sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Säästäminen

https://www.iltalehti.fi/pinnalla/a/533bf00f-af67-4020-abb3-4306172384ea

Kaikkien raha- ja elämäntilanne ei salli yli 800 euron säästämistä vuodessa.Jokainen säästetty sentti on kuitenkin säästettyä rahaa: vaikka kaikkien listan vinkkien noudattaminen ei olisikaan mahdollista, jo muutamien kokeileminen saattaa auttaa. 10 000 euroa on iso summa ja voi olla haastava tehtävä yhdestä palkkatulosta.Se on mahdollista saavuttaa, jos töitä tehdään kovasti ja budjetti on laadittu tarkasti, arvelevat säästämisen asiantuntijat.



Ohjeita voi soveltaa myös pienituloisena miten paljon saa säästöön vuoden aikana.
Katso tästä heidän omat vinkkinsä, miten 10 000 saadaan kokoon vuodessa!

1) Mieti, miksi haluat säästää. Hyvä syy voi esimerkiksi olla, että haluat viettää enemmän aikaa perheen kanssa tai säästää ensiasunnon käsirahan.

2) Selvitä, kuinka paljon pystyt säästämään tuloistasi. Tee kuluseuranta, jolloin kuluttamisesta tulee tietoista. Kulutatko arvojesi ja tavoitteidesi mukaisesti? Kun kulutat vähemmän, jää enemmän säästöön.

3) Tarkista kaikki suoraveloitukset kuten suoratoistopalvelut. Jos et käytä jotain, lopeta ja laita sama raha säästöön. Voit myös aina pitää taukoa palvelusta, jos et kokonaan halua luopua siitä.

4) Pidä vuoden ostolakko ja kulukuuri. Osta uutta vain, jos se on todella välttämätöntä. Osta kaikki välttämätön kirpputoreilta.

5) Hakeudu toisten säästäjien seuraan: netistä löytyy verkkovalmennuksia ja verkostoja, joissa jaetaan käytännön vinkkejä ja puhutaan rahasta ja säästämisestä.

6) Säästä ja palkitse itseäsi, kun olet esimerkiksi säästänyt 1 000 euroa, saat tehdä mitä vain 100 eurolla. Onnistumisia täytyy palkita!


7) Säästää voi vain tiettyyn pisteeseen saakka, ja sen jälkeen pitää tutkia, mistä voisi saada lisätuloja. Voisitko ottaa lisäkeikkaa väliaikaisesti? Voisitko toimia hetken aikaa Uber-kuskina? Lisätuloja voi saada tavaroiden myymisestä kirpputoreilla, mutta myös vuokrauksesta, kuten auton vuokraamisesta BloxCarin kautta tai lastentarvikkeiden vuokrauksesta esimerkiksi Liizin tai Kinspiringin kautta. Kodin, huoneen tai mökin voi myös vuokrata Airbnb:n käyttöön. On tärkeä muistaa, että suuret summat koostuvat pienistä puroista.

8) Vähennä ulkona käymistä ja syömistä sekä kahvin ostoa kahvilasta. Baarit ja ravintolat ovat oikea rahareikä varsinkin Suomessa.

9) Katso ruokakaupassa aina kilohinta ja osta sen perusteella edullisimpia tuotteita ja seuraa tarjouksia.

10) Mieti, voisitko luopua kauneuteen liittyvistä menoista, kuten ripsienpidennyksistä ja rakennekynsistä.

11) Jos tupakoit, harkitse lopettamista, jolloin säästötilille voi ehkä näin pystyä laittamaan 100—200 euroa enemmän kuussa.

12) Visualisoi tavoitteesi, kuten vaikka Aasiassa palmun alla makoilu, se on oleellista säästämisessä. Kymmenen euron ravintolaruoka ei ehkä tunnu kalliilta, mutta sillä saa jo kaksi yötä majatalossa tai hostellissa Kaakkois-Aasiassa.


13) Avaa erillinen säästötili, se voi olla ehdoton etu säästämisen aikana. On tärkeää laittaa säästettävät rahat erilliselle säästötilille heti palkkapäivänä. Jos koko palkka seisoo käyttötilillä, se hupenee kuukauden aikana huomaamatta.

14) Säästämisen ei tarvitse tarkoittaa pelkkää kitsastelua tai asioista luopumista hampaat irvessä, vaan kyse on ennemminkin pienistä ja fiksuista arjen valinnoista. Kannattaa aloittaa pienistä muutoksista, kuten vaikka vähentää kahvilassa kahvittelu puoleen, ja laittaa tästä säästyvät rahat suoraan säästötilille joka kuukausi. Positiivisen tuloksen huomaa nopeasti!

15) Mieti, mikä on realistinen vuosisäästötavoite — joudutko liian tiukille, jos tavoittelet 10 000 euron summaa? Esimerkiksi noin 2 500 euron nettotuloista jää säästösumman jälkeen 1 667 euroa käyttörahaa kuukaudessa. Silloin tulee elää niukasti ja jakaa asumiskuluja puolison tai kämppiksen kanssa (ainakin pääkaupunkiseudulla).

16) Vaihda kuntosalijäsenyys tai muut harrastusmaksut ilmaiseen lenkkeilyyn.

17) Vaihda työpaikkalounaat kotona tehtyihin eväisiin, ja säästät vuodessa satoja euroja. Edullisten kotiruokien teko tulee eineksiä halvemmaksi.

18) Mieti asumista kriittisesti — jos asuu vuokralla, onko välttämätöntä asua kauniissa töölöläiskaksiossa, vai kelpaisiko vaikka kimppakämppä metron varrelta?



19) Lisää rahaa käyttöön saa tienaamalla enemmän. Mieti, saako omasta harrastuksesta kenties lisätuloja, esimerkiksi opettamalla? Voiko omaa työtä toimistoaikojen lisäksi tehdä iltaisin lisätuloja vastaan? Erilaiset keikkatöitä tarjoavat yritykset voivat myös mahdollistaa lisätyöt itselle sopivana aikana.

20) Jos tavoitteena on säästää tietty summa vuoden aikana, käytä pankin säästötiliä. Omia kulujaan kannattaa ehdottomasti seurata, joko Exceliin, ruutuvihkoon, tai vaikka budjetointisovellukseen. Siten pääsee kärryille siitä, mihin rahat joka kuukausi menevät ja sieltä saattaa löytää helppoja säästökohteita.

21) Tingi autosta. Osta edullisempi auto tai kokeile elää ilman autoa yksi vuosi.Kokeile kulkea bussilla tai polkupyörällä, jolloin voit säästää noin 500 euroa kuukaudessa.

22) Kilpailuta sähkösopimukset, vakuutukset, puhelinliittymät ja nettiliittymä.

23) Peru lehtitilaukset, maksulliset puhelimen sovellukset, Spotify, tv-kanavat ja muut vastaavat.

24) Osta taloustavarat isommissa erissä edullisesti.


25) Osta ruoat isoista ruokakaupoista ja suosi ruokakauppojen omia merkkituotteita. Budjetoi viikon ruokalistat tarkasti.

26) Viritä veroprosentti siten, ettet maksa yhtään turhaa veroa ennakkoon.

27) Kilpailuta asuntolaina ja koita saada lainan marginaalia alemmaksi.

28) Jätä lomamatkat tekemättä.

29) Karsi lasten harrastusmaksut pois.

30) Myy kaikki turha: Vaatteet, huonekalut ja esimerkiksi lasten vaatteet ja lelut.

31) Laita tarpeeksi vanhat lapset töihin: He voivat hoitaa lapsia, ulkoiluttaa koiraa tai muuta vastaavaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...