sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Työttömänä ulkomailla

Kun lähdet Suomesta ulkomaille, oikeutesi Kelan etuuksiin ratkaistaan sen perusteella, kuinka kauan aiot olla ulkomailla, mihin maahan muutat ja mikä ulkomailla olosi syy on.

Tilapäinen oleskelu ulkomailla

Jos työnhakusi on Suomessa voimassa, voit oleskella ulkomailla ilman, että menetät oikeuden peruspäivärahaan tai työmarkkinatukeen. Edellytyksenä kuitenkin on, että sinun katsotaan edelleen asuvan vakinaisesti Suomessa.

Jos sinulle osoitetaan työ tai saat kutsun työhaastatteluun, sinun pitää pystyä palaamaan pikaisesti Suomeen.

Työttömyysetuuden hakeminen, jos asut ulkomailla

Jos olet työskennellyt Suomessa ja muutat tai palaat toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin, voit hyödyntää Suomessa tekemääsi työtä, jos haet työttömyysetuutta asuinmaastasi. Työhistoriaa koskevat edellytykset ovat useissa EU- ja Eta-maissa samankaltaiset kuin Suomessa.

Suomessa tehty työ voidaan todistaa U1-lomakkeella. Voit pyytää lomakkeen Kelasta tai työttömyyskassastasi esimerkiksi puhelimitse. Pyydä lomaketta ajoissa, sillä sen laatiminen voi viedä aikaa. Kelassa lomakkeeseen liittyvistä asioista vastaa KV-keskus.


Mistä etuuksia haetaan?

Henkilön on ilmoittauduttava työvoimatoimistoon ja haettava työttömyyskorvaustasiinä maassa, jossa hän on viimeksi työskennellyt, paitsi jos hän asuu jossakin muussa maassa.

Jos henkilö asuu toisessa maassa

Jos henkilö asuu toisessa EU:n jäsenvaltiossa tai Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä ja ollessaan työssä kävi siellä päivittäin tai vähintään kerran viikossa, hänen on ilmoittauduttava asuinmaansa työvoimatoimistoon ja haettava korvausta sieltä. Näitä henkilöitä kutsutaan EU:n asetuksissa "rajatyöntekijöiksi". Työnhakijaksi voi ilmoittautua myös sen maan työvoimatoimistoon, jossa on työskennellyt. Korvaukset maksaa kuitenkin aina asuinvaltio.

Jos henkilö asuu toisessa EU:n jäsenvaltiossa tai Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä, mutta käy siellä harvemmin kuin kerran viikossa, hän voi ilmoittautua työvoimatoimistoon ja hakea korvausta joko siinä maassa, jossa hän on työskennellyt, tai siinä maassa, jossa hän asuu. Tämä koskee tyypillisesti kausityöntekijöitä.


Lääkkeen osto ulkomailta

Suomalaisella sähköisellä reseptillä alkaa vaiheittain saada lääkkeitä myös muissa Euroopan maissa. Ensimmäiseksi yhteistyö alkaa Viron kanssa tammikuun aikana.

Ennen lääkkeen ostamista, kannattaa käydä antamassa Omakanta-palvelussa suostumus siihen, että reseptitietosi voidaan luovuttaa toisen Euroopan maan apteekille.

  • Sähköisellä reseptillä ei voi ostaa ulkomailta
  • huumausaineita ja PKV-lääkkeitä
  • apteekissa valmistettavia lääkkeitä
  • itsehoitovalmisteita, jotka eivät ole lääkkeitä (esim. perusvoiteet, kliiniset ravintovalmisteet)
  • hoitotarvikkeita, ravintolisiä ja sidetarpeita
  • valmisteita, joita on määrätty tietylle ajalle (esim. lääkkeen kokonaismäärä on määrätty sanallisesti ”vuoden lääkemäärä”)
  • valmisteita, jotka voidaan toimittaa määräajoin uudelleen (esim. kuukauden välein. Reseptissä lukee tällöin iter semel, iter bis tai iter ter)
  • yhdistelmäpakkauksia eli pakkauksia, jotka sisältävät useita eri valmisteita
  • potilaskohtaisia erityislupavalmisteita
  • valmisteita, joihin liittyy lääkärinpalkkio ja joita ei ole vielä kertaakaan toimitettu Suomessa.
  • Resepti ulkomailla ostoa varten

Lääkkeen määrääjä voi kirjoittaa myös reseptin nimeltään Lääkemääräys ulkomailla ostoa varten. Potilasohjeen sijasta lääkkeen määrääjä tulostaa englanninkielisen lääkemääräyksen, jota käytetään paperisen reseptin tapaan. Sillä ei voi ostaa lääkkeitä Suomesta eikä sitä voi itse tulostaa Omakannasta.

Lääkemääräystä ulkomailla ostoa varten ei voi kirjoittaa huumausaineita sisältävistä tai alkuperäisen lääkemääräyksen vaativista PKV-lääkkeistä apteekissa valmistettavista lääkkeistä.

EU-maiden on tunnustettava toisissa jäsenmaissa annetut reseptit. Apteekki voi kieltäytyä toimittamasta toisessa jäsenmaassa annettua reseptiä, jos se epäilee reseptin aitoutta tai asianmukaisuutta. Apteekki toimittaa lääkkeet oman maan lainsäädäntönsä mukaisesti.

Ulkomailta sairauden hoitoon ostetuista lääkkeistä haetaan jälkikäteen korvausta Kelasta. Säilytä lääkkeisiin liittyvät dokumentit, kuitit ja suojapakkaukset. Tietoja voidaan tarvita, kun selvitetään, voitko saada korvausta lääkeostosta.

Ulkomaille muutto

Pysyvästä ulkomaille muutosta pitää aina tehdä muuttoilmoitus ja ilmoittaa siitä myös Kelaan. Tällöin Kela määrittää tilanteesi mukaan, kuulutko edelleen Suomen sosiaaliturvan piiriin ja yleensä myös kysyy tilannettasi, mikäli teet pysyvän muuttoilmoituksen ulkomaille.

Kuulut ulkomailla työskennellessä normaalisti kohdemaasi työttömyysturvan piiriin. Sääntöön on useita poikkeuksia esimerkiksi valtion virkamiehille, paljon matkustaville työntekijöille kuten rekkakuskeille ja lentohenkilökunnalle sekä Suomesta ulkomaille lähetetyille työntekijöille. Poikkeuksista on kerrottu YTK:n kirjoituksessa.

Jos olet ollut yli 3 kuukautta ulkomailla, muista myös ilmoittaa Suomeen paluustasi Kelaan. Näin pidät tilanteesi Kelan tiedossa ja varmistat sosiaaliturvasi.

Työttömyyskorvaus ulkomailla asuessa ja töiden hakeminen ulkomailta

Työttömänä voit hakea töitä tiettyjen sääntöjen puitteissa myös ulkomailta. Voit saada Kelan peruspäivärahaa tai työttömyyskassan ansiopäivärahaa ulkomaille enintään kolmen kuukauden ajan. Jos aiot muuttaa ulkomaille etsimään töitä, voit lähteä EU- tai ETA-alueen maahan, tai Sveitsiin, menettämättä etuuksiasi.

Sinulta edellytetään ulkomaille lähtiessä kuitenkin seuraavia asioita:
Olet ollut työttömänä vähintään neljän viikon ajan, ellei TE-palvelut anna sinulle poikkeuslupaa
Ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi kohdemaan työvoimaviranomaisille
Hoidat työttömyysetuuden maksamiseen liittyvät velvoitteesi Suomeen
Työttömänä matkustaminen ulkomaille

Saako työtön matkustaa ulkomaille lomareissulle? Totta kai! Vastaat kuitenkin itse siitä, että olet TE-palveluiden tavoitettavissa matkasi aikana. Sinun tulee hoitaa velvoitteesi työttömyysetuuksiin ja työnhakuun liittyen myös ulkomailla ollessa, jotta oikeutesi työttömyysetuuksiin säilyy. Esimerkiksi sinun pitäisi pystyä palaamaan nopeasti Suomeen, jos sinulle on tarjottu työhaastattelua. Ulkomaille matkustaminen on siis täysin sallittua ja mahdollista myös työttömälle.

Työttömyyskorvausta saadaksesi sinun on yleensä oleskeltava siinä maassa, joka maksaa työttömyyskorvauksesi. Tietyissä tilanteissa voit kuitenkin lähteä toiseen EU-maahan etsimään töitä ja saada edelleen työttömyyskorvausta siitä maasta, jossa jäit työttömäksi.
Kolmen kuukauden oleskelu ulkomailla

Voit saada työttömyyskorvausta vähintään 3 kuukauden ajan siitä EU-maasta, jossa olit viimeksi töissä. Korvauksen maksamisesta vastaava työvoimatoimisto voi joissakin tapauksissa pidentää korvausjaksoa 6 kuukauteen.

Tämä on mahdollista vain, jos olet
kokonaan työtön (et osittain tai tilapäisesti työtön), ja
oikeutettu saamaan työttömyyskorvausta siitä maasta, jossa jäit työttömäksi.

Ennen kuin lähdet toiseen maahan, sinun täytyy
olla ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi vähintään neljä viikkoa aiemmin (poikkeukset ovat mahdollisia) sen maan työvoimatoimistossa, jossa jäit työttömäksi
hakea oman maasi työvoimaviranomaisilta U2-lomaketta (entistä E303-lomaketta) eli lupaa siirtää työttömyyskorvauksesi ulkomaille.


Saapuessasiuuteen oleskelumaahasi sinun täytyy
ilmoittautua työnhakijaksi kyseisen maan työvoimaviranomaisille seitsemän päivän kuluessa siitä päivästä, jolloin et pysty enää ottamaan vastaan lähtömaasi työvoimatoimistosta tarjottuja töitä
toimitettava ilmoittautumisen yhteydessä U2-lomakkeesi (entinen E303-lomake)
annettava lupa tarkistaa samat tiedot, jotka tarkistetaan uudessa oleskelumaassasi työttömyyskorvaukseen oikeutetuilta henkilöiltä, ikään kuin tämä maa vastaisi työttömyyskorvauksesi maksamisesta.

Sinulle maksetaan sama summa kuin ennenkin suoraan pankkitilille siinä maassa, jossa jäit työttömäksi.

Yli kolme kuukautta kestävä oleskelu ulkomailla

Jos haluat oleskella ulkomailla yli kolmen kuukauden ajan, sinun on haettava oleskeluajan pidentämistä sen maan kansallisilta työvoimaviranomaisilta, jossa jäit työttömäksi: lupa voidaan pidentää 6 kuukauden pituiseksi.Useimmilla mailla on selkeät kriteerit, joiden perusteella ne voivat myöntää jatkoluvan. 

Ne voivat esimerkiksi pyytää:
  • todisteita siitä, että olet hakenut töitä ensimmäisten 3 kuukauden aikana
  • todisteita siitä, että mahdollisuutesi löytää työtä ulkomailta ovat paremmat jatkoluvan aikana
  • tietoa työmahdollisuuksista vastaanottavan maan työmarkkinoilla.

Hae oleskeluajan pidentämistä mahdollisimman pian. Oleskeluajan pidentämistä on haettava ennen ensimmäisen kolmen kuukauden jakson päättymistä.
Yhdenvertainen kohtelu

Kun olet ulkomailla työnhaussa, sinulla on samat oikeudet kuin isäntämaasi kansalaisilla esimerkiksi seuraavissa asioissa:
  • työhön pääsy
  • työvoimatoimiston tarjoamat tukitoimet
  • työnhakua varten myönnettävä taloudellinen tuki.
Lähde:
https://www.kela.fi/suomesta-ulkomaille-pikaopas
https://ohje.te-palvelut.fi/hloasiakas/fi/omatyonhakumuutos/palvelunkuvaus/ulkomaanmatka
https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=862&langId=fi
https://sosiaalivakuutus.fi/eurooppalainen-sosiaaliturva-liian-kapea/
https://ytk.fi/ohjeet-ja-tuki/tietopankki/ulkomaat-ja-tyottomyysturva/ulkomailla-tyoskentely-ja-tyottomyysturva
https://stm.fi/tyottomyysturva
https://tyottomyyskassa.jhl.fi/tietoa-etuuksista/ansiopaivaraha/tyottomyysturva-ja-tyo-ulkomailla/
https://www.kanta.fi/reseptilaake-ulkomailta
https://www.te-palvelut.fi/te/fi/pdf/esitteet/tyottomyysturva_esite.pdf
https://duunitori.fi/tyoelama/tyottomyyskorvaus-ja-ulkomailla-olo
https://www.kela.fi/suomesta-tyonhakuun-ulkomaille
https://europa.eu/youreurope/citizens/work/finding-job-abroad/transferring-unemployment-benefits/index_fi.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Marjalikööri

4 annosta | Valmistusaika yli 24 h Raaka-aineet 2 lt Marjoja, mansikoita, mustikoita, puolukoita, herukoita tms. 250 gr sokeria 1 vanilja...