perjantai 3. toukokuuta 2019

Mango

Mango eli mangopuu (Mangifera indica) on sumakkikasvien (Anacardiaceae) mangojen (Mangifera) sukuun kuuluva trooppinen puulaji. Mangon hedelmä on syötävä ja kasvia viljellään laajalti hedelmäpuuna tropiikissa. Useat muutkin suvun lajit tuottavat syötäviä hedelmiä, mutta mango on ainoa, jota viljellään laajamittaisesti.

Mango on 10–30 metriä korkeaksi kasvava ainavihanta puu.  Latvus on yleensä pyöreähkö. Puulla on suuri alaspäin kasvava pääjuuri, joka kasvaa noin 6 metrin syvyyteen. Versot ovat kaljuja ja ruskeita.
Lehdet ovat nahkeapintaisia, karvattomia, ehytlaitaisia ja muodoltaan  suikeita tai pitkänpyöreitä. Ne ovat tylppä- tai kiilatyvisiä ja suippokärkisiä. Lehtilapa on 12–30 senttimetriä pitkä. Lehdet ovat sulkasuonisia ja suonipareja on 20–25. Lehtiruoti on 2–6 senttimetriä pitkä.
Kukinnot ovat versojen kärkiin kehittyviä 20–30 senttimetriä pitkiä huiskiloita. Kukkaperät ovat 1,5–3 millimetriä pitkiä ja verholehdet suikeita, suippokärkisiä ja 2,5–3 mm pitkiä. Terälehtiä on viisi. Ne ovat pitkänpyöreitä tai pyöreän suikeita ja 3,5–4 mm pitkiä. Teriö on tavallisesti yleisväriltään keltainen ja siinä on punaisia kuvioita. Kukassa on yleensä vain yksi lisääntymiskykyinen hede ja neljä joutohedettä. Pohjuskehrä on suuri. Emin vartalo on 2,5 millimetriä pitkä.
Hedelmä on rakenteeltaan luumarja. Se on tavallisesti muodoltaan pitkänpyöreä tai munuaismainen, 5–10 senttimetriä pitkä ja 3–4,5 cm leveä. Joillakin viljelyslajikkeilla voi kuitenkin olla tätä huomattavasti suuremmat, jopa 25 senttimetriä pitkät hedelmät.
Hedelmän kuori on sileän vahapintainen ja nahkamainen. Sen väri vaihtelee vihreästä keltaiseen ja punaiseen. Kuoressa on usein monenvärisiä läiskiä. Hedelmämalto on kypsänä pehmeää tai kuituista ja väriltään keltaista tai oranssia. Luumarjan sisällä on suuri soikea tai munuaismainen endokarppi eli ”kivi”. Kovan endokarpin sisällä on yksi siemen.
Kukinta tapahtuu tavallisimmin kuivan kauden aikana joulu-helmikuussa, ja hedelmät kypsyvät tavallisesti 4–5 kuukauden kuluttua kukinnasta. Jalostetut mangolajikkeet saattavat tuottaa hedelmää hyvinkin vaihteleviin aikoihin tai kaksikin kertaa vuodessa. Useimmat mangot kuitenkin tuottavat runsaasti hedelmiä vain joka toinen vuosi.
Käyttö
Mangon hedelmiä käytetään ravintona, ja lukuisia lajin viljelylajikkeita kasvatetaan hedelmäpuina kaikkialla tropiikissa. Hedelmät voidaan kypsänä syödä sellaisenaan tai valmistaa monin tavoin. Myös raakoja hedelmiä käytetään vihanneksena ja säilykkeiden tai chuthneyn raaka-aineena. Mango sisältää runsaasti kuitua. Siinä on myös A-ja C-vitamiinia. Sadassa grammassa mangoa on C-vitamiinia 29 milligrammaa ja 53 kilokaloria.
Mangot säilyvät viileässä lajikkeesta riippuen 2–7 viikkoa. Mangoja ei kuitenkaan tule säilyttää liian kylmässä, koska ne saattavat paleltua ja pilaantua. Hedelmään kohdistuvat iskut saavat sen pilaantumaan herkästi.
Puun kukkia, lehtiä, versoja, hedelmiä, kuorta ja mahlaa on perinteisesti käytetty lääkintään. Mangon puuainesta käytetään puutavarana talojen ja veneiden rakentamiseen sekä vanerin valmistukseen. Puun kuorta on käytetty nahan parkitsemiseen. Siemenistä saatavaa rasvaa on käytetty saippuan valmistamiseen. Lisäksi useita kasvin osia on käytetty karjan rehuna.

Kasvatus

Mango on luonnossa erittäin suuri puu, jolla on tuuhea, ainavihanta lehdistö. Sen lehdet ovat jäykkiä ja pitkulaisia. Tuoksuvat kukat ovat tiheähaaraisissa, kartiomaisissa kukinnoissa. Mango on kotoisin Intiasta. Nykyään sitä viljellään trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla kaikkialla maailmassa niinkin paljon että se on tropiikin viljellyin puu. Mangolajikkeita on useita satoja.

Leikkaa mangon kookas siemen varovasti irti mallosta. Harjaa siemen juuresharjalla tai kuori perunaveitsellä se mahdollisimman sileäksi. Laita siemen huoneenlämpöiseen veteen 1-2 viikoksi (vaihda vesi joka toinen päivä). Aseta siemen syvään, pohjareiälliseen muoviruukkuun. Kylvömultaan voit lisätä kevytsoraa, pieniä kiviä tai karkeaa hiekkaa. Pidä ruukkua muovilla peitettynä valoisassa ja lämpimässä paikassa. Itu nousee yleensä noin 4 – 10 viikon kuluttua ja samasta siemenestä voi tulla useitakin ituja. Ensimmäiset lehdet ovat punertavia ja roikkuvat nuutuneen näköisinä alaspäin – pian ne kuitenkin muuttuvat vihreiksi ja nousevat reippaasti ylös.

Jonkin ajan kuluttua taimi istutetaan suurempaan ruukkuun voimakkaaseen huonekasvimultaan, johon on sekoitettu kevytsoraa, kivimursketta tai karkeaa hiekkaa. Ikkunalaudalla mango vaatii valoa ja tilaa. Se pitää myös suihkuttelusta. Muutaman vuoden ikäisestä mangon juuresta voi kasvaa uusia versoja. Kylmää tämäkään tropiikin kasvi ei siedä, mutta kesän se viihtyy mainiosti kasvihuoneessa. Siemenestä kasvatettu mango kukkii 6 – 10 vuoden kuluttua, mutta hedelmiä se tuskin tuottaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Marjalikööri

4 annosta | Valmistusaika yli 24 h Raaka-aineet 2 lt Marjoja, mansikoita, mustikoita, puolukoita, herukoita tms. 250 gr sokeria 1 vanilja...