Kardemumma on mainio viherkasvi hämäriin tiloihin. Ruukkukasvina kotioloissa se jää alle metrin kokoiseksi. Kasvilla on maanmyötäinen, haaroittuva juuristo, josta nousee runsaasti pystyjä versoja. Versot ovat sormen vahvuisia, mutta ohenevat kärkiä kohden. Sirot, kiiltävät´ja pitkänsuikeat lehdet ovat n. 7 cm leveät ja 50 cm pitkät. Kukat ovat omissa versoissaan tiiviinä kimppuina. Huoneilman viileydessä kasvi ei kuki. Kukkimattomuuteen voi olla syynä myös ruukkuviljely.
Soveltuvuus
Sopii hyvin hämäriin tiloihin myös ravintoloiden ja näyttelytilojen koristeeksi.
Kasvuympäristö:
Tarvitsee kuitenkin runsaan hajavalon, vaikka sietää yllättävänkin niukan valon. Suora paahde ruskeuttaa lehtien kärjet.
Hoito
Kasvukaudella kasvi sietää runsasta lämpöä. Se viihtyy parhaiten 25-27 asteen kosteassa lämmössä. Kasvun aikana kastelu saa olla runsasta. Vettä saa olla alusvadillakin. Kasvin ollessa levossa viikottainen kastelu riittää. Kasvukauden ajan olisi hyvä kastella luonnonlantavedellä. Talvella kuolleet lehdet nypitään pois.
Kardemumma (Elettaria cardamomum) on inkiväärikasveihin kuuluva ruohovartinen kasvi, jonka siemeniä käytetään mausteena. Samaa nimeä käytetään joskus myös muutamasta muusta saman heimon jäsenestä. Ne ovat kaikki monivuotisia, noin 2–4 metriä korkeita kasveja, jotka kasvavat luonnonvaraisena Intian sademetsissä.
Suurimpia kardemumman kuluttajia ovat arabimaat ja Intia. Guatemala ohitti Intian maailman suurimpana kardemumman tuottajana 2000-luvulla ja sen vuotuinen 23 000 tonnin tuotanto edustaa 66 % maailman tuotannosta (35 000 tonnia). Muita kardemumman tuottajia ovat nykyään muun muassa Tansania, Sri Lanka, El Salvadorja Vietnam.
Kardemumma on monivuotinen, pensasmainen, inkiväärikasveihin kuuluva kookas ruoho, jonka lehtiversot saattavat kasvaa jopa kuusimetrisiksi. Kasvin juurakosta kasvaa metrinkorkuisia kukkaversoja, joihin kukinnan jälkeen muodostuu noin sentinmittaisia hedelmiä. Hedelmä on soikea, kolmilohkoinen kota, jossa on 15—20 punaruskeaa, muutaman millimetrin pituista siementä. Siemenet ovat aromaattisia sekä hieman pistäviä ja mausteisia ja niiden maku on makeahko sekä hieman kamferimainen.
Kardemummaa voidaan viljellä siemenistä tai juurakon palasista. Kasvista tulee tuottava neljäntenä vuotenaan ja se tuottaa satoa 15 vuoden ajan. Kasvi kukkii pitkään ja hedelmät kypsyvät eri aikoina, joten ne joudutaan poimimaan yksitellen. Sadonkorjuun jälkeen kodat pestään ja kuivataan joko auringossa tai koneellisesti. Kuivaamisen jälkeen siemenkodat voidaan poistaa, jolloin kilosta saadaan noin 600 grammaa siemeniä. Kardemumman suurimpia tuottajia ovat Intia, Guatemala ja Sri Lanka, joista Intia tosin myös itse käyttää suurimman osan tuotannostaan.
Onko mahdollista kasvattaa kardemummia kotona?
Kardemumma on erittäin termofiilinen kasvi. Se ei kykene kestämään lauhkeaa ilmastoa talvisin negatiivisissa lämpötiloissa, joten sen viljely on mahdollista vain kotona. Meille kasvattaminen on hyväksyttävää vain kasvihuoneissa, asunnoissa, taloissa, talvipuutarhoissa.
Missä kardemumma sijoitetaan
Kardemumma on voimakkaasti kasvava kasvi, joka on korkeintaan yhden metrin korkeus kotona, voimakkaasti pitkänomainen tummanvihreät lehdet. Koska korkeudessa ja leveydessä se kasvaa lähes tasaisesti, sitten huoneessa, sinun on otettava sopiva alue ja määrä.
Kardemummaisen valaistuksen valinta
Elintoiminnan kardemummin luonnollisissa prosesseissa tarvitaan runsaasti kirkasta, mutta epäsuoraa ja diffuusi auringonvaloa, sekä talvella että kesällä. Aseta se asettuun hajallaan tai osittain varjossa.
Se on tärkeää! Kasvit, joissa ne kasvattavat kardemummia, sijaitsevat suoraan auringonvalon hajallaan olevien katoksen alla, antavat kardemumien ravinnon humuksella ja tarpeellisella kosteudella.
Mikä on kardemummin lämpötila ja kosteus?
Lämpöä rakastava kasvi, kardemumma tuntuu hyvin halutuilta elementteiltä kesän lämpötilassa 20-25 ° C ja talvella lepoajan aikana 12-15 ° C: ssa. Kardemummi reagoi reagoimaan suihkutukseen, suosii suihkussa tai kun sen lehdet käsitellään märällä sienellä pölystä.
Miten valita substraatti istuttamalla kardemummaa
Ammattimaiset kukkaviljelijät suosittelevat turpeen ja humuksen maaperän ja hiekan sekoituksen käyttöä, säilyttäen samalla suhteessa 2: 2: 1 kasvaneen kardemumman suhteen.Mutta muut lähteet uskovat, että näiden kasvien seoksen pitäisi olla rikas eikä humus, mutta humuksella on siksi suositeltavaa ostaa jo valmistettuja funktionaalisia seoksia, ja pH on pidettävä 5,5-6.
Kardemumman jäljentäminen: kuinka istuttaa kotona
Kardemumma (toinen nimi eletariyalle) kykenee moninkertaistamaan kolmella tavalla: siemenet, juurakoiden erottaminen ja juurtumisleikkausten apikappaleiden leikkaaminen.
Soveltuvuus
Sopii hyvin hämäriin tiloihin myös ravintoloiden ja näyttelytilojen koristeeksi.
Kasvuympäristö:
Tarvitsee kuitenkin runsaan hajavalon, vaikka sietää yllättävänkin niukan valon. Suora paahde ruskeuttaa lehtien kärjet.
Hoito
Kasvukaudella kasvi sietää runsasta lämpöä. Se viihtyy parhaiten 25-27 asteen kosteassa lämmössä. Kasvun aikana kastelu saa olla runsasta. Vettä saa olla alusvadillakin. Kasvin ollessa levossa viikottainen kastelu riittää. Kasvukauden ajan olisi hyvä kastella luonnonlantavedellä. Talvella kuolleet lehdet nypitään pois.
Kardemumma (Elettaria cardamomum) on inkiväärikasveihin kuuluva ruohovartinen kasvi, jonka siemeniä käytetään mausteena. Samaa nimeä käytetään joskus myös muutamasta muusta saman heimon jäsenestä. Ne ovat kaikki monivuotisia, noin 2–4 metriä korkeita kasveja, jotka kasvavat luonnonvaraisena Intian sademetsissä.
Suurimpia kardemumman kuluttajia ovat arabimaat ja Intia. Guatemala ohitti Intian maailman suurimpana kardemumman tuottajana 2000-luvulla ja sen vuotuinen 23 000 tonnin tuotanto edustaa 66 % maailman tuotannosta (35 000 tonnia). Muita kardemumman tuottajia ovat nykyään muun muassa Tansania, Sri Lanka, El Salvadorja Vietnam.
Huonekasvina
Kardemumma-kasvi istutetaan valoisaan paikkaan; se kasvaa ruukussa noin metrin pituiseksi. Kasvin lehdet tuoksuvat kardemummalle hierottaessa. Kardemumma kukkii vain kasvihuoneoloissa. Sitä kastellaan reilusti kerralla ja annetaan sen jälkeen kuivahtaa; talvella se pärjää hieman varovaisemmalla kastelulla. Kardemummaa voidaan kasvattaa huoneenlämmössä ympäri vuoden, ja sitä lisätään jakamalla.
Lisääminen
Kardemumma jaetaan mullanvaihdon yhteydessä. Kasvi kumotaan pöydälle ja siitä irrotetaan juurakonpaloja, joissa on pari kolme uutta versoa. Jokaiseen jakopalaan pitää jäädä eläviä juuria. Samalla poistetaan vanhat versot.
Kardemumma jaetaan mullanvaihdon yhteydessä. Kasvi kumotaan pöydälle ja siitä irrotetaan juurakonpaloja, joissa on pari kolme uutta versoa. Jokaiseen jakopalaan pitää jäädä eläviä juuria. Samalla poistetaan vanhat versot.
Kardemumma on monivuotinen, pensasmainen, inkiväärikasveihin kuuluva kookas ruoho, jonka lehtiversot saattavat kasvaa jopa kuusimetrisiksi. Kasvin juurakosta kasvaa metrinkorkuisia kukkaversoja, joihin kukinnan jälkeen muodostuu noin sentinmittaisia hedelmiä. Hedelmä on soikea, kolmilohkoinen kota, jossa on 15—20 punaruskeaa, muutaman millimetrin pituista siementä. Siemenet ovat aromaattisia sekä hieman pistäviä ja mausteisia ja niiden maku on makeahko sekä hieman kamferimainen.
Kardemummaa voidaan viljellä siemenistä tai juurakon palasista. Kasvista tulee tuottava neljäntenä vuotenaan ja se tuottaa satoa 15 vuoden ajan. Kasvi kukkii pitkään ja hedelmät kypsyvät eri aikoina, joten ne joudutaan poimimaan yksitellen. Sadonkorjuun jälkeen kodat pestään ja kuivataan joko auringossa tai koneellisesti. Kuivaamisen jälkeen siemenkodat voidaan poistaa, jolloin kilosta saadaan noin 600 grammaa siemeniä. Kardemumman suurimpia tuottajia ovat Intia, Guatemala ja Sri Lanka, joista Intia tosin myös itse käyttää suurimman osan tuotannostaan.
Nykyisin kardemumman käyttö on maantieteellisesti jakautunut hyvin epätasaisesti. Suurimpia käyttäjiä ovat Intia, Lähi-Itä ja Skandinavia. Intiassa yksi suurimmista käyttökohteista ovat curryjauheet, Saudi-Arabiassa kahvi ja Pohjoismaissa pulla. Kardemumma sopii hyvin myös lihamurekkeeseen, omenaruokiin, jäätelöön sekä erilaisiin juomiin.
Kardemumma on erittäin termofiilinen kasvi. Se ei kykene kestämään lauhkeaa ilmastoa talvisin negatiivisissa lämpötiloissa, joten sen viljely on mahdollista vain kotona. Meille kasvattaminen on hyväksyttävää vain kasvihuoneissa, asunnoissa, taloissa, talvipuutarhoissa.
Missä kardemumma sijoitetaan
Kardemumma on voimakkaasti kasvava kasvi, joka on korkeintaan yhden metrin korkeus kotona, voimakkaasti pitkänomainen tummanvihreät lehdet. Koska korkeudessa ja leveydessä se kasvaa lähes tasaisesti, sitten huoneessa, sinun on otettava sopiva alue ja määrä.
Kardemummaisen valaistuksen valinta
Elintoiminnan kardemummin luonnollisissa prosesseissa tarvitaan runsaasti kirkasta, mutta epäsuoraa ja diffuusi auringonvaloa, sekä talvella että kesällä. Aseta se asettuun hajallaan tai osittain varjossa.
Se on tärkeää! Kasvit, joissa ne kasvattavat kardemummia, sijaitsevat suoraan auringonvalon hajallaan olevien katoksen alla, antavat kardemumien ravinnon humuksella ja tarpeellisella kosteudella.
Mikä on kardemummin lämpötila ja kosteus?
Lämpöä rakastava kasvi, kardemumma tuntuu hyvin halutuilta elementteiltä kesän lämpötilassa 20-25 ° C ja talvella lepoajan aikana 12-15 ° C: ssa. Kardemummi reagoi reagoimaan suihkutukseen, suosii suihkussa tai kun sen lehdet käsitellään märällä sienellä pölystä.
Miten valita substraatti istuttamalla kardemummaa
Ammattimaiset kukkaviljelijät suosittelevat turpeen ja humuksen maaperän ja hiekan sekoituksen käyttöä, säilyttäen samalla suhteessa 2: 2: 1 kasvaneen kardemumman suhteen.Mutta muut lähteet uskovat, että näiden kasvien seoksen pitäisi olla rikas eikä humus, mutta humuksella on siksi suositeltavaa ostaa jo valmistettuja funktionaalisia seoksia, ja pH on pidettävä 5,5-6.
Kardemumman jäljentäminen: kuinka istuttaa kotona
Kardemumma (toinen nimi eletariyalle) kykenee moninkertaistamaan kolmella tavalla: siemenet, juurakoiden erottaminen ja juurtumisleikkausten apikappaleiden leikkaaminen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti