sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Ulosoton maksusuunnitelma

Ulosottomenettelyssä sopiminen on mahdollista yleensä kahdella tavalla. Ensinnäkin velallinen voi tietyin edellytyksin sopia ulosottomiehen kanssa maksusuunnitelmasta. Toiseksi on mahdollista, että velallinen ja ulosottoa hakenut velkoja sopivat velan maksusta kirjallisella maksusopimuksella, jonka ulosottomies vahvistaa.

Maksusuunnitelma
Ulosottokaaren 4:59:n mukaan ulosottomies voi palkan ulosmittauksen sijasta vahvistaa velalliselle kirjallisen maksusuunnitelman, jos velallinen tekee uskottavaksi sen, että hän kykenee siitä suoriutumaan. Suunnitelman hyväksyminen on ulosottomiehen harkinnassa ja arviointiin tulisi vaikuttaa erityisesti velallisen luotettavuus ja aikaisempi maksukäyttäytyminen. Suunnitelma voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva.
Suunnitelman mukaan maksettavaksi ei voi tulla vähempää kuin mitä olisi lain mukaan ulosmitattava, eli ulosottoa ei saa suunnitelman avulla kevennettyä. Velallisen suostumuksella maksettavaksi voi toisaalta tulla enemmän kuin mitä laki mahdollistaa. Palkan ulosmittauksen helpotukset, kuten vapaakuukaudet, koskevat myös maksusuunnitelmaa.  Suunnitelman mukaisista maksuista huolehtii velallinen itse, eikä työnantaja kuten normaalissa palkan ulosmittauksessa. Velallisen on annettava pyydettäessä selvitystä tuloistaan vähintään kerran vuodessa, jotta ulosottomies voi kontrolloida maksumäärien lainmukaisuutta.

Saatavan maksamiseksi vapaaehtoisesti ulosottomies voi tehdä velallisen kanssa maksusuunnitelman. Maksusuunnitelman edellytykset ulosottomies harkitsee aina tapauskohtaisesti.
Jos velallinen ei maksa saatavia vapaaehtoisesti, velallisen tuloa tai omaisuutta joudutaan ulosmittaamaan.

Velan maksu

Maksuaika
Ulosottoon vireille tullut saatava on ulosmittauksen uhalla maksettava maksukehotuksessa mainittuna eräpäivänä. Ulosottomies saa erityisestä syystä antaa velallisen pyynnöstä maksuaikaa enintään kolme kuukautta. Jos perittävänä on lapsen elatusapu, maksuaikaa ei saa antaa.

Maksusuunnitelma
Ulosottomies voi harkintansa mukaan palkan tai elinkeinotulon ulosmittauksen sijasta vahvistaa velalliselle kirjallisen maksusuunnitelman tietyin edellytyksin. Maksusuunnitelma vahvistetaan saman määräisenä kuin palkan tai elinkeinotulon ulosmittaus. Maksusuunnitelmassa noudatetaan soveltuvilta osin samoja helpotuksia kuin palkan tai elinkeinotulon ulosmittauksessa. Veronpalautus voidaan ulosmitata maksusuunnitelmasta huolimatta.

Maksusuunnitelman ohella tehdään tarvittaessa turvaava ulosmittaus, jolla varmistetaan sopimuksen toimiminen. Jos velallinen ei noudata maksusuunnitelmaa, ulosmitattu omaisuus myydään. Ulosottomies voi todeta maksusuunnitelman rauenneeksi myös, jos velalliselle tulee uusia saatavia perittäväksi ulosottoon tai jos velallinen hoitaa ulosmitattua omaisuutta huonosti. Vaihtoehtoina tulevat tällöin kysymykseen uuden, muuttuneita olosuhteita vastaavan maksusuunnitelman laatiminen tai ulosmitatun omaisuuden myynti. Myynnistä kertyneet varat käytetään ulosotossa olevan velan maksuun. Jos velka ei tällöinkään kerry kokonaan, asia palautetaan velkojalle varattomuusesteellä.

Maksusopimus
Ulosottomies voi toimittaa palkan tai elinkeinotulon ulosmittauksen velallisen ja ulosoton hakijan tekemän kirjallisen sopimuksen perusteella. Sopimuksella voidaan rajoittaa ulosmittauksen määrää ja kestoa. Sopia voidaan myös siitä, miten varat kohdennetaan hakijan saataville. Ulosottomies voi palkan ulosmittauksen sijasta antaa velalliselle luvan tehdä sopimuksen mukaiset suoritukset ulosottomiehelle. Maksusopimuksen ohella tehdään tarvittaessa turvaava ulosmittaus.

Palkan ulosmittaus
Palkasta, eläkkeestä, työttömyyskorvauksesta ja äitiyspäivärahasta voidaan ulosmitata pääsääntöisesti yksi kolmasosa. Myös lomarahat, luontoisedut, provisiot ja erilaiset palkkiot ovat palkkatuloa. Ulosmitattava määrä lasketaan nettotuloista. Sosiaaliavustukset ja -tuet, kuten asumistuki ja lapsilisät eivät ole ulosmittauskelpoisia.
Velallisen ja hänen perheensä toimeentuloa varten ulosmittaamatta jätetään aina suojaosuus. Suojaosuutta laskettaessa otetaan huomioon velallisen elatuksen varassa oleva avio- tai avopuoliso ja samassa taloudessa asuvat omat ja puolison alaikäiset lapset sekä ottolapset. Puolisona otetaan huomioon aviopuoliso, toista sukupuolta oleva avopuoliso ja rekisteröidyn parisuhteen osapuolet. Jos puolisolla tai lapsilla on omia tuloja, jotka ylittävät suojaosuuden 677,70 euroa kuukaudessa, heitä ei oteta huomioon suojaosuutta määrättäessä.

Ulosmittauksesta lähetetään velalliselle ennakkoilmoitus, joka sisältää tiedot perittävästä velasta, suojaosuudesta sekä ulosmittauksen ajankohdasta. Jos ennakkoilmoituksessa olevat tiedot ovat virheellisiä tai velallinen haluaa esimerkiksi maksaa velan, hänen tulee ottaa yhteyttä asiaa hoitavaan kihlakunnanulosottomieheen.

Ulosotto maksusuunnitelmaAina ulosoton ei tarvitse johtaa ulosmittaukseen eli omaisuuden lunastamiseen. Ulosottomiehen kanssa on mahdollista sopia maksusuunnitelmasta. Jos hän toteaa suunnitelman toimivaksi ja katsoo palkan tai elinkeinotulon mahdollistavan maksusuunnitelman toteutumisen, voi ulosmitattavan summan kuitata ajan kanssa. Maksusuunnitelma vahvistetaan saman määräisenä kuin palkan tai elinkeinotulon ulosmittaus.

Suunnitelman kanssa voidaan hyödyntää samoja helpotuksia kuin normaalissa ulosmittauksessa. Kuitenkin esimerkiksi veronpalautukset voidaan ulosmitata riippumatta onko sinulla maksusuunnitelmaa vai ei. Joskus myös tehdään niin sanottu turvaava ulosmittaus, jolla halutaan varmistaa, että suunnitelma todella toimii.
Maksusuunnitelman noudattamatta jättäminen johtaa tietysti ulosmittaukseen ja omaisuuden myymiseen. Sama voi käydä, mikäli ulosottoon tulee uusia saatavia tai ulosmittauksessa olevaa omaisuutta hoidetaan huonosti. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kiinteistön tai maaomaisuuden heitteille jättöä.  Näissäkin tapauksissa on mahdollista kuinkin laatia myös uusi maksusuunnitelma.

Ulosotto suojaosuus

Ulosotolla on olemassa tietty suojaosuus, minkä tarkoitus on turvata elinkeino ulosoton kohteeksi joutuneelle henkilölle sekä hänen elätettävilleen. Suojaosuuteen tuli muutos vuoden 2013 alussa. Lyhyesti sanottuna 1.1.2013 alkaen suojaosuuden määrä oli 22,30 euroa päivää kohden, mihin oli mahdollisuus saada huolettaville lisäosuus. Tämä on 8,01 euroa päivää kohden. Huolettavalla tarkoitetaan esimerksi omaa lasta. Katsotaan tätä asiaa hieman tarkemmin vielä.
Suojaosuus kalenterikuukaudessa 1.1.2013 lukien:
  • Velallisen suojaosuus, kun hän elää yksin on 669,00 euroa kuukaudessa.
  • Velallisen suojaosuus, kun hänellä on yksi elätettävä on 909,30 euroa kuukaudessa.
  • Velallisen suojaosuus, kun hänellä on kaksi elätettävää on 1149,60 euroa kuukaudessa.
  • Velallisen suojaosuus, kun hänellä on kolme elätettävää on 1389,90 euroa kuukaudessa.

Ulosotto – Veronpalautus

Sen sijaan julkisten maksujen, kuten verojen, liikennevakuutusten tai julkisen puolen terveydenhoitomaksujen ulosotto ei vaadi tuomiota. Verottaja ei siis lähetä kirjettä perintätoimistosta pitkäaikaisten maksamattomien verojen johdosta, vaan verot menevät suoraan ulosottoon.
Jos henkilöllä on velkoja maksamatta, verottaja voi käyttää myös veronpalautukset suoraan velkojen maksuun ennen kuin ne tulevat tilille. Jos velallisen tilille tulee enemmän rahaa kuin suojaosuuden määrä, esimerkiksi veronpalautus, ulosottomies voi ulosmitata eli ottaa rahat tililtä velkojen maksuun.

Ulosotto – Maksusuunnitelma

Ulosottoa edellyttää siis monta eri vaihetta, joissa varsinkin perintävaiheessa kannattaa olla rohkeasti yhteydessä perintätoimistoon ja hakea maksusuunnitelmaa veloille. Tämän lisäksi on mahdollista  järjestellä velat uudestaan myös ulosottovaiheessa tietyissä tilanteissa, tai päästää velat ulosottoon suoraan.

Jos henkilöllä on kykyä maksaa velat pois, on mahdollista hakea Takuu-Säätiön takausta ja kunnan sosiaalista luottoa velkojen vapaaehtoiseen järjestelyyn. Tällöin velat neuvotellaan velkojien kanssa uudestaan niin, että niitä on helpompi maksaa pois.

Tähän kannattaa tarttua, sillä se on ollut kymmenien tuhansien suomalaisten pelastus. Jos maksukykyä ei kuitenkaan ole tarvittavasti, tavallisessa tilanteessa ulosoton vaihtoehto on yksityishenkilön velkajärjestely. Myös velkajärjestelyt käsitellään tuomioistuimessa.

Tuomioistuimen yksityishenkilön velkajärjestely kuitenkin vaatii tasaista elämäntilannetta ja säännöllisiä tuloja, joten työtön tai opiskelija ei lähtökohtaisesti voi saada velkajärjestelyä. Samoin opiskelijalaina on kohtuullisen hyvin kiven alla, sen sijaan opintolaina ei. Aikaisemmin mainittua estää enimmäkseen vain se, että mitään työsopimusta ei ole ja opiskelijan etuisuudet eivät riitä edes pieneen lainaan. Tosin keskimäärin, sillä poikkeuksiakin löytyy.

Lähde:
https://www.minilex.fi/a/ulosotto-ja-sopiminen
https://www.rotvallinreunalla.com/uo_ja_uljas/laskurit/ulosotto_laskin.htm
https://asiointi.oikeus.fi/web/asiointi/etusivu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...