sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

wabi-sabi: tällainen on puutarha, jossa kaikki on tehty ”vastoin sääntöjä”

Wabi-sabi on useimmiten käytössä sisustuksessa, mutta ideologia on yleistynyt hiljalleen myös puutarhoissa. Moni noudattaa sitä tietämättään, sillä japanilaiseen puutarhafilosofiaan kuuluu olennaisena osana esimerkiksi kivien käyttö.

Suomalaiset pitävät japanilaisista puutarhoista ja yksinkertaisuudesta. Jotain samaa meissä siis on. Visuaalisuus ja luonnon kunnioittaminen miellyttää sekä suomalaisia että japanilaisia.

wabi-sabia ennen kaikkea luonnehditaan luonnonläheiseksi ja yksinkertaisuutta ihannoivaksi. Kulumat saavat näkyä ja rikkoontuneet esineet korjataan. Kaiken kaikkiaan japanilainen filosofia on vähentänyt stressiä puutarhanhoidosta. Sanotaanko vaikka niin, että ei kyyki pihalla nyppimässä ruohoja saksien kanssa. Kaikki on herran haltuun. Piha on hoidettu, mutta ei läheskään viimeisen päälle, se ei kuulu tähän juttuun.

Wabi-sabi -tyyliä edustavaan pihapiiriin kuuluvat olennaisesti kivet, havut ja sammaleet. Ruosteiset, vanhat esineet tuovat oman pikantin lisänsä.

Ihmiset hylkäävät paljon sellaista tavaraa, joka sopii luonnollisena osana wabi-sabiin. Olen löytänyt tällaisia esineitä ja tuonut niitä koristeiksi pihaan. Tärkeää näissä esineissä on, että niiden patina saa näkyä. Kaupasta ostettu uusi tavara ei istu wabi-sabi -ajatteluun. Siinä mielessä filosofia kannustaa myös ekologiseen ajatteluun ja vanhan kierrättämiseen.

Tärkeässä roolissa on luonnonmukaisuus. Istutukset valitaan pitkälti havukasveista. Eniten suunnitelmallisuutta pihassa on kiviasetelmissa. Japanilaisessa perinteessä kiviasetelmilla on tärkeä merkitys.

MIKÄ?
  • Wabi-sabi tarkoittaa ”täydellisen epätäydellistä”.
  • Puutarhassa wabi-sabi kannustaa vaalia luontoa sellaisenaa.
  • Filosofia korostaa sammalta, ylikasvaneita kukkapenkkejä, kulumista ja viimeistelemättömyyttä.
  • Wabi-sabista puutarhanhoidossa ei ole kirjoitettu liiemmin suomeksi.Kirjastosta voi olla turha etsiä alan käännöskirjallisuutta.
  • Asiasta kiinnostuneiden kannattaa kääntyä Google-hakujen pariin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Himonuudelit

nokare voita 3 rkl oliiviöljyä 1 purjosipuli 1/2 varhaiskaali (500g) paketti pinaattia 1 rkl seesamiöljyä 3 rkl riisiviinietikkaa 3 ...