Vinkkejä amarylliksen kasvattamiseen kotona
Joulun alla amaryllistä on hyvin saatavilla kaupoissa, mutta halutessasi voit toki kasvattaa amarylliksen sipulista asti omalla ikkunalaudallasi. Ehkä oletkin säästänyt edellisen vuoden kukkasipuleita omaa viljelyä varten tai ostanut esikasvatettuja sipuleita, jotka kukkivat sopivasti jouluna. Hyvä nyrkkisääntö amarylliksen suhteen on: mitä suurempi sipuli, sitä enemmän kukkia.
Joulun alla amaryllistä on hyvin saatavilla kaupoissa, mutta halutessasi voit toki kasvattaa amarylliksen sipulista asti omalla ikkunalaudallasi. Ehkä oletkin säästänyt edellisen vuoden kukkasipuleita omaa viljelyä varten tai ostanut esikasvatettuja sipuleita, jotka kukkivat sopivasti jouluna. Hyvä nyrkkisääntö amarylliksen suhteen on: mitä suurempi sipuli, sitä enemmän kukkia.
Amarylliksen istuttaminen – tee näin
- Jos olet ostanut esikasvatetun kukkasipulin, jonka on tarkoitus kukkia joulun alla, sopiva aika istutukseen on marraskuu. Voit upottaa kasvin juuret veteen vuorokautta ennen istutusta, jotta ne turpoavat ja heräävät eloon. Älä upota koko sipulia veteen; vain juurten tulee olla vedessä.
- Valitse tukeva, mieluiten painavahko ruukku. Kaada ruukun pohjalle lekasoraa ja sen päälle tavallista kukkamultaa.
- Istuta kaksi kolmasosaa sipulista maan alle niin, että sen yläpuoli jää maan päälle. Sipulin tulee olla vähintään 3–4 cm:n päässä ruukun reunasta.
- Kastele kasvualusta läpikotaisin. Aseta ruukku sitten ikkunalle, mielellään päällä olevan lämpöpatterin yläpuolelle. Peitä kasvi hupulla, jotta se saa kasvaa pimeässä. Jos se ei ole mahdollista, aseta amaryllis sen sijaan pimeään, lämpimään paikkaan. Jos amaryllis ei ala kasvaa, on syynä useimmiten liian kylmä kasvupaikka. Juuret nimittäin tarvitsevat pimeyttä ja lämpöä kasvaakseen kunnolla.
Sopiva kastelu on tärkeää
- Kun olet kastellut amarylliksen istutuksen jälkeen, vältä kastelemasta sitä uudestaan ennen kuin varsi tulee muutaman viikon kuluttua näkyviin.
- Aloita kastelu sitten uudelleen, mutta anna tällä kertaa vain niukalti vettä. Voit kaataa vettä ruukun alla olevaan vatiin ja antaa kasvin imeä veden alta päin. Ole tarkkana, etteivät kukat muutu sinivihreiksi eivätkä ala nuokkua – silloin kastelet niitä todennäköisesti liian vähän.
- Kukinnan alettua amaryllis viihtyy viileässä paikassa joko ikkunalla tai hieman peremmällä huoneessa. Amaryllis sietää runsaasti valoa, mutta se ei kestä kovin hyvin suoraa auringonpaistetta.
Ohjeita amarylliksen hoitoon
Jos haluat pitää amarylliksesi kauniina ja terveenä mahdollisimman pitkään, valitse sille valoisa kasvupaikka ja kastele sitä kohtuullisesti. Hyvä muistisääntö kastelun suhteen on snapsilasillisen verran viikossa, mutta ei enempää. Mullan on ehdittävä kuivua ennen seuraavaa kastelukertaa; muuten kasvi voi saada liikaa vettä ja alkaa voida huonosti.
Jos amarylliksesi on suurikukkaista lajiketta, se voi vaatia hieman tukea suurten amarylliskellojen puhjetessa kukkaan. Amaryllis tarvitsee myös tukevan istutusastian, jossa se pysyy turvallisesti pystyssä eikä kaadu. Amarylliksen kukkavarret kääntyvät kohti valoa. Voit käännellä kasvia säännöllisesti, jotta se kasvaisi mahdollisimman suoraan.
Kesällä voit halutessasi siirtää amarylliksesi ulos puutarhaan puolivarjoisalle paikalle, mielellään harvakasvuisen pensaan tai vastaavan alle. Jatka amarylliksen kastelua ja lannoitusta kesän ajan. Siirrä se takaisin sisälle ennen ensipakkasia, jolloin voit vähentää kastelua ja lopettaa lannoituksen kokonaan.
Loka–marraskuusta alkaen voit lopettaa kastelun kokonaan ja antaa lehtien kuihtua. Aseta amaryllis sitten pimeään ja viileään paikkaan, kuten kellariin. Anna kasvin levätä alkukevääseen asti. Ota amaryllis sitten esiin ja anna sen aloittaa uusi kasvukausi. Tällä tavalla et välttämättä saa amaryllista kukkimaan juuri jouluna, mutta saat monivuotisen silmäterän puutarhasi koristukseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti