sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Säästövinkkejä

https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/saastot-ja-sijoitukset/tyokalut/saastolaskuri?cmpid=.havarho..hark.google.sem.gen_saastaminen.ha_jn_rahastosaastaminen

OP:n säästölaskurilla pystyy näkemään miten pystyy henkilökohtaisessa elämässä ja arjessaan tekemään arjensäästöjä. Suunnitellessa loma matkaa, asunnon ostamista, perheen lisäystä, koulutukseen, pahan päivän varalle yms... tulevaisuuteen liittyviä....


Tunne taloutesi numerot – pidä kirjaa tuloista ja menoista. Tietoinen kuluttaminen muuttaa kulutustottumuksia. Kun tunnet omat numerosi, voit alkaa miettiä, mistä voisit säästää.


Jaksota laskut vuositasolle. Monet laskut tulevat maksettavaksi 1–2 kertaa vuodessa. Varaudu näihin laskuihin siten, että huomioit ne kuluerinä joka kuukausi. Kerää puskurirahasto elämän yllättävien menojen varalle. Näin olet varautunut, jos esimerkiksi jääkaappi hajoaa. Tällöin ei tarvitse turvautua luottokorttiin. Lapsiperheelle sopiva puskurirahasto voisi olla 1 000 euroa.

Kilpailuta asuntolaina. Voit saada paremman tarjouksen marginaalista. Säästöä voi kertyä helposti 500 euroa vuodessa. Pyri eroon huonoista veloista. Pikavippien ja luottokorttivelkojen korot ovat turha ja kallis kuluerä. Tee suunnitelma huonojen velkojen selättämiseksi.

Kilpailuta sähkösopimuksesi sekä puhelin- ja nettiliittymät. Perheen liittymissä voit säästää helposti näin 50–100 euroa kuukaudessa. Kilpailuta vakuutukset. Mutta muista, että hinta ei ole ainoa ratkaiseva tekijä. Vakuutuksen sisällöllä on iso merkitys. Moni on säästänyt vakuutusten kilpailuttamisella 200–300 euroa vuodessa.


Vertaile aktiivisesti hintoja kaupassa sekä ostospäätösten yhteydessä. Sillä on vuositasolla iso ero, maksatko maidosta 1,65 euroa vai 0,70 euroa per litra. Kauppalaskussa voi perhe säästää kuukausittain helposti 200 euroa.

Tee arjen pieniä tekoja: Älä osta muovikasseja. Skippaa iltalehdet tai erikoiskahvit silloin tällöin.
Tee harkittuja ostopäätöksiä ja haasta itsesi shoppailulakkoon. Säästäminen on myös ekologista.

Älä tuhlaa rahoja etukäteen. Elämällä velaksi maksat korkoja. Bonukset ja veronpalautukset kannattaa tuhlata vasta, kun ne ovat tilillä. Kannusta itseäsi säästämään. Luo tavoitteita säästämisen tueksi. Jos onnistut säästämään vaikka 50 euroa kuukaudessa, se tekee vuodessa jo 600 euroa. Saat sillä rahalla etelänmatkan. 

1. Kauppalista
Suunnittele ruoat 3 – 5 päiväksi eteenpäin, kirjoita tarvittavat raaka-aineet ylös ja noudata laatimaasi listaa. Näin vältyt heräteostoksilta etkä joudu käymään kaupassa joka päivä. Älä myöskään mene nälkäisenä kauppaan, sillä silloin edes kauppalista ei välttämättä auta sinua välttämään turhia ruokia tai herkkuja.

2. Tarjoukset
Suosi tuotteita, jotka ovat tarjouksessa. Nykyisin kaupoissa on tarjolla vaikka mitä tuotteita usean kymmenen %:n alennuksella, erityisesti jos käyt kaupassa ilta-aikaan. Kaikissa tuotteissa parasta ennen -merkintä ei myöskään tarkoita, että tuote olisi pilalla heti seuraavana päivänä. Hyvä idea on myös seurata kauppojen viikottaisia esitteitä, ja suunnitella viikon ruokia niiden avulla. 

3. Kilohinta
Yleinen harhaluulo on, että mitä isomman paketin ostaa, sitä halvemmalla pääsee. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa ja varma keino vertailla eri kokoja ja tuotteita keskenään, on katsoa kilohintaa. Pidä kuitenkin myös mielessä se, että sinun ei kannata ostaa isompaa pakettia halvemmalla kilohinnalla helposti pilaantuvia tuotteita, jos tiedät, että et tule syömään kaikkea. 

4. Tee itse ja pakasta
Itse tehty ruoka tulee huomattavasti halvemmaksi kuin valmisruokien ostaminen. Esimerkiksi kaksi kertaa viikossa kotiin kuljetettu pizza maksaa sinulle vuodessa jopa 936 €. Kannattaakin tehdä ruokaa kerralla isompi satsi, jakaa se päiväannoksiin ja pakastaa. Näin sinulla on ruoka valmiina useammalle päivälle.

5. Panosta kasviksiin ja vihanneksiin
Syömällä enemmän kasviksia ja vihanneksia lihan sijasta, säästät sekä rahaa että panostat omaan terveyteesi. Kannattaa valita kasvikset ja vihannekset sesongin mukaan, koska silloin ne ovat halvimmillaan ja tuoreimmillaan. Kannattaa välttää esimerkiksi salaattia, sillä siinä pn hintaansa nähden hyvin vähän ravintoaineita. Salaateissa on hyvä panostaa ennemmin esimerkiksi kaaliin tai pinaattiin. 

6. Eväät
Jos sinulla jää ruokaa yli, tee siitä seuraavan päivän lounas. Esimerkiksi lounassalaatti on helppo koota edellisillan tähteistä. Voit säästää vuodessa 792 €, mikäli viet työpaikalle eväät etkä käy työpaikan ruokalassa. Tekemällä isompia satseja ruokaa voit myös hyödyntää halvempia kilohintoja, ja varmistaa, että ruuastaa jää aina yli tarpeeksi seuraavan päivän lounaaseen.
 
7. Suoraveloitus
Käyttämällä suoraveloitusta priorisoit rahankäyttösi ja maksat laskut aina ajallaan. Sinun on myös helpompi hahmottaa paljonko rahaa loppukuusta on käytettävissä kun olet hoitanut ensin alta pois pakolliset kulut. Maksamalla laskut ajoissa vältyt myös viivästyskoroilta.

8. Kierrätys
Erityisesti lapsiperheiden kannattaa suosia tavaroiden ja vaatteiden kierrätystä ja niiden käytettynä ostamista. Lapset kasvavat nopeasti ulos vaatekoosta ja heidän kiinnostuksensa kohteet vaihtelevat tiuhaan. Tavaraa ja vaatteita voi myös lainata ystävien kesken. Varsinkin silloin kun jotain tarvitsee harvoin, ei sitä kannata ostaa.


9. Tavaroiden myyminen
Mikäli sinulla on paljon rahanarvoisia käyttämättömiä tavaroita, kannattaa laittaa ne myyntiin nettikirppiksille. KonMarin oppeja noudattamalla saa kaappeja siivottua kaikesta turhasta ja myymällä saa kerättyä helposti muutaman satasen säästötilille.

10.Tupakointi ja alkoholi
Tupakoinnin ja alkoholin lopettaminen tai edes vähentäminen säästää sinulta kuukausittain rahaa, minkä lisäksi se on panostus omaan terveyteesi. Esimerkiksi, jos poltat askin päivässä, lopettamalla voit säästää jopa 2737 € vuodessa.

11. Tavoitteet
Budjetin noudattaminen ja säästäminen on paljon motivoivampaa, jos sinulla on tavoitteita. Esimerkiksi voit ostaa lomamatkan tai uuden nojatuolin kun tietty rahasumma on säästössä.


12. Turhan karsiminen
Tärkeintä säästämisessä on lopettaa hamstraaminen. Kun hankkii ainoastaan tarpeellisen – oli kyse sitten ruoasta, vaatteista tai elektroniikasta – ei tule kulutettua ylimääräistä eikä tarvitse heittää tavaraa roskiin. Suomalaiset heittävät noin 24 kg ruokaa vuosittain roskiin, mikä tarkoittaa rahassa 125 €.
13. Pahan päivän varalle säästäminen
Pienikin kuukausittainen säästö helpottaa yllättävien menojen hallinnassa. Kun sinulla on rahaa säästössä, et joudu ottamaan lainaa tai maksamaan yllättäviä hankintoja, kuten pyykinpesukonetta, kalliilla osamaksulla.


14. Verkkokaupat
Netissä on usein parhaimmat tarjoukset ja usealla sivustolla kotiinkuljetus sisältyy hintaan. Erityisesti elektroniikkaa saa netin kautta huomattavasti kivijalkakauppoja halvemmalla. Netissä asioidessa et myöskään niin helposti sorru ostamaan kaikkea ylimääräistä ja tarpeetonta.

15. Säästöpakkaukset
Ostamalla kerralla isomman pakkauksen esimerkiksi wc-paperia tai shampoota, vältyt turhilta kauppakäynneiltä. Isommat paukkaukset ovat useasti myös suhteessa pienempiä pakkauksia halvempia, ja ne ovat myös usein tarjouksessa. Kannattaa siis pitää kaupaun esitteitä silmällä.
16. Jäsenkortit
Liittymällä kauppojen kanta-asiakkaaksi ja tilaamalla uutiskirjeen sähköpostiisi, saat tiedon ajankohtaisista tarjouksista. Nämä tarjoukset ovat usein tarjolla ainoastaan jäsenille. Esimerkiksi S-ketju tarjoaa kanta-asiakkailleen muutaman kerran vuodessa päivän, jolloin kaikki päivittäistarvikkeet ja muut tavarat ovat 30% alennuksessa.
17. Älä ostaa turhaa
Panosta sellaisiin tavaroihin ja tuotteisiin, joita tiedät varmasti käyttäväsi ja tarvitsevasi. Hetken mielijohteesta tehdyt ostokset osoittautuvat usein tarpeettomiksi. Isompien ostoksien kohdalla nuku aina yön yli ennen kuin teet lopullisen ostopäätöksen, jotta et kadu sitä.
18. Vertaile
Olet sitten ostamassa kenkiä, lomamatkaa tai vakuutusta, vertaileminen kannattaa aina! Ja mikä parhainta, netti on täynnä erilaisia vertailusivustoja, joten sinun ei tarvitse käydä yksitellen eri palveluntarjoajia läpi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...