloilla käytetään sadonkorjuussa apuna nostokoneita tai auraa, joilla juuret irrotetaan maasta. Juuret pitää saada ylös vähintään 25 cm:n syvyydeltä, jotta maahan ei jäisi juurenpaloja. Hyvät juuret ovat ainakin 25 cm:n pituisia ja halkaisijaltaan 3 cm. Tuoreet juuret varastoidaan kellariin hiekan sisään. Pieniä määriä voi säilyttää myös jääkaapissa kelmuun käärittynä. Pestyjä ja kuorittuja juuria voi pakastaa tai kuivata viipaloituina.
Viljely
Piparjuurta viljellään yleensä yksivuotisena, kotipuutarhoissa myös monivuotisena. Piparjuuri lisääntyy tehokkaasti juuresta, ja se myös villiintyy helposti ja voi muodostua kiusalliseksi riesaksi puutarhassa. Piparjuuri viihtyy syvämultaisessa, kosteassa maassa, lämpimällä paikalla. Piparjuurta lisätään käytännössä vain kasvullisesti, sillä viljelty kanta on käytännössä yhtä ja samaa kloonia, josta ei juurikaan kehity itäviä siemeniä. Lisääminen onnistuu esimerkiksi kaupasta ostetun juuren palasesta, joka upotetaan puoliksi multaan helmi-maaliskuussa. Kasvukaudella voidaan jakaa vanhaa kasvustoa tai käyttää lisäämiseen noin lyijykynän paksuisten sivujuurten pätkiä.
Istutus ja kasvupaikka:
Säilytä juuria viileässä ennen istutusta. Juuret saavat olla melko kuivina, jotta eivät mätäne. Istuta juuret pystysuoraan maahan. Kasvaa useissa eri maalajeissa, ei kuitenkaan liian kuivassa. Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka.
Korkeus: 60-90 cm
Kukinta: Valkoiset kukat, touko-kesäkuussa
Käyttö:
Vanha lääkekasvi. Piparjuuren voimakasaromista juurta käytetään mausteena. Nuorissa juurenpaloissa voimakkaampi maku; maku heikkenee yli 2-vuotiaissa juurakoissa. Kokeile nuoria lehtiä myös salaateissa. Juuren paloja käytetään myös ehkäisemään homehtumista säilykkeissä.
Piparjuuri sisältää runsaasti C-vitamiinia, kaksinkertaisen määrän sitrushedelmiin verrattuna, lisäksi B1, B2 ja B6-vitamiineja. Perunoiden alle istutettaessa piparjuuri suojaa perunoita Coloradonkuoriaisilta ja kasvitaudeilta. Piparjuuren voi istuttaa myös omenapuun juurelle karkoittamaan tuholaisia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti